Celé to začalo ešte pred obedom. Postupne prichádzali súťažné tímy aj hostia

Niektorí si doniesli vlastné grily, ale mohli ste použiť jeden veľký centrálny,

alebo aj takýto úžasný vynález. Panvica nad oheň. Priznám sa videl som to prvý krát a okamžite mi zaplo ako by sme ju mohli využiť pri PGCH 2010. Ale to si teraz nechám pre seba, pretože to bude trhák nášho menu o rok a to predsa nemôžem prezradiť.

Súťažiaci prichádzali naozaj skvele vybavení. Svoje tajomstvá ukrývali v košoch, krabiciach,

igelitkách. Pri rýchlom prehľade ingrediencií, ktoré ste mohli občas uzrieť, už sa dalo vytušiť, že vyhrať tento challenge nebude len tak.

A videl som aj poriadne veľa poriadne drahých profi nožov. Ešte dobre, že som si zobral ten svoj.

Takto to celé začalo. Jeden z organizátorov ešte raz vysvetľuje pravidlá a systém hodnotenia. Hodnotí každý zúčastnený a hodnotí sa chuť, originalita, prezentácia a bonusové body za čokoľvek. Body každého tímu za všetky jeho jedlá sa zpriemerujú a tím samozrejme nemôže hodnotiť sám seba.

Toto je hodnotiaci hárok. Porota, ktorá sa skladá z vašich protihráčov je určite tvrdá a nekompromisná a treba sa naozaj snažiť, aby ste ju presvedčili.

No a potom sa začalo "kúriť" a pripravovať všetko na čo najlepšie odprezentovanie svojich grilovacích nápadov. Plnilo sa,

... krájalo sa,...

... triedilo sa,..

...napichávalo a čo ja viem čo ešte. No samozrejme že sa grilovalo. A hneď prvá vec, ktorú mohli účastníci ochutnať boli naše thajské vegetariánske špízy.

Tofu, mladá kukurička, šampióny a cukina sa marinovali v zmesi červeného kari a kokosového mlieka. Ogrilované z každej strany asi dve minúty a počas grilovania potierané marinádou. Chutilo to skvele a hoci je mäso na podobných akciách vždy číslom jedna tak toto vegetariánske predjedlo sa určite nestratilo.

Ďalšie vynikajúce a pritom tiež vegetariánske predjedlo - grilované ciabatty. Mňam boli úžasne a naozaj profesionálne zvládnuté. U mňa toto bolo víťazné predjedlo.

Najoriginálnejšie jedlo bolo určite toto grilované na panvici v grilovacej tácke. Niekto to celkom vtipne nazval homelles trip. Hoci pravá maďarská saláma teda veľmi tento štandard nenapĺňa.

Áno presne tak. V grilovacej miske sa spolu grilovala na hranolky nakrájaná maďarská saláma a cibuľa občas preliate pivom. Ugrilovanú salámu premiešali s kečupom posypali ugrilovanou cibuľou, pridali čerstvú cibuľu, chlieb a ugrilovanú kukuricu a chutilo to výborne. Najoriginálnejší recept teda najprv rozosmial, ale potom prekvapil väčšinu účastníkov.

Toto som žiaľ nestihol odfotiť pred tým ako sa začala ochutnávka a je to škoda, lebo to bola naozaj parádna vec. Plnené chalapeňos s tortilami. Pikantné chilli papričky plnené mäsovou zmesou podávali s tortilami a surovou zeleninou. Zásadná vec pre milovníkov chilli.

Pripravuje sa ďalšie vegetariánske predjedlo. Veľká grilovaná zeleninová misa.

Grilované cukiny, paradajky, mladá cibuľka, šampióny naplnené bryndzovou plnkou a kukuricové lízatka. V tom alobale sú zabalené kusy kukurice s maslom a koreninami. K tomu všetkému sa podával vynikajúci smotanový dip s kôprom. Aj samotné ingrediencie posunuli toto úžasné predjedlo medzi mojich favoritov. Všetko pochádzalo z biopestovania. Vynikajúca a harmonická záležitosť.

Tak toto bol čistý pohoďák pri grile. Tento tím pripravil niekoľko druhov šašlikov z jahňacieho aj kuracieho mäsa v najrôznejších marinádach od klasickej, do ktorej patrí napríklad aj ocot, až po úplne inovatívne s použitím čínskych korení. Prvé veľké mäsové jedlo a bolo jasné, že tím presne vie čo robí. Výborne odhadnutá doba grilovania a krehké najrôznejšie ochutené kúsky mäsa.

A prišiel čas na naše druhé jedlo. Šalát s grilovaným hovädzím som varil aj tu na blogu. Do tohoto sme navrch pridali ešte veľmi nadrobno nasekané kapary a hlavne neter upiekla skvelé mafiny s kozím syrom a rozmarínom. Celé to pôsobilo veľmi ucelene a komplexne a vypočuli sme si naozaj veľa pochvál. Potešilo.

Z tohoto na prvý pohľad jednoduchého grilovania sa vykľul vynikajúci recept.

Samostatne v malých balíčkoch z alobalu sa grilovali listy hlávkového šalátu, paradajky a bylinky. Len tak aby sa to celé prehrialo a zároveň zostala textúra a jemná chrumkavosť zeleniny. Na to za potom naukladali mäsové špízy a bola to nazoaj zaujímavá dobrota.

Práve sa začal pripravovať prvý dezert súťaže. Grilované jablká. Nakaždom kúsok masla a lyžička medu. To zrazu celkom zmenilo vôňu okolo nás.

Horúce jablká naplnili studeným tvarohom vymiešaným s citrónovou šťavou, cukrom a hrozienkami. Navrch ešte trochu citrónovej kôry a je tu báseň na ktorú len tak nezabudnete. Pre mňa najlepší dezert súťaže. Úžasne vyvážená chuť.

No je to tak. Tímy sa snažili v ťažkej konkurencii do poslednej chvíle čo najlepšie spraviť svoju prezentáciu. Pomaly sa začalo zvečerievať a na rad sa dostala aj

pravá sviečková, kráľovná grilu. Táto sa marinovala v omáčke s koňakom a bola úchvatná.

Horúca a krvavá podávaná na studenom chrumkavom šaláte s vynikajúcim bryndzovým dresingom.

Bonusové body sa na súťaži dávali naozaj za čokoľvek čo tím predviedol počas svojej ochutnávky a čo vôbec nesúviselo s jedlom samotným. No uznajte tá vynikajúca sviečková a k tomu: "Vždy, keď idú maturantky mestom..." Jasný plný počet za bonusy.

Mimoriadne prekvapenie pre mňa bol aj tím, ktorý nachystal cesto na vlastný chlieb. Chlebové placky pripravil na grile a boli prílohou k týmto...

rybám. Marinované v mlieku s bylinkami a limetkou. Naplnené bylinkami maslom limetkou a obalené v ochutenej múke.

Kým som sa spamätal z ich misy zostalo len toto. A jediné rybacie jedlo v súťaži nenechalo chladným vôbec nikoho.

Ešte jedny grilované šampióny s nivou a slaninou. Veľmi ostrá a pri tom vyvážená chuť. Neviem čo všetko ešte bolo v plnke ale bola vynikajúca.

Pomaly sa blížila polnoc a na rade už boli len dezerty. Grilované banány plnené bielou a horkou čokoládou. Ugrilované banány jednoducho narežeme pozdĺžne a do ešte horúcich banánov natlačíme kúsky čokolády. Veľmi jednoduchá príprava a veľmi exkluzívna chuť.

Grilované tortičky s mandarínkovým krémom a grilovanými jablkami posypané malinami. Tak toto je náš posledný príspevok k celej súťaži. Podklad je z doboškového cesta narezaného na kolieska, ktoré sa s každej strany minútu grilovalo.
Mandarinkový krém je z receptu na klasickú trasenú tortu. Ak ho nepoznáte tak si to prečítajte tu. Nič jednoduchšie ste v živote nerobili. Kolieska jabĺk sa grilujú do mäkka a trojuholníčky sú len ozdobou z použitého doboškového cesta. Minimálna príprava s maximálnym efektom.

Hodiny sa pomaly prehupli cez polnoc a zo zajtra sa stalo dnes. Na radu prišla aj posledná prezentácia a posledná ochutnávka. V balíčkoch sa skrývajú marina keksy a kúsky marhúľ ochutené bylinkami a jemne rozvarené na grile. Na horúcu ovocnú podstielku rozdrobili zamrznuté vanilkové pribináčky. No úplné blaho.

Tak a toto je víťazný tím. Pripravoval veľkú grilovanú zeleninovú misu, rybu s chlebovými plackami a marhuľové balíčky s mrazeným pribináčkom.
Ešte aby som pochválil aj náš tím, skončili sme druhí.

A čo bude ten bonus? Nesúťažný recept tejto úžasnej dámy. Pripravila asi tak tisíc citrónových palaciniek. Jednoduché ale úplne úžasné jedlo, o ktoré sa zvádzali boje počas celého dňa. Aj teraz keď o nich píšem začali mi tiecť sliny jak pavlovovmu psovi.
Normálnu klasickú palacinku potrieme citrónovou šťavou a posypeme trochou práškového cukru. Zavinieme a zázrak je hotový. Určite to vyskúšajte. Nebol nikto kto by z nich nebol najprv prekvapený a potom nadšený.

Dnes ste si teda neprečítali žiadny konkrétny recept ale snáď ste našli nejakú inšpiráciu.
Dobrú chuť.