Bulhari nazývajú plnené kapustné, ale aj iné, napríklad kelové či viničné listy sarmami. Sarmy z kapustných listov sa balia výhradne do listov z nakvasenej kapusty. Jednotlivé závitky sa potom uložia do veľkého hrnca, zalejú sa šťavou z kyslej kapusty a pomaly dusia na sporáku, alebo ešte lepšie zakryté v rúre. S celými nakvasenými listami je možné stretnúť sa aj u nás, gazdiná jednoducho pri štandardnom zakvášaní kyslej kapusty prihodí do suda pár celých hláv kyslej kapusty. Ale faktom zostáva, že nakvasené celé kapustné listy sú vo všeobecnosti vzácnosťou. A tak sme dali s Dankom hlavy dokopy, Danko si spomenul na svoju bulharskú starú mamu, ktorá tiež žila na Slovensku a musela si pri výrobe sariem pomôcť náhradným riešením a tu je výsledok:
Potrebujeme:
Na cca 20 ks závitkov 1 hlavu sladkej kapusty, 1 a pol kg kyslej kapusty vrátane šťavy z nej, cca 0,5 kg vykosteného kuracieho mäsa (lepšie sú stehná, ale aj prsia môžu byť), masť, alebo olej, 300 g kuracích pečienok, 150 g suchej ryže, hrsť sušených (150 g čerstvých) hríbov, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku a biely jogurt, s ktorým budeme hotové sarmy podávať.
Sarmy ochutíme veľmi jednoducho mletým čiernym korením, červenou paprikou, rascou a posolíme.

Deti, proces s prípravou kapustných listov na balenie je vhodné absolvovať deň vopred, aby sme sa v deň samotného varenia príliš nezdržiavali. Kapustu zbavíme vonkajších špinavých listov, vložíme do veľkého hrnca s vodou, necháme zovrieť a varíme asi 10 minút. Vyberieme z hrnca a necháme vychladnúť.

Ale my sme samozrejme všetko robili v jednom dni, veď ako ináč, takže kým nám sparená kapusta chladla, mali sme viac než dosť času na vykostenie kuracích stehien, ich nakrájanie na toľko kusov, koľko bude sariem (10 horných kuracích stehien, každé sme rozkrojili na dva kusy), ich posolenie a snáď aj jemné nakorenenie, očistenie a nakrájanie kuracích pečienok na malé kúsky, namočenie sušených hríbov, nakrájanie cibule aj cesnaku, potom ešte návštevu salónu krásy s kompletným melírom...nie, samozrejme keciam... :) Ale listy si fakt pripravte večer pred dňom varenia...

Óóoooó..., kapusta konečne vychladla. Teraz ju už môžeme rozdeliť na jednotlivé listy, vyrezať najhrubšiu žilu v strede a tým rozdeliť každý list na dve časti.

"Bobo? A budú tie listy dosť veľké na zrolovanie?"
"Samozrejme, Macko, sú skvelé." Znela upokojujúca odpoveď Danka.

Poviem vám úprimne a už som to na našom blogu spomínal, že rolovacie disciplíny sú pre mňa niekedy veľmi problematické. Aj napríklad v tomto prípade som musel požiadať Danka o pomoc. A naše sarmy tiež neboli výnimkou. Plnka sa mi vytláčala, všetko mi to padalo a ja som s 'bohurovným' kľudom požiadal Danka o pomoc:
"Boboooo, poď mi to ihneď zrolovať, lebo to zoberiem a všetko vyšmarím z okna!!! Do p**i, k***a jedna v******á" ...a ďalšie pokojné a vyrovnané prirovnania.
Bobo prišiel a za 5 minút mal všetky sarmy zrolované a poukladané v pekáči.
Ale ja som pochopil, že musím pridať jedno odporučenie pre tých, čo sú na tom so šikovnosťou podobne, ako ja.
Deti, ak sa chcete vyhnúť zbytočným nervom, nerozdeľujte kapustné listy na dve polovice. Vyrežte akurát najhrubšiu časť-stopku, ako na zábere vyššie, následne si zoberte tĺčik na mäso a opačnou tupou stranou strednú žilu naklepte, aby bola mäkšia. Do vzniknutej 'armádnej zástavy' už zabalíte čokoľvek. Môžete dať viac plnky, väčšie kúsky kuraťa, čím vzniknú sarmy ako kláty... :)
Prepáčte mi túto tvorivú odbočku, listy máme pripravené a môžeme sa zaoberať plnkou.
Na troche oleja speníme cibuľu, pridáme cesnak, kuracie pečienky a zatiahneme ich.

Následne do nich vlejeme hríby aj s vodou (ak máme čerstvé, pridáme pohár čistej vody), všetko ochutíme mletým čiernym korením, rascou, mletou paprikou, soľou a prehrejeme.
Na rad prichádza ryža, ktorú nasypeme do zmesi a opäť prehrievame miešajúc, kým sa voda nevstrebe a ryža ostane na skus. (10 minút) Skvelá plnka je hotová.

Vezmeme veľký pekáč a vymastíme ho. Na dno rozložíme kyslú kapustu.

Na každý kúsok kapustného listu najprv položíme kúsok kuracieho mäsa, pridáme lyžicu plnky, okraje (celého:)) listu z každej strany zľahka pritlačíme k plnke a rolku zrolujeme. Plnku počas rolovania zľahka prstami pritláčame, aby nevyliezla.

Každú sarmu vložíme preloženou časťou dole do pekáča na vrstvu kyslej kapusty. Všetko zalejeme šťavou z kapusty a ak jej nemáme dosť, pomôžeme si aj vodou. Môže jej byť viac ako na obrázku.

Zakryte dáme do rúry zohriatej na 170 stupňov a dusíme zhruba jednu hodinu. Počas dusenia občas kontrolujeme množstvo vody a podľa potreby dolievame. Jedlo by malo byť šťavnaté. Posledných 10 minúť môžeme dopekať odokryté.

Sarmy podávame na kapuste z pekáča, poliate bielym jogurtom. Zajedáme chutným chlebom či pečivom.

Bolo to...hmmm...
Dobrú chuť.

tenjeho