Varíme s medveďom - Pohostenie na filmovom festivale

Mnohí o tom nevedia, ale v Bratislave sa každý rok v septembri organizuje Filmový festival Inakosti. Teda filmový festival, na ktorom sa premietajú filmy s gay, lesbickou, bi a trans témou. Pre článok o varení to asi nie je veľmi dôležitá informácia, a preto ju treba doplniť o niečo dôležité. Už tri roky zabezpečujeme občerstvenie na bufetové stoly, ktoré sa podáva na slávnostnom otvorení festivalu. Objednávka je vždy rovnaká. Treba zabezpečiť nejaké jednoduché nenáročne konzumovateľné jedlo, ktoré by mohlo ochutnať tak 50 ľudí.Každý rok teda pripravujeme nejaké drobné pochúťky, ktoré sa dajú zjesť bez použitia akéhokoľvek riadu a snažíme sa zostať tématický. Veď posúďte sami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Najzložitejšie je zmenežovať všetko tak, aby sa to dalo pripraviť v našej malej panelákovej kuchyni a v bežnom čase po práci prípadne s jedným dňom dovolenky. Teda vybrať vhodné recepty a skombinovať ich tak, aby sme v deň konania nemuseli prizvať piatich pomocných kuchárov ale všetko v pohode zvládli sami.

Tento rok sme pre účastníkov slávnostného otvorenia filmového festivalu pripravili, košíčky so syrovou penou, slané mafiny dvoch chutí a palacinkové jednohubky v čokoláde.

Rozpis každého receptu som spracoval na jednu bežnú dávku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Košíčky so syrovou penou

Základ košíčkov si môžeme pripraviť až týždeň vopred. Jednoduché maslové cesto po upečení vydrží a košíčky sa plnia až v deň konzumácie.

Dvadsať dekagramov hladkej múky, desať dekagramov zmäknutého masla, jedno vajce a štipku soli si pripravíme do misy...

Obrázok blogu

a spracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do mikrotenového sáčku, alebo potravinárskej fólie a necháme v chladničke stuhnúť.

Obrázok blogu

S cesta odtrhneme malí kúsok a vyformujeme ho do guličky. Tú vložíme do košíčkovej formičky a palcami cesto roztlačíme v tenkej vrstve po celej ploche.

Obrázok blogu

Uložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov približne šesť až sedem minút.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Košíčky sú hotové, keď na okraji cesta pri formičke jemne zozlátnu.

Obrázok blogu

Vyklopíme s formičiek a necháme celkom vychladnúť. Z jednej dávky upečieme približne dvadsať košíčkov. Zabalené v krabici vydržia aj niekoľko týždňov. My sme pripravili spolu stodvadsať kusov košíčkov.

Obrázok blogu

V deň konzumácie si pripravíme syrovú penu. Je to úžasne jednoduché. Vo vhodnej nádobe vyšľaháme nátierkové maslo s taveným syrom a štipkou soli. Na jednu dávku košíčkov potrebujeme asi jeden a pol z každej ingrediencie.

Obrázok blogu

Hotovú penu odložíme do chladničky.

Obrázok blogu

Košíčky je dobré nejako ozdobiť. Naše ozdoby sme použili tak, aby boli vo farbách dúhovej vlajky. Košíčky sme zdobili polovicou červenej paradajky, filetom z oranžového pomaranča, kúskom žltého ananasu, zelenou olivou, troma modrými čučoriedkami a kúskom bordovej cvikle.

SkryťVypnúť reklamu

Syrovú penu aj ozdoby zabalíme do mís a krabičiek a košíčky dokončíme až na mieste.

Obrázok blogu

Palacinkové jednohubky

Jednoduchá sladká súčasť bufetového stolu, ktorá vám pripomenie detstvo.

Pripravíme si misu plnených palaciniek (naplnili sme ich lekvárom, tvarohom a nutelou), tmavú a bielu čokoládu.

Jeden deň pred konzumáciou si pripravíme misu palaciniek (recept sme nefotili) a necháme ich celkom vychladnúť, najlepšie v chladničke.

Obrázok blogu

Palacinky nakrájame na menšie kúsky, také akurátne jednohubky.

Obrázok blogu

V deň kozumácie celkom ráno polejeme kusy palaciniek čokoládou.

Obrázok blogu

Poukladáme na podložku a necháme v chladničke stuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Môžeme skombinovať aj tmavú a bielu čokoládu a pripraviť takéto zebrovité kúsky. Po stuhnutí palacinky zabalíme do krabice a až do podávania sa snažíme udržať v chlade.

Obrázok blogu

Slané mafiny dvoch chutí

Tieto slané mafiny sú vynikajúce a pri tom úžasne jednoduché. Mali by byť čo najčerstvejšie a tak ich pripravujeme v deň konzumácie.

Na mäsové mafiny si pripravíme šálku mäsového bujónu, pol šálky pochúťkovej smotany, pol šálky oleja, jedno vajce, dve šálky polohrubej múky, soľ, čierne korenie, červenú papriku, pol sáčku kypriaceho prášku do pečiva a na ozdobenie nejakú chutnú klobásu.

Obrázok blogu

Na zeleninové mafiny budeme potrebujeme šálku zeleninového bujónu, pol šálky pochúťkovej smotany, pol šálky oleja, jedno vajce, dve šálky polohrubej múky, soľ, čierne korenie, nasekanú petržlenovú vňať, pol sáčku kypriaceho prášku do pečiva a na ozdobenie slané pražené kešu orechy.

Obrázok blogu

Recept na mafiny je jednoduchý, suché ingrediencie zmiešame v jednej mise, tekuté v druhej a nakoniec to zmiešame všetko spolu a vznikne mafinové cesto.

Takéto na mäsové mafiny.

Obrázok blogu

A takéto na zeleninové mafiny.

Obrázok blogu

Naplníme do papierových košíčkov v plechu na mafiny a pečieme na stosedemdesiat stupňov dvadsať minút.

Obrázok blogu

Upečené mafiny vyberieme z plechu a necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

A tieto ozdobené kešu orechami rovnako.

Vychladnuté mafiny, ktorých sme upiekli presne 96 zabalíme do krabice a teraz sme už pripravený na dokončenie celého bufetového stola.

Obrázok blogu

No tak to už býva. Makáte týždeň a nakoniec pri balení všetkých tých krabíc, misiek, nožov, sáčkov na zdobenie a neviem čoho ešte zabudnete doma fotoaparát.

Fotografie z môjho mobilu sú proste fotografie z môjho mobilu a lepšie to už nebude.

Na mieste na podložku rozložíme prázdne košíčky, pomocou zdobiaceho sáčku ich naplníme syrovou penou a ozdobíme pripravenými odobami Tak aby to celé pripomínalo dúhovú vlajku.

Obrázok blogu

Palacinky rovnako rozložíme na podložku a pre ich jednoduchšiu konzumáciu do nich povpichujeme ozdobné ihlice na jednohubky.

Obrázok blogu

Nakoniec porozkladáme mafiny a bufetový stôl je hotový.

Obrázok blogu

Ohlasy boli mimoriadne pozitívne čo nás naozaj teší a my už začíname premýšľať nad tým, aké občerstvenie pripravíme filmovému festivalu o rok.

Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu