Dnešný recept okrem toho, že je zdravý a vhodný pri diéte je zároveň aj bezlepkový. Okrem pohánky budeme potrebovať ešte mladú cibuľku, cesnak, pohánkovú múku, vajce a olej.
Jedlo okoreníme mletou rascou, červenou sladkou paprikou, tymianom a soľou.
Plátky údeného syra sú nepovinnou ingredienciou.

Pohánku opláchneme a v jemne osolenej vode ju uvaríme celkom do mäkka. (30-40 minút)

Bielu časť mladých cibuliek opražíme na troche oleja do hneda a do chrumkava.

K uvarenej pohánke pridáme opraženú cibuľu, nasekanú zelenú vňať z cibuliek, vajce, koreniny, roztlačený cesnak a soľ podľa chuti a potreby. Všetko poriadne premiešame.

Ak je to potrebné (a to väčšinou je) pridáme pohánkovú múku, ktorá celú zmes zjednotí tak, aby sa z nej dali formovať fašírky.

Či je zmes v poriadku zistíme jednoducho. Pokúsime sa z nej vyformovať guľu. Lepšie to ide mokrými rukami.

Plech vystelieme papierom na pečenie. Vyformujeme fašírky. Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi šesť až sedem minút.

Navrch uložíme plátky údeného syra a dopekáme ďalších päť až šesť minút. Syr sa roztečie a fašírky sa dopečú.

Tak a sú hotové.

No a takto vyzerajú tie bez syra. Pečieme ich na stosedemdesiat stupňov asi dvanásť minút.
Výslednú porciu dnes neuvidíte. Všetky fašírky som zbalil do veľkej krabice a kŕmili sme sa nimi na spoločnom pikniku na akcii Cirkulárt. Skvele chutili len tak, s miešaným zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť.
