Varíme s Medveďom - Profiteroles

Profiteroles su klasickým múčnikom. Jeho história a pôvod nie sú celkom jasné a predpokladá sa, že pochádza z Francúzka. Dnes však už celkom zdomácnel aj v talianskej kuchyni a taliani ho považujú za svoj múčnik. Ide v podstate o drobné pečivo z odpaľovaného cesta, ktoré sa plní a polieva polevou. Existuje veľa možností čím Profiterolky naplniť a poliať, ale za základnú náplň sa považuje "Crema chanitilly" (krém šantil) a za základnú polevu čokoládová. A práve takéto profiterolky si práve teraz pripravíme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (66)

Na cesto budeme potrebovať tri decilitre mlieka, 80 gramov masla, 170 gramov hrubej múky, tri vajcia, štipku soli a lyžicu cukru.

Na Crema chantilly použijeme jednu smotanu na šľahanie a jeden vanilkový (nie vanilínový) cukor. Áno presne tak, ten strašne elegantný názov je vlastne vanilkou a cukrom ochutená šľahačka.

Čokoládovú polevy vyrobíme z jednej smotany na šľahanie a dvesto gramov kvalitnej horkej čokolády.

Obrázok blogu

Všetky ingrediencie na cesto odvážime a odmeriame čo najpresnejšie. Do hrnca dáme mlieko, maslo, cukor a soľ a všetko to dáme variť. Maslo, cukro aj soľ sa rozpustia, ale my počkáme, kým zmes nezačne vrieť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potom to ide príliš rýchlo a nie je veľa času na prerušenie práce a fotenie.

Do vriaceho mlieka vysypeme všetku múku a rýchlo a energicky všetko miešame.

Najprv vznikne hustá kaša, ktorá sa dosť lepí, ale my neprestávame s poriadnym miešaním (hrniec je stále na ohni) až pokiaľ sa z cesta nespraví hustá hmota, ktorá sa nelepí na varechu ani na dno a je to vlastne taká guča.

Je dobre vidieť ako sa na dne hrnca začína robiť povlak a to je správna chvíľa na odstavenie cesta z ohňa.

Obrázok blogu

Hotové uvarené cesto presypeme z hrnca do vhodnej mysy a necháme celkom vychladnúť. Občas ho premiešame.

Obrázok blogu

Potom do neho po jednom vmiešame vajcia. Môžeme použiť aj elektrický šľahač. Dôležité je, aby sa všetko spojilo na jednoliatu hladkú hmotu. Správne cesto má taký lesklý ako saténový povrch.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Cesto prenesieme do zdobítka s hladkým koncom. Na plech pokrytý papierom na pečenie nastriekame malé kopčeky.

Obrázok blogu

Prstom namočeným vo vode poutláčame zobáčikovité výstupky, aby vznikol čo najhladší povrch.

Obrázok blogu

Rúru zahrejeme na dvesto stupňov. Profiterolky dáme piecť až do úplne horúcej rúry. Necháme piecť dvanásť minút. Potom veľmi rýchlo ostrým nožom pichneme do každého pampúšika, aby mala para kade vychádzať a dáme piecť ešte na štyri minúty. Potom rúru vypneme otvoríme dvierka a pečivo v nej necháme ešte päť minút dosušiť.

Obrázok blogu

Pečivo necháme celkom vychladnúť, aby sme ho mohli naplniť. Šľahačku vyšľaháme s vanilkovým cukrom a preložíme ju do zdobítka.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Profiterolky naplníme sladkou šľahačkou. Ak sa niektoré nedostatočne nafúkli, alebo na nich je príliš malá dierka, stačí ich narezať, otvoriť a naplniť tak.

Obrázok blogu

Čokoládovú polevu pripravíme veľmi jednoducho. Šľahačku dáme variť a horkú čokoládu nalámeme na menšie kúsky. Keď šľahačka vrie, vylejeme ju na čokoládu (naozaj musí byť vriaca) a všetko spolu premiešame, pokiaľ nevznikne hladká poleva.

Obrázok blogu

A môžeme servírovať. Na tanier uložíme naplnené pečivo, zalejeme ho polevou a na vrchu ešte trochu ozdobíme šľahačkou.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu