O tom, že tento starobylý recept treba opäť prinavrátiť k životu sme sa s Mackom dohodli veľmi rýchlo. Vďakabohu má k pľúckam rovnako vrelý vzťah ako ja.
Takže, po tom ako si od mäsiara donesieme domov pľúcka, si pripravíme ešte celú cibuľu, mrkvu, zeler, petržlen aj skúskom vňate, sladkú aj kyslú smotanu, hladkú múku, cukor, olej a ocot.
Jedlo okoreníme soľou, celým čiernym a novým korením, bobkovým listom a cesnakom.

Pľúcka poriadne umyjeme, vložíme do hrnca s očistenou koreňovou zeleninou, bobkovým listom, celým čiernym a novým korením a celou ošúpanou cibuľou.

V malej rajničke si z cukru pripravíme karamel a rozpustíme ho vo vode.

Karamelovú vodu spolu so soľou, olejom a octom pridáme do hrnca. Aj z obrázku je vidno, že náš hrniec je malý. Navyše pľúcka sa pri varení nafukujú a zaberajú oveľa viac miesta. Naozaj je dobré použiť oveľa väčší hrniec. V ňom potom dokážeme pridať toľko vody, aby bolo všetko ponorené. Varíme pomalým varom prikryté pokrievkou.

Po približne dvoch hodinách varenia sú pľúcka úplne mäkké. Zelenina sa za ten čas samozrejme uvarila tiež.

Pľúcka vyberieme. Nasleduje nie veľmi výtvarná práca, keď z uvarených pľúc odstránime dýchacie trubice.

Jeden kúsok som prerezal, aby bolo dobre vidieť, čo nám v jedle prekáža. Tie biele trubičky sú často aj jemne chrupavkovité a to by nám v jemnej konzistencii jeldla prekážalo, preto sa ich potrebujeme zbaviť.
Najľahšie to ide tak, že prstami pľúcka trháme okolo trubice a tú potom celú vyberieme.

Očistené pľúcka pomelieme na mäsovom mlynčeku a vrátime sa k omáčke.

Sladkú aj kyslú smotanu zmiešame s hladkou múkou.

Z omáčky vyberieme korenie, pridáme roztlačený cesnak a rozmixujeme ju ponorným mixérom do hladka. Pridáme smotany s múkou, privedieme k varu a varíme asi päť minút. Omáčku dochutíme soľou, cukrom a octom.

Do vriacej omáčky pridáme pomleté pľúcka a opäť privedieme k varu. Varíme ešte asi päť minút a je hotovo.

Parená knedľa sa k hutnej zemitej sladko slanej omáčke hodí najlepšie.

Dobrú chuť.
