Tak toto je on. V kuchyni je len pár dní a už je s ním naplánovaných niekoľko spoluprácí. Ale poďme pekne na dnešný recept. Vlastne je to veľmi jednoduché varenie, len potrebujete dosť trpezlivosti pri čakaní na výsledok. Kvalitný smaltovaný hrniec je na takéto varenie najvhodnejší, ale dajú sa použiť aj hlinené nádoby, alebo Jenská misa.

Pripravíme si kus hovädzieho mäsa. V tomto prípade to nemusí byť žiadny z tých drahých špičkových kusov. Stačí výber z krku, alebo predné, ako je tu na obrázku. K nemu budeme potrebovať kilo cibule, dve väčšie mrkvy, dve hlavičky cesnaku a deciliter mäsového vývaru (môžeme nahradiť bujónom, červeným vínom, alebo paradajkovou šťavou).
Na okorenenie použijeme čierne korenie, soľ, lyžičku rozmarínu, lyžičku rímskeho kmínu a lyžičku tymianu.

Mäso narežeme na väčšie kusy (jednotivé porcie), každý kúsok jemne nasolíme a posypeme mletým čiernym korením. Necháme odstáť. Sami vidíte, že mäso obsahuje aj tuk a to je pre tento recept oveľa lešpie, ako keby sme ho pripravovali napríklad zo sviečkovej.

Dve cibule nakrájame na jemno a jednu mrkvu nastrúhame. Do hrnca dáme olej, rozohrejeme ho, pridáme nasekané cibule, nastrúhanú mrkvu a jemne osolíme.

Orestujeme do hneda a pridáme všetko korenie okrem tymianu.

Do orestovanej cibule a mrkvy vložíme kusy mäsa.

Zasypeme ho zvysnými cibuľami nakrájanými na štvrťky, hranolčekmi mrkvy a cesnakovými strúčikmi z dvoch hláv cesnaku. Všetko posypeme tymianom a podlejeme decilitrom vývaru.

Prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na stodvadsať stupňov. Ak máme dostatok času, nastavíme si teplotu len sto stupňov.
Pri stodvadsiatich stupňoch necháme mäso v rúre štyri až štyri a pol hodiny. Pri teplote sto stupňov to bude šesť až šesť a pol hodiny.
Počas dusenia hrniec nevyberáme, neotvárame, nekontrolujeme. Vôňa, ktorá sa bude šíriť, je mimoriadne podmanivá, ale my to vydržíme.

Odmenou je nám takáto nádhera. Kusy voňavého úplne mäkučkého a pritom šťavnatého hovädzieho mäsa a do mäkka podusenej zeleniny v kvalitnom hutnom vývare.

K tomu už naozaj nič, len jednu chrumkavú francúzsku bagetu.

Dobrú chuť
