Existuje obrovské množstvo diét, ktoré sa od seba úplne zásadne odlišujú. Keď hovorím o diéte, nemyslím tým strašidelné pokusy o zničenie vášho tela a života stravovacími radami hollywoodskych hviezd typu - Na raňajky čiernu kávu a vajce na tvrdo. Mám na mysli diéty, pri ktorých sa snažíte vyhýbať niektorým typom potravín napríklad zo zdravotných dôvodov. Tá naša diéta má veľmi jednoduché pravidlo - Eliminujte tuky! A tak sa nečudujte, že v našom dnešnom nedeľnom recepte narazíte na nízkotučný tvrdý syr a odtučnené mlieko. Ale poďme už na to!
Čo budeme potrebovať
Rozpis je pre štyri osoby. Štyri kuracie stehná, dva póry, nízkotučný tvrdý syr, vaječný bielok, paradajky, niekoľko lyžíc pohánkovej múky, cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať a soľ.
Okrem toho jedlo okoreníme červenou sladkou paprikou, drveným kmínom, čiernym korením, tymianom a môžeme použiť aj trochu chilli.

Pór očistíme o olúpeme bielu časť nakrájame na 8 - 9 centimetrov dlhé klátiky. Každý klátik rozoberieme na jednotlivé valčeky. Je to trochu piplačka, ale dá sa to. Dva až tri najširšie valčeky si odložíme, ostatné nasekáme na asi centimetrové kúsky.

Kuracie mäso uvaríme v horúcej vode asi 35 - 40 minút. Mäso musí byť celkom uvarené. Necháme ho vychladnúť a potom stehná zbavíme kože a vykostíme. Kožu môžeme ponúknuť niekomu, kto nemá problémy s tukom (napríklad nejakému domácemu miláčikovi), my ju však určite jesť nebudeme.

Uvarené kuracie mäso pomelieme, alebo rozmixujeme. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať, roztlačený cesnak, bielok, lyžicu pohánkovej múky a všetky koreniny spolu so soľou. Vypracujeme hladkú hmotu. Ak je príliš hustá, môžeme ju zriediť trochou odtučneného mlieka. Ak je riedka, pridáme ešte pohánkovú múku.

Z tvrdého syra nakrájame hranolčeky, kúsok si odložíme na nastrúhanie. Na plytký tanier dáme niekoľko lyžíc pohánkovej múky a môžeme začať s plnením pórových valčekov.

Z mäsovej hmoty urobíme tenkú podlhovastú placku, do jej stredu položíme syrový hranolček a obalíme ho. Celý šúľok strčíme do pórového valčeku, konce ešte zaštupľujeme kúskom mäsovej zmesi a obalíme ich v pohánkovej múke.

Takto vyzerajú naplnené mäsové valčeky pripravené na pečenie.

Plnený pór preložíme do pekáčika, zasypeme časťou posekaného póru a paradajkami, podlejeme a vo vyhriatej rúre pečieme približne tridsať minút na 200 stupňoch.

Po tridsiatich minútach posypeme póry strúhaným nízkotučným syrom a ešte desať minút zapekáme.

A je to hotové.

Podávame so zemiakovou kašou. Uvarené zemiaky roztlačíme bez masla a potom elektrickým šľahačom vyšľaháme s horúcim odtučneným mliekom do hladkej kaše. Nakoniec do nej vmiešame zvyšok posekaného póru a necháme ho v horúcej kaši trochu zmäknúť. Zelenina sa môže pridať v akomkoľvek množstve.

Dobrú chuť.

PS: Samozrejme, že môžete tento recept pripraviť bez znižovania tukov s obyčajným surovým mletým mäsom a kvalitným tvrdým syrom. Rozdiel v príprave bude len ten, že plnené póry sa budú zapekať dlhšie.