Varíme s Medveďom - Plnený karfiol

Jarná zelenina je voňavá, krehká a chutí úžasne. Keď Macko priniesol domov ten nádherný karfiol, odolal som pokušeniu zjesť kus z neho za surova a rozhodol som sa, že spravím recept, na ktorý sa pripravujem už dlho. Plnený karfiol som prvýkrát videl asi tak pred desiatimi rokmi a nejako sa mi nikdy nepodarilo uvariť ho. Je to vlastne úžasne jednoduchý recept, ktorým môžete ohúriť aj náročných stravníkov, pretože je chutný aj efektný.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (78)

K príprave plneného karfiolu budeme potrebovať, jeden stredne veľký karfiol, pätnásť dekagramov údeného syra, pätnásť dekagramov šunky vcelku, dva decilitre mlieka, pätnásť dekagramov hladkej múky, jedno vajce, deciliter oleja, jednu lyžicu provensálskych byliniek a soľ.

Obrázok blogu

Karfiol umyjeme, očistíme a dáme ho variť do posolenej vody. Privedieme k varu a varíme asi tak tri až štyri minúty. Zlejeme, vyberieme z hrnca a necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

Z oleja, múky a mlieka uvaríme naozaj hustý bešamel. Na horúcom oleji opražíme múku, vlejeme mlieko a metličkou rozšľaháme. Uvarený bešamel jemne posolíme a necháme ho vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Zo šunky a syra nakrájame hranolčeky a pozasúvame ich medzi ružičky uvareného karfiolu. Nevadí keď šunka aj syr trčia trochu nad povrch karfiolu, všetko ešte prekryjeme bešamelom.

Obrázok blogu

Tak takto vyzerá naplnený karfiol.

Obrázok blogu

Do vychladnutého bešamelu pridáme jedno vajce a lyžicu provensálskeho korenia...

Obrázok blogu

...a všetko pekne dohladka vymiešame.

Obrázok blogu

Karfiol prenesieme na olejom vymazaný pekáč a celý ho zabalíme do bešamelu. Všetko spolu vložíme do vyhriatej trúby.

Obrázok blogu

Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 minút, kým bešamel krásne nezozlatne.

Obrázok blogu

Nové zemiaky a šalát z mladej mrkvičky sa hodia skvele. Ale dá sa jesť aj za studena s poriadnym šalátom ako ľahká večera.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu