Hrachová polievka.
Jedna z našich najobľúbenejších. Z nej sa potom môžeme odpichnúť k ďalším polievkam na podobnom základe, ako je hrachová.
Potrebujeme:
Na poriadny hrniec polievky cca 20 dkg poleného lúpaného hrachu, 30 dkg koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen...), 1 papriku, 1 rajčinu, 1 cibuľu, 3 - 4 strúčiky cesnaku, 1 kocku zeleninového bujónu, petržlenovú vňať (do polievky je výborná aj sušená), 20 dkg párkov, olej, alebo masť, 2 lyžice hladkej múky, čierne mleté korenie, mletú rascu, majoránku, sladkú mletú papriku a soľ.

Tak a ideme krájať, čistiť, strúhať...
Koreňovú zeleninu očistíme a nastrúhame, podobne cibuľu a nakrájame na jemno, na malé kocôčky nakrájame aj rajčinu a papriku, petržlen nasekáme, párky rozrežeme priečne a rozkrájame na polkrúžky, cesnak očistíme a nasekame, alebo pretlačíme, no a hrach poriadne vyumývame v studenej vode a necháme vyplaviť nečistoty.

Do hrnca nalejeme vodu a do nej vsypeme hrach, koreňovú zeleninu, nakrájanú papriku a rajčinu, pridáme čierne korenie a rascu.
Všetko uvaríme do mäkka a to bez solenia. Ak máme kvalitný hrach, bude to trvať aspoň 40 minúť, ale i viac. Hrach sa musí rozpadať.

Počas varenia zeleniny si pripravíme zápražku.
Na oleji urestujeme cibuľu, následne pridáme 2 lyžice múky, pretlačíme cesnak a dobre miešajúc speníme.

Pridáme pohár vody, mletú papriku a ešte krátko prehrejeme.
Mnohí kuchári dávajú cesnak aj cibuľu už na začiatku do základu polievky a na oleji spenia iba múku, do ktorej na záver vmiešajú papriku. Oba spôsoby sú v pohode...

Tak a do uvarenej zeleniny s hrachom pridáme soľ, kocku zeleninového bujónu a zápražku. Všetko dobre povaríme. Zápražka sa krásne rozíde. Ak máme obavy, pomôžeme si metličkou. Stačí ňou čeriť hladinu polievky, hrčky plávajú pod povrchom.
V tejto fáze viacero kuchárov zoberie ponorný mixér a polievku do hladka rozmixuje. Ja to nerobím, myslím, že polievka nemusí byť hladká, aby bolo v tej držke niečo cítiť.:)

Pridáme nakrájaný párok, petržlenovú vňať a všetko varíme aspoň 10 minút.

Na záver do hrachovky rozmrvíme majorán, v prípade potreby ešte prikoreníme a vynikajúca polievka je hotová.

Podávať môžeme aj s urestovaným, na kocky nakrájaným chlebíkom, alebo len tak...

Deti, hrachovú polievku robíme aj oveľa diétnejším spôsobom, bez použitia múky a zápražky. Keď sa hrach dobre povarí, zahustí polievku aj bez zápražky.

Fazuľová polievka.
Robí sa takmer identicky ako hrachová. Fazuľu (aspoň 300g) je potrebné nechať aspoň na noc napučať vo vode, aby sme ju nevarili 3 hodiny. Varíme do mäkka, nie však do rozpadnutia. Vynecháme majoránku. Do základu môžeme pridať aj bobkový list a trochu nového korenia. Podobným spôsobom môžeme pripraviť aj šošovicovú polievku. Šošovicu nemusíme predmáčať.
Hrstková polievka.
Postup ako pri fazuľovej polievke. V sieti Terno je bežne dostať už namiešanú 'hrstku', čo je zmes luštenín a krúp, takže nemusíme na to, aby sme uvarili jednu polievku, kupovať hrach, šošovicu, fazuľu aj krúpy každé samostatne. Do hrstkovej polievky sa pridáva aj na malé kocky nakrájaný zemiak, prípadne hrsť širokých rezancov...
Kapustová polievka zo sladkej kapusty.
Nasekanú sladkú kapustu uvaríme vo vode s korením, bobkáčom, cibuľou a cesnakom do mäkka. Pridáme zápražku (spenená múka na oleji so sladkou paprikou) a dobre povaríme. Môžeme pridať nakrájanú klobásu a ešte raz dobre povariť.
Rybacia polievka.
Dá sa urobiť samozrejme z rybacích hláv, ale ja k ním nemám veľký vzťah.
Rybacie mäso (pokojne aj filé) dáme variť s koreňovou zeleninou a cibuľou podobne ako pri hrachovej polievke spolu s čiernym korením a a bobkovým listom. Po uvarení rybu vyberieme, dobre vykostíme a rozmrvíme. Vrátime späť do polievky, pridáme múčnu zápražku s červenou paprikou, kocku rybacieho bujónu a dobre povaríme.
Držková polievka.
Nech si hovorí kto chce, čo chce, dobrá držková nie je zlá. Postup je o to jednoduchší, že dnes už dostať čisté predvarené držky, čo voľakedy neexistovalo a bolo potrebne ich pracne čistiť a variť vo viacerých vodách čo trvalo dosť dlho. Ale výsledok bol famózny. Dnes si stačí kúpiť predvarené zmrazené držky, ktoré pripravíme úplne identicky ako sa robí hrachová polievka, včetne majoránu na záver. To je celá veda.
Držky rozmrazíme a nakrájame na menšie kúsky. Niekto nedáva koreňovú zeleninu (tú nahradí vegetou) a držky následne varí len s cibuľou, čiernym korením a bobkáčom. Ja si ale myslím, že aspoň kúsok nastrúhanej mrkvy a petržlenu je veľmi vhodný. Držky musia byť uvarené úplne do mäkka až do polorozpadnutia. Pokračujeme zápražkou a na záver môžeme s majoránkou pridať aj trochu pálivej papriky.
Deti, no čo vám budem... A tak ďalej a tak ďalej.
Pôvodne som sa mal nachystanú dokumentáciu aj na ďalší typ u nás nesmierne populárnej polievky, zabralo by to však aj s odporučeniami priestor rovnako veľký, ako som už doteraz zaprasil.:) Takže budem pokračovať nabudúce.
Príjemnú nedeľu a dobrú chuť.
tenjeho