Bolo by hriech začať inou ako snáď najjednoduchšou kyslou polievkou a tou je zemiaková kyslá.
Potrebujeme:
Na 6 poriadnych porcií 4-5 menších (3 veľké) zemiaky, 1 veľkú kyslú smotanu, 2-3 lyžice hladkej múky, 1 lyžicu cukru, hrsť sušených lesných húb (nebolo zlé ani hubové korenie bez glutamátu, čo je vlastne pomletá zmes sušených húb a koreňovej zeleniny posolená), olej (ani olivový nevadil), 2-3 bobkové listy, 2-3 strúčiky cesnaku, čierne aj nové celé či mleté (alebo oba) korenie, soľ a ocot.

Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kúsky. Vložíme ich do hrnca s vodou, pridáme bobkový list, cukor, trochu čierneho aj nového korenia (ja zvyknem dať pár guľôčok celého čierneho i nového korenia do základu a potom na záver prikoreniť mletým čiernym korením), ak máme tak huby, ktoré sme predtým aspoň na hodinku namočili do vody, alebo hubové korenie, soľ a dva pretlačené strúčiky cesnaku.
Všetko necháme zovrieť a 5 minút varíme, čo akurát stačí, aby boli zemiaky polomäkké.

Na oleji speníme 2-3 lyžice múky,

a popražíme miešajúc 2 minúty. Odstavíme od ohňa a necháme aspoň 5 minút chladnúť.

Následne do zápražky vykydneme kyslú smotanu a dobre metličkou vyšľaháme. Tým zabezpečíme, že sa nám smotana v polievke nezrazí...

A tu už máme variacu sa zmes vody, zemiakov a korenín,

do ktorej pridáme zmes smotany a zápražky. Dobre vymiešame, môžeme si pomôcť metličkou, podľa potreby prisolíme a okoreníme mletým korením, necháme zovrieť a aspoň 5 minút varíme. Mali by sme dokázať odhadnúť, aby sa nám zemiaky po uvarení polievky nerozpadli. Rozpadajú sa? Veď viete. :)
Na záver do hotovej polievky pridáme 3 lyžice octu.

A tu ju máme.

Deti, zemiakový kyslý prívarok urobiť, je hračka. Viac zemiakov, viac múky, vynecháme huby, ale môžeme pridať trochu kôpru.

Fazuľová kyslá polievka
Potrebujeme:
Na fazuľovú polievku samozrejme fazuľu, okolo 30 dkg na 6 porcií. Akú máme radi, ja obľubujem menšiu, ale farebnú. Ďalej je to bobkový list, celé aj mleté čierne a nové korenie, 2-3 strúčiky cesnaku, jednu lyžicu cukru, olej (maslo, masť), 1 kyslú smotanu, trochu mlieka a soľ.
Deti, ak sa nechceme 'uvariť' k smrti, tak si fazuľu na noc namočme do vody, aby napučala. Inak budeme variť 2-3 hodiny. Dobrou alternatívou je (ak sme sa pre varenie rozhodli na poslednú chvíľu) kukta alebo teda tlakový hrniec, v ktorom do hodiny zmäkne aj najtvrdšia fazuľa.
Do hrnca nalejeme vodu, pridáme fazuľu, čierne korenie aj nové korenie (nemal som tentokrát celé), pretlačený alebo na chipsy nakrájaný cesnak, bobkáč, cukor a všetko dobre povaríme.

Keď je fazuľa takmer mäkká, pridáme aj soľ. Všetci to tak robíme, lebo sa bojíme, že nám fazuľa nezmäkne, ak ju hneď na začiatku aj posolíme. Je to samozrejme úplný nezmysel, veď fazuľu mnohí z nás varíme spolu s údeným kolenom, či rebrami a to je slané, jak sľak a všetko napriek tomu zmäkne.:)

Počas varenia fazule si pripravíme zápražku. Podobne, ako v predchádzajúcom prípade na tuku speníme 2-3 lyžice múky a chvíľu popražíme. Necháme chvíľu chladnúť

a vmiešame smotanu.

Ja do kyslých polievok pridávam aj trochu mlieka na zjemnenie, ale nie je to nutné. Do skoro uvarenej fazule pridáme zmes zápražky a smotany a dobre rozmiešame. Podľa potreby prisolíme a okoreníme.

Varíme ešte aspoň 10 minút. Na záver pridáme ocot.

A aj fazuľová kyslá polievka je na svete.

Dobrú chuť.

Ešte pár poznámok.
Už som vám predznačil, že priam vražedná kombinácia je fazuľová či šošovicová polievka s údeným mäsom. Keď si kúpime pekné údené koleno, dáme ho spolu s fazuľou do tlakového hrnca, pridáme vodu, koreniny, zatvoríme, necháme zovrieť a po hodine varenia otvoríme, všetko bude krásne mäkké. Mäso vyberieme, vykostíme, nakrájame a vrátime do polievky. Ďalej postupujeme štandardne so zápražkou a smotanou. Podávame s cesnakovým langošom, alebo cesnakovým osúchom.
Šalátovú kyslú polievku ja osobne veľmi milujem. Šalát môžeme použiť aj zvädnutejší. Je potrebné ho nakrájať na menšie kúsky, aby sa nám pri jedení nenaťahoval ako 'štrinfľa'. Postupujeme presne ako pri fazuľovej či šošovicovej polievke. Šalát stačí len prevariť vo vode a hneď môžeme pridať zápražku a smotanu. Vadí nám príliš mäkký šalát? Polievku nám rodina označuje ako vechťovú? Pošleme ich kade ľahšie a postup obrátime. Urobíme zápražku, ktorú rozmiešame so smotanou, pridáme vodu, koreniny a necháme zovrieť. Povaríme aspoň 10 minút a na záver pridáme na jemno nasekaný šalát. Hneď po prevarení odstavíme. Šalát bude chrumkavejší a rodina sa nám na to aj tak vykašle...:)
Všetky domáce kyslé polievky či prívarky (fazuľková, šošovicová, tekvicová, kapustová zo sladkej kapusty...) sú založené na podobnom princípe. Výsledná konzistencia závisí od množstva hlavnej ingrediencie a múky v zápražke. Pri prívarkoch môžeme kombinovať zápražku z 2-3 lyžíc múky, ktorú vmiešame do variacej sa zmesi zeleniny či strukovín s vodou a koreninami. Do smotany pridáme novú dávku múky, dobre rozmiešame a všľaháme do prívarku. Skvelá je aj kombinácia kyslej a sladkej smotany...
tenjeho