Varíme s medveďom - Pomaly dusené hovädzie

O hovädzom mäse je všeobecne známe, že má dva spôsoby prípravy. Buď veľmi krátky, alebo veľmi dlhý. Dnes ale skúsime jeden, ktorý som si chcel vyskúšať už veľmi dávno. Extra dlhý spôsob prípravy hovädzieho. Podľa teploty, ktorú zvolíme v rozmedzí 80 až 150 stupňov, sa môže mäso pripravovať až dvanásť hodín, ale z toho som mal trochu strach, takže som zvolil strednú cestu. Ale to najdôležitejšie čo rozhodlo o tom, že si pomalé varenie konečne vyskúšam, bol nový hrniec.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Tak toto je on. V kuchyni je len pár dní a už je s ním naplánovaných niekoľko spoluprácí. Ale poďme pekne na dnešný recept. Vlastne je to veľmi jednoduché varenie, len potrebujete dosť trpezlivosti pri čakaní na výsledok. Kvalitný smaltovaný hrniec je na takéto varenie najvhodnejší, ale dajú sa použiť aj hlinené nádoby, alebo Jenská misa.

Obrázok blogu

Pripravíme si kus hovädzieho mäsa. V tomto prípade to nemusí byť žiadny z tých drahých špičkových kusov. Stačí výber z krku, alebo predné, ako je tu na obrázku. K nemu budeme potrebovať kilo cibule, dve väčšie mrkvy, dve hlavičky cesnaku a deciliter mäsového vývaru (môžeme nahradiť bujónom, červeným vínom, alebo paradajkovou šťavou).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na okorenenie použijeme čierne korenie, soľ, lyžičku rozmarínu, lyžičku rímskeho kmínu a lyžičku tymianu.

Obrázok blogu

Mäso narežeme na väčšie kusy (jednotivé porcie), každý kúsok jemne nasolíme a posypeme mletým čiernym korením. Necháme odstáť. Sami vidíte, že mäso obsahuje aj tuk a to je pre tento recept oveľa lešpie, ako keby sme ho pripravovali napríklad zo sviečkovej.

Obrázok blogu

Dve cibule nakrájame na jemno a jednu mrkvu nastrúhame. Do hrnca dáme olej, rozohrejeme ho, pridáme nasekané cibule, nastrúhanú mrkvu a jemne osolíme.

Obrázok blogu

Orestujeme do hneda a pridáme všetko korenie okrem tymianu.

Obrázok blogu

Do orestovanej cibule a mrkvy vložíme kusy mäsa.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Zasypeme ho zvysnými cibuľami nakrájanými na štvrťky, hranolčekmi mrkvy a cesnakovými strúčikmi z dvoch hláv cesnaku. Všetko posypeme tymianom a podlejeme decilitrom vývaru.

Obrázok blogu

Prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na stodvadsať stupňov. Ak máme dostatok času, nastavíme si teplotu len sto stupňov.

Pri stodvadsiatich stupňoch necháme mäso v rúre štyri až štyri a pol hodiny. Pri teplote sto stupňov to bude šesť až šesť a pol hodiny.

Počas dusenia hrniec nevyberáme, neotvárame, nekontrolujeme. Vôňa, ktorá sa bude šíriť, je mimoriadne podmanivá, ale my to vydržíme.

Obrázok blogu

Odmenou je nám takáto nádhera. Kusy voňavého úplne mäkučkého a pritom šťavnatého hovädzieho mäsa a do mäkka podusenej zeleniny v kvalitnom hutnom vývare.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

K tomu už naozaj nič, len jednu chrumkavú francúzsku bagetu.

Obrázok blogu

Dobrú chuť

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu