Ak chcete absolvovať naozaj dobrý free day, mali by ste sa poriadne pripraviť. Ide predsa o to, aby ste sa odmenili a nie o to, aby ste po vyčerpávajúcom dni strávenom v kuchyni, odpadli nad jedlom, ktoré vám vôbec nechutí a nijako vás nezaujme. Je pritom jedno, či skúsite vaše obľúbené jedlo, ktoré ste už varili tisíc krát, alebo nejakú úplnú novinku. Hlavne nech je to chutné, jednoduché a nech vás to naozaj poteší.
Čo budeme potrebovať
Vykostené bravčové karé podľa počtu stravníkov. To na obrázku je málo cez kilo a vystačí na päť až šesť veľkých porcií. K tomu si pripravíme jabĺčko, na plátky nakrájaný údený syr, na plátky nakrájanú anglickú alebo oravskú slaninu, horčicu, soľ a čierne korenie.

Jabĺčko nakrájame asi na centimetrové plátky a vykrojíme z nich jadrovníky.

Karé umyjeme, očistíme a asi v centimetrových odstupoch nakrájame na plátky. Krájanie jednotlivých plátkov ale nedokončíme, krájame len tak, aby celý kus držal pekne pokope.

Jednotlivé plátky nasolíme, nakoreníme a bohato natrieme horčicou.

Medzi jednotlivé plátky mäsa povkladáme syr, jabĺčko a slaninu.

Celý kus na pevno zviažeme kuchárskou niťou, preložíme do pekáča a po povrchu opäť bohato potrieme horčicou. Okolo mäsa naukladáme kúsky jabĺk, ktoré nám zostali a všetko podlejeme vodou.

Pečieme na stosedemdesiat stupňov, najprv tridsať minút prikryté, potom odkryjeme a dopečieme ešte asi desať minút, aby sa na mäse spravila chrumkavá kôrka.

Pri krájaní jednotlivých porcií, krájame mäso šikmo cez plátky tak, aby mal každý na tanieri kúsok so všetkými plnkami.

Podávame s opekanými zemiakmi a uhorkovým šalátom. Takto pripravené mäso bude krehké a pritom zostane jemné a šťavnaté. Výpek získa príjemnú dochuť sladkých jabĺčok.

Dobrú chuť.

Na záver ešte jednu dôležitú poznámku. Hoci sme naše porušenie diéty nazvali "free day", malo by ísť len o jedno denné jedlo, ktorým porušíme zásady diéty a nie o celodennú stravu.
Návrat k racionánej strave, však môže byť rovnako potešujúci ako free day. Toto je asi moje najobľúbenejšie jedlo, ktoré dokonca spĺňa nároky bezsacharidového dňa. Grilovaná zelenina a grilované kuracie prsia. Dochutené cesnakom soľou a olivovým olejom. Kto povedal, že diétne jedlo musí byť nechutné ha?

Tým, ktorí ste sa rozhodli skúsiť schudnúť s medveďom držím palce a budúci týždeň, keď sa opäť vrátime k diétnym receptom si už môžeme porovnať naše prvé výsledky.