"Upečiem ich," rozumujem ďalej, "na červenom víne a koreňovej zelenine. Výpek so zeleninou potom rozmixujem a bude s toho báječná hnedá omáčka.
Do šľaka," premýšľam nahlas ďalej. "Veď pred dvomi týždňami som robil biftek s omáčkou s červeného vína a koreňovej zeleniny. Tým sa zrejme našim čitateľom opäť nezavďačím...
Bobo, vieš čo ma napadlo? Tie pstruhy upečiem s baklažánom a potom z neho urobím omáčku.
Omáčku?", nechápe Medveď. "Hádam pyré."
***
Deti, dnes to bude na dve porcie, tak si objem ingrediencií zmnožte.
Potrebujeme:
Na 2 pstruhy pohár červeného vína, zelené vňate, najlepšie petržlen a bazalku, 1 pór, 1 baklažán, čierne olivy, cesnak, citrón, čierne mleté korenie (ak nebudete mať zelené bylinky, použite radšej koreniacu zmes na ryby), soľ, olej a lyžicu Solamylu, alebo múky.

A čo ďalej?
Ak máme mrazené pstruhy, je vhodné aj tie namarinovať v mlieku s cesnakom a citrónom i keď majú asi najmenej výraznú rybinu v chuti a vôni. Ja rybám odrežem hlavy aj plutvy, ale to je skutočne individuálne. Minimálne odporúčam odrezať chvostovú, chrbtovú a malé bočné plutvy. Bulhari hovoria, že keď rybe pred úpravou odrežeme hlavu, pripravujeme sa o šťastie v dome. Tak vidíte, aký som barbar.
Baklažán aj pór narežeme na menšie kúsky, bylinky a cesnak nasekáme.

Do olejom vymasteného pekáča (hmmm, také prepustené maslielko...) nasypeme baklažán, následne pór a čierne olivy. Najmä na olivy nezabudneme, však? :) Posolíme.

Aj pstruhy posolíme, posypeme čiernym korením či zmesou na ryby a poprášime Solamylom, aby nám koža po upečení pekne chrumkala.

Rybičky uložíme na zeleninu, husto posypeme bazalkou a petržlenom, pokvapkáme olejom, podlejeme pohárom vína a ďalším pohárom vody.

Pečieme asi 40 minút na 180 stupňoch, občas podlievajúc výpekom.

Po upečení ryby odložíme na teplé miesto a zeleninu s výpekom preložíme do vhodnej nádoby,

v ktorej všetko pekne rozmixujeme. Do baklažánového pyré pridáme šťavu aspoň z polovice citróna a v prípade potreby dosolíme.

Pyré z baklažánu podávame k rybe ako prílohu s čerstvým šalátom. To viete, diéta je diéta...

No dobre, tak si k tomu zvarte zopár krumplí.:)

Dobrú chuť.
tenjeho