Čo budeme potrebovať:
2 kuraciestehná, 2 kg zemiakov, 20 dkg údeného syra, olivový olej (stačípomace), konzervu lúpaných talianskych rajčín, konzervu mexických fazúľv slanom náleve, 8 mladých kalerábov, 250 g šampiňónov, viazaničkupetržlenovej vňate, 2 strúčiky cesnaku, 15 dkg čiernych olív a mlieko.
Ochucovať budeme provensálskou zmesou bylín, mletým čiernym a novým korením, chilli a samozrejme soľou.

Dnes nás čaká roboty 'jak na kostele'. Deduško sa aj zdvihol z postele, ale keď to všetko videl, zase zaľahol.:)
Najprvočistíme, nakrájame a v posolenej vode uvaríme zemiaky. Potom ichroztlačíme, prilejeme mlieko a vyšľaháme na kašu. Jednoducho normálnakrumpľová kaša, lenže bez masla.
Kaleráby očistíme a vnútrovydlabeme. Vydlabané vnútro rozmixujeme, alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku. Šampiňóny očistíme a nakrájame na štvrtky, olivy nasekáme namalé kúsky, údený syr nastrúhame a petržlenovú vňať nasekáme.

Kuracie stehná pokoreníme čiernym a novým korením, posolíme, podlejeme a dobre v pekáčiku upečieme. Výpek si odložíme.

Mäso necháme vychladnúť, následne oberieme od kostí a nasekáme na drobné kúsky.
Vo väčšej miske rozmiešame mäso, rozmixované vnútro kalerábov, polovicunasekaných olív a 10 dkg údeného syra. Do zmesi pridáme primerane soľ,provensálske byliny a chilli. (pastu, či korenie) Zmes by mala byťdobre ochutená, mierne pikantná a dostatočne slaná.

Zemiakovú kašu takto pekne rozprestrieme na olejom vymastený, ale hlavne poriadne veľký pekáč.

Kalerábiky naplníme mäsovou zmesou a povtláčame dozemiakovej kaše. Tí ktorí nás čítajú pravidelne, si určite spomenú najeden môj nedávny recept. Tam som si takýmto spôsobom zapekanú plnenú zeleninu v kaši ... zamiloval...:)
Pekáč prikryjeme druhým pekáčom či alobalom a v stredne vyhriatej rúre dusíme asi 30 minút.

V čase dusenia si pripravíme zálievku.
Šampiňóny chvíľuporestujeme na oleji, pridáme konzervu rajčín, ktoré (ak nie súnakrájané) varechou poroztláčame, roztlačený cesnak, druhú polovicunasekaných olív, provensálky a chilli, prikryjeme a 10 minút dusíme.
Následne nasypeme kopu nasekanej petržlenovej vňate, celú konzervu fazúľ vrátane slaného nálevu, podľa potreby dosolíme a...

...ešte 5 minút miešajúc prehrievame.

Tak a podusené kaleráby v kaši...

...takto pekne a rovnomerne zalejeme omáčkou.

Pečieme v stredne vyhriatej rúre ďalších 30 minút.

Pridáme druhú polovicu nastrúhaného údeného syra (ja som mal nejako málo...) a ešte niekoľko minút zapekáme.

Fotky hotovej porcie až tak veľmi nevyšli, ale papanie, to bolo dobré.

Dobrú chuť od Medveďov.:)

tenjeho