Varíme s Medveďom - Plnený pór

Čo? Pór sa dá plniť? Bola základná otázka, keď som s týmto receptom začal. A dá sa to spraviť aj diétne? Nasledovala hneď za ňou ďalšia. Dá a dá. Neboj nič. Na nedeľu bude zaujímavé a chutné jedlo, bude diétne a pokojne ho budeme môcť aj uverejniť na blogu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (54)

Existuje obrovské množstvo diét, ktoré sa od seba úplne zásadne odlišujú. Keď hovorím o diéte, nemyslím tým strašidelné pokusy o zničenie vášho tela a života stravovacími radami hollywoodskych hviezd typu - Na raňajky čiernu kávu a vajce na tvrdo. Mám na mysli diéty, pri ktorých sa snažíte vyhýbať niektorým typom potravín napríklad zo zdravotných dôvodov. Tá naša diéta má veľmi jednoduché pravidlo - Eliminujte tuky! A tak sa nečudujte, že v našom dnešnom nedeľnom recepte narazíte na nízkotučný tvrdý syr a odtučnené mlieko. Ale poďme už na to!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo budeme potrebovať

Rozpis je pre štyri osoby. Štyri kuracie stehná, dva póry, nízkotučný tvrdý syr, vaječný bielok, paradajky, niekoľko lyžíc pohánkovej múky, cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať a soľ.

Okrem toho jedlo okoreníme červenou sladkou paprikou, drveným kmínom, čiernym korením, tymianom a môžeme použiť aj trochu chilli.

Obrázok blogu

Pór očistíme o olúpeme bielu časť nakrájame na 8 - 9 centimetrov dlhé klátiky. Každý klátik rozoberieme na jednotlivé valčeky. Je to trochu piplačka, ale dá sa to. Dva až tri najširšie valčeky si odložíme, ostatné nasekáme na asi centimetrové kúsky.

Obrázok blogu

Kuracie mäso uvaríme v horúcej vode asi 35 - 40 minút. Mäso musí byť celkom uvarené. Necháme ho vychladnúť a potom stehná zbavíme kože a vykostíme. Kožu môžeme ponúknuť niekomu, kto nemá problémy s tukom (napríklad nejakému domácemu miláčikovi), my ju však určite jesť nebudeme.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Uvarené kuracie mäso pomelieme, alebo rozmixujeme. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať, roztlačený cesnak, bielok, lyžicu pohánkovej múky a všetky koreniny spolu so soľou. Vypracujeme hladkú hmotu. Ak je príliš hustá, môžeme ju zriediť trochou odtučneného mlieka. Ak je riedka, pridáme ešte pohánkovú múku.

Obrázok blogu

Z tvrdého syra nakrájame hranolčeky, kúsok si odložíme na nastrúhanie. Na plytký tanier dáme niekoľko lyžíc pohánkovej múky a môžeme začať s plnením pórových valčekov.

Obrázok blogu

Z mäsovej hmoty urobíme tenkú podlhovastú placku, do jej stredu položíme syrový hranolček a obalíme ho. Celý šúľok strčíme do pórového valčeku, konce ešte zaštupľujeme kúskom mäsovej zmesi a obalíme ich v pohánkovej múke.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Takto vyzerajú naplnené mäsové valčeky pripravené na pečenie.

Obrázok blogu

Plnený pór preložíme do pekáčika, zasypeme časťou posekaného póru a paradajkami, podlejeme a vo vyhriatej rúre pečieme približne tridsať minút na 200 stupňoch.

Obrázok blogu

Po tridsiatich minútach posypeme póry strúhaným nízkotučným syrom a ešte desať minút zapekáme.

Obrázok blogu

A je to hotové.

Obrázok blogu

Podávame so zemiakovou kašou. Uvarené zemiaky roztlačíme bez masla a potom elektrickým šľahačom vyšľaháme s horúcim odtučneným mliekom do hladkej kaše. Nakoniec do nej vmiešame zvyšok posekaného póru a necháme ho v horúcej kaši trochu zmäknúť. Zelenina sa môže pridať v akomkoľvek množstve.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

PS: Samozrejme, že môžete tento recept pripraviť bez znižovania tukov s obyčajným surovým mletým mäsom a kvalitným tvrdým syrom. Rozdiel v príprave bude len ten, že plnené póry sa budú zapekať dlhšie.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu