Pošírovať sa dá nie len kuracie mäso, ale napríklad aj zelenina a ryby a výborné sú vraj pošírované zemiaky. U nás stále fičíme na sledovaní množstva energie, ktorú jedlo obsahuje a tak som sa rozhodol, že si prvý krát vyskúšam pošírovať kuracie prsia. Pripravili sme z nich dva rozdielne recepty, ktoré dodržujú pravidlá racionálneho stravovania a boli vynikajúce, ale nepredbiehajme.
Čo budeme potrebovať
Na osobu jeden kus kuracích pŕs, k tomu poriadne umytý citrón, zväzok petržlenovej vňate, päť až šesť guľôčok čierneho korenia, vodu.

Čo s tým urobíme
Do panvice s pokrievkou dáme vodu. Vody musí byť toľko, aby ňou boli kurcie prsia po vložení do panvice celkom prikryté. Pridáme citrón nakrájaný na plátky a zväzok petržlenovej vňate. Prikryjeme a privedieme k varu. Varíme päť minút.

Potom celkom zoslabíme plameň, aby sa var upokojil a do panvice vložíme kuracie prsia. Udržujeme na veľmi slabom ohni tesne pod bodom varu a približne 8 minút takto "varíme" pod pokrievkou. Že to robíme správne vieme podľa toho, že vo vode sa len na stenách panvice robia malé bublinky, ale nevrie.
Potom panvicu odstavíme z ohňa a necháme ešte 15 minút postáť.

Vyberieme z vody a pošírované kuracie prsia sú hotové. Sú vynikajúce, šťavnaté, plné chuti a vône. Všimnite si, že kura sme nikde nesolili, je to naozaj úžasne zdravá príprava jedla, ktorá mňa osobne veľmi prekvapila.
Môžeme okamžite podávať teplé so zemiakovou kašou, alebo zeleninovým kus kusom, alebo studené na najrôznejšie spôsoby. V chladničke vydrží pošírované kura tak tri až štyri dni.
Hodí sa do sendvičov, zeleninových či cestovinových šalátov, so syrom a orechmi... možností je naozaj mnoho.

My sme si pripravili racionálny cestovinový šalát a úžasnú nátierku.
Na racionálny cestovinový šalát budeme potrebovať
Celozrnné cestoviny, dva kúsky pošírovaného kuraťa, kvalitný biely jogurt, zeleninu podľa výberu, konzervu cíceru, citrónovú šťavu a soľ.

A ako si ho pripravíme
Zeleninu očistíme a umyjeme, nakrájame spolu s mäsom na kúsky podľa našich zvykov.

Vysypeme do veľkej misy, pridáme odtečený cícer a premiešame.

Celozrnné cestoviny uvaríme podľa predpisu na obale. Varia sa len o trochu dlhšie ako bežne cestoviny z bielej múky.

Prisypeme k zelenine, pridáme jogurt, citrónovú šťavu a veľkú lyžicu horčice. Všetko opatrne premiešame a rýchla zdravá večera je hotová.

Čo k tomu dodať.

Dobrú chuť.

Práve tá plná chuť pošírovaného kuraťa ma priviedla na myšlienku, skúsiť z neho pripraviť nátierku.
Na kuraciu nátierku budeme potrebovať
Dva kúsky pošírovaného kuraťa rozmixované na jemno, malú mrkvu najemno nastrúhanú, nízkotučný tavený syr, kečup, sójovú omáčku, dijonskú horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Pomery sa uvádzajú len ťažko, treba to jednoducho skúsiť a ochutnávať,

Príprava je jednoduchá, pretože len všetko spolu jednoducho premiešame a podávame s čiernym chlebom a

veľkým zeleninovým šalátom.

Tak ešte raz, dobrú chuť.