Varíme s Medveďom - Pošírované kura

Človek sa učí celý život. Že je to pravda, som sa presvedčil už mnohokrát a znova raz pred týždňom, keď som sa dozvedel, čo je to 'pošírovanie'. Jednoduchá, pri tom veľmi šetrná príprava potravín, ktoré sa varia tesne pod bodom varu. Zachovávajú si tak svoju prirodzenú chuť, farbu a zdraviu prospešné látky. Zdalo sa mi to mimoriadne zaujímavé a recept sľuboval, že takto pripravené kuracie mäso zostane jedinečne šťavnaté a plné chuti. To som jednoducho musel vyskúšať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (56)

Pošírovať sa dá nie len kuracie mäso, ale napríklad aj zelenina a ryby a výborné sú vraj pošírované zemiaky. U nás stále fičíme na sledovaní množstva energie, ktorú jedlo obsahuje a tak som sa rozhodol, že si prvý krát vyskúšam pošírovať kuracie prsia. Pripravili sme z nich dva rozdielne recepty, ktoré dodržujú pravidlá racionálneho stravovania a boli vynikajúce, ale nepredbiehajme.

Čo budeme potrebovať

Na osobu jeden kus kuracích pŕs, k tomu poriadne umytý citrón, zväzok petržlenovej vňate, päť až šesť guľôčok čierneho korenia, vodu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Čo s tým urobíme

Do panvice s pokrievkou dáme vodu. Vody musí byť toľko, aby ňou boli kurcie prsia po vložení do panvice celkom prikryté. Pridáme citrón nakrájaný na plátky a zväzok petržlenovej vňate. Prikryjeme a privedieme k varu. Varíme päť minút.

Obrázok blogu

Potom celkom zoslabíme plameň, aby sa var upokojil a do panvice vložíme kuracie prsia. Udržujeme na veľmi slabom ohni tesne pod bodom varu a približne 8 minút takto "varíme" pod pokrievkou. Že to robíme správne vieme podľa toho, že vo vode sa len na stenách panvice robia malé bublinky, ale nevrie.

Potom panvicu odstavíme z ohňa a necháme ešte 15 minút postáť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Vyberieme z vody a pošírované kuracie prsia sú hotové. Sú vynikajúce, šťavnaté, plné chuti a vône. Všimnite si, že kura sme nikde nesolili, je to naozaj úžasne zdravá príprava jedla, ktorá mňa osobne veľmi prekvapila.

Môžeme okamžite podávať teplé so zemiakovou kašou, alebo zeleninovým kus kusom, alebo studené na najrôznejšie spôsoby. V chladničke vydrží pošírované kura tak tri až štyri dni.

Hodí sa do sendvičov, zeleninových či cestovinových šalátov, so syrom a orechmi... možností je naozaj mnoho.

Obrázok blogu

My sme si pripravili racionálny cestovinový šalát a úžasnú nátierku.

Na racionálny cestovinový šalát budeme potrebovať

SkryťVypnúť reklamu

Celozrnné cestoviny, dva kúsky pošírovaného kuraťa, kvalitný biely jogurt, zeleninu podľa výberu, konzervu cíceru, citrónovú šťavu a soľ.

Obrázok blogu

A ako si ho pripravíme

Zeleninu očistíme a umyjeme, nakrájame spolu s mäsom na kúsky podľa našich zvykov.

Obrázok blogu

Vysypeme do veľkej misy, pridáme odtečený cícer a premiešame.

Obrázok blogu

Celozrnné cestoviny uvaríme podľa predpisu na obale. Varia sa len o trochu dlhšie ako bežne cestoviny z bielej múky.

Obrázok blogu

Prisypeme k zelenine, pridáme jogurt, citrónovú šťavu a veľkú lyžicu horčice. Všetko opatrne premiešame a rýchla zdravá večera je hotová.

Obrázok blogu

Čo k tomu dodať.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Práve tá plná chuť pošírovaného kuraťa ma priviedla na myšlienku, skúsiť z neho pripraviť nátierku.

SkryťVypnúť reklamu

Na kuraciu nátierku budeme potrebovať

Dva kúsky pošírovaného kuraťa rozmixované na jemno, malú mrkvu najemno nastrúhanú, nízkotučný tavený syr, kečup, sójovú omáčku, dijonskú horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Pomery sa uvádzajú len ťažko, treba to jednoducho skúsiť a ochutnávať,

Obrázok blogu

Príprava je jednoduchá, pretože len všetko spolu jednoducho premiešame a podávame s čiernym chlebom a

Obrázok blogu

veľkým zeleninovým šalátom.

Obrázok blogu

Tak ešte raz, dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
INESS

INESS

107 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
INEKO

INEKO

117 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu