Tza-tziky je pre mňa typicky letná chuť, ktorá sa k chuti do mäkka upečených cukín skvele hodí. Preto som premýšľal ako ich spojiť do ľahkého obeda. Toto je teda moja verzia plnených cukín, ktorú si odkladám a určite ešte zopakujem.
Čo budeme potrebovať
Jednu mladú cukinu na osobu, kuracie mäso (ktoré zomelieme), jeden jemný tvaroh, jedno vajce, cesnak, olivový olej, soľ, čierne korenie. Na obrázku opäť raz chýba jedna ingrediencia. Pripravíme si aj kôpor.

Cukiny poriadne umyjeme, po dĺžke rozkrojíme a dužinu vydlabeme takýmto "udělátkom", alebo malou lyžičkou. Dužinu nezahodíme, budeme ju totiž potrebovať v ďalšom kroku.

Cukiny uložíme na plech. Osolíme ich, jemne okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.

Vydlabanú dužinu na jemno nasekáme. Panvicu s olivovým olejom rozohrejeme a nasekanú cukinu do nej vhodíme. Dusíme do zmäknutia.

K cukine pridáme zomleté kuracie mäso.

Pražíme pokiaľ všetky kúsky mäsa neobelejú a potom pridáme kocku tvarohu, soľ a čierne korenie.

Poriadne premiešame a odstavíme.

V mise necháme plnku vychladnúť a pridáme k nej jedno vajce, cesnak podľa chuti (nešetríme) a nasekaný kôpor. Všetko poriadne premiešame a plnka je hotová.

Malou lyžičkou naplníme polovičky cukín.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov približne dvadsať až dvadsaťpäť minút.

Výrazná cesnakovo kôprová chuť na mäkkých jemných cukinách. Ako prílohu sme podávali zemiaky podusené s mrkvou a mladou cibuľkou. Poviem vám do tohoto by som kedykoľvek išiel znova.

Dobrú chuť.
