Najzložitejšie je zmenežovať všetko tak, aby sa to dalo pripraviť v našej malej panelákovej kuchyni a v bežnom čase po práci prípadne s jedným dňom dovolenky. Teda vybrať vhodné recepty a skombinovať ich tak, aby sme v deň konania nemuseli prizvať piatich pomocných kuchárov ale všetko v pohode zvládli sami.
Tento rok sme pre účastníkov slávnostného otvorenia filmového festivalu pripravili, košíčky so syrovou penou, slané mafiny dvoch chutí a palacinkové jednohubky v čokoláde.
Rozpis každého receptu som spracoval na jednu bežnú dávku.
Košíčky so syrovou penou
Základ košíčkov si môžeme pripraviť až týždeň vopred. Jednoduché maslové cesto po upečení vydrží a košíčky sa plnia až v deň konzumácie.
Dvadsať dekagramov hladkej múky, desať dekagramov zmäknutého masla, jedno vajce a štipku soli si pripravíme do misy...

a spracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do mikrotenového sáčku, alebo potravinárskej fólie a necháme v chladničke stuhnúť.

S cesta odtrhneme malí kúsok a vyformujeme ho do guličky. Tú vložíme do košíčkovej formičky a palcami cesto roztlačíme v tenkej vrstve po celej ploche.

Uložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov približne šesť až sedem minút.

Košíčky sú hotové, keď na okraji cesta pri formičke jemne zozlátnu.

Vyklopíme s formičiek a necháme celkom vychladnúť. Z jednej dávky upečieme približne dvadsať košíčkov. Zabalené v krabici vydržia aj niekoľko týždňov. My sme pripravili spolu stodvadsať kusov košíčkov.

V deň konzumácie si pripravíme syrovú penu. Je to úžasne jednoduché. Vo vhodnej nádobe vyšľaháme nátierkové maslo s taveným syrom a štipkou soli. Na jednu dávku košíčkov potrebujeme asi jeden a pol z každej ingrediencie.

Hotovú penu odložíme do chladničky.

Košíčky je dobré nejako ozdobiť. Naše ozdoby sme použili tak, aby boli vo farbách dúhovej vlajky. Košíčky sme zdobili polovicou červenej paradajky, filetom z oranžového pomaranča, kúskom žltého ananasu, zelenou olivou, troma modrými čučoriedkami a kúskom bordovej cvikle.
Syrovú penu aj ozdoby zabalíme do mís a krabičiek a košíčky dokončíme až na mieste.

Palacinkové jednohubky
Jednoduchá sladká súčasť bufetového stolu, ktorá vám pripomenie detstvo.
Pripravíme si misu plnených palaciniek (naplnili sme ich lekvárom, tvarohom a nutelou), tmavú a bielu čokoládu.
Jeden deň pred konzumáciou si pripravíme misu palaciniek (recept sme nefotili) a necháme ich celkom vychladnúť, najlepšie v chladničke.

Palacinky nakrájame na menšie kúsky, také akurátne jednohubky.

V deň kozumácie celkom ráno polejeme kusy palaciniek čokoládou.

Poukladáme na podložku a necháme v chladničke stuhnúť.

Môžeme skombinovať aj tmavú a bielu čokoládu a pripraviť takéto zebrovité kúsky. Po stuhnutí palacinky zabalíme do krabice a až do podávania sa snažíme udržať v chlade.

Slané mafiny dvoch chutí
Tieto slané mafiny sú vynikajúce a pri tom úžasne jednoduché. Mali by byť čo najčerstvejšie a tak ich pripravujeme v deň konzumácie.
Na mäsové mafiny si pripravíme šálku mäsového bujónu, pol šálky pochúťkovej smotany, pol šálky oleja, jedno vajce, dve šálky polohrubej múky, soľ, čierne korenie, červenú papriku, pol sáčku kypriaceho prášku do pečiva a na ozdobenie nejakú chutnú klobásu.

Na zeleninové mafiny budeme potrebujeme šálku zeleninového bujónu, pol šálky pochúťkovej smotany, pol šálky oleja, jedno vajce, dve šálky polohrubej múky, soľ, čierne korenie, nasekanú petržlenovú vňať, pol sáčku kypriaceho prášku do pečiva a na ozdobenie slané pražené kešu orechy.

Recept na mafiny je jednoduchý, suché ingrediencie zmiešame v jednej mise, tekuté v druhej a nakoniec to zmiešame všetko spolu a vznikne mafinové cesto.
Takéto na mäsové mafiny.

A takéto na zeleninové mafiny.

Naplníme do papierových košíčkov v plechu na mafiny a pečieme na stosedemdesiat stupňov dvadsať minút.

Upečené mafiny vyberieme z plechu a necháme vychladnúť.

A tieto ozdobené kešu orechami rovnako.
Vychladnuté mafiny, ktorých sme upiekli presne 96 zabalíme do krabice a teraz sme už pripravený na dokončenie celého bufetového stola.

No tak to už býva. Makáte týždeň a nakoniec pri balení všetkých tých krabíc, misiek, nožov, sáčkov na zdobenie a neviem čoho ešte zabudnete doma fotoaparát.
Fotografie z môjho mobilu sú proste fotografie z môjho mobilu a lepšie to už nebude.
Na mieste na podložku rozložíme prázdne košíčky, pomocou zdobiaceho sáčku ich naplníme syrovou penou a ozdobíme pripravenými odobami Tak aby to celé pripomínalo dúhovú vlajku.

Palacinky rovnako rozložíme na podložku a pre ich jednoduchšiu konzumáciu do nich povpichujeme ozdobné ihlice na jednohubky.

Nakoniec porozkladáme mafiny a bufetový stôl je hotový.

Ohlasy boli mimoriadne pozitívne čo nás naozaj teší a my už začíname premýšľať nad tým, aké občerstvenie pripravíme filmovému festivalu o rok.
Dobrú chuť.