Varíme s Medveďom - Quiche (kiš)

Quiche (kiš) je francúzsky slaný koláč. Pôvodne sa pripravoval z kysnutého cesta, ale ako čas plynul, stával sa stále fajnovejším a fajnovejším. Dnes sa pripravuje najmä z maslového cesta. Najznámejší kiš je Quiche Lorraine (kiš lorén) teda Lotrinský koláč. Pripravuje sa z do chrumkava vypečenej slaninky, kopy syra a zálievky zo smotany a vajec. Dáme si teda trochu francúzskej výchovy a pripravíme si dve vegetariánske verzie tejto dobroty. Mrkvový a tekvicový kiš.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (80)

Čo budeme potrebovať

Na cesto: 20 dekagramov hladkej múky. 10 dekagramov masla, jedno vajce, soľ.

Na mrkvovú plnku: tri stredne veľké mrkvy, 15 dekagramov ovčieho syra, bazalku, olivový olej a soľ.

Na tekvicovú plnku: jednu menšiu tekvicu, cesnak (kto koľko znesie, ale aspoň tri strúčiky určite použite), olivový olej, tymian a soľ.

Na zálievku jednu šľahačkovú smotanu, jednu pochúťkovú smotanu, deciliter mlieka, štyri vajcia, soľ.

Obrázok blogu

A čo s tým urobíme

Najprv si pripravme cesto. Do veľkej misy vysypeme všetky suroviny na prípravu cesta. Teda samozrejme vajce do nej nevysypeme, rozklepneme ho.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Spracujeme hladké cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa maslo v rukách nezačalo topiť. Je to tvrdé cesto, a tak to môže byť ťažšie, ale treba sa do toho naozaj poriadne oprieť. Hotové cesto odložíme do chladničky.

Obrázok blogu

Pripravíme si mrkvovú plnku. Mrkvu očistíme, nakrájame na kocky a v posolenej vode uvaríme do mäkka. Zlejeme, necháme vychladnúť a pridáme k nej na kocky nakrájaný ovčí syr, bazalku, soľ a lyžicu olivového oleja. Premiešame a odložíme na bok.

Obrázok blogu

Na tekvicovú plnku očistíme tekvicu, zbavíme ju jadierok a na hrubom strúhadle nastrúhame. Vložíme do rozohriatej panvice s olivovým olejom, pridáme soľ, tymian a roztlačený cesnak. Premiešame, popražíme, jemne podlejeme a dusíme do mäkka. Udusenú plnku necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Obe plnky sú hotové. Nádherne voňajú a už teraz by sa dali zjesť.

Obrázok blogu

Na zálievku rozmiešame šľahačku, smotanu, mlieko, vajcia a podľa chuti osolíme.

Obrázok blogu

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na polovice. Z každej polovice vyvaľkáme tenučké cesto a prenesieme ho do čistého, suchého, guľatého koláčového plechu.

Obrázok blogu

Na cesto rozsypeme mrkvu so syrom a zalejeme polovicou zálievky. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov približne tridsať až tridsaťpäť minút.

Obrázok blogu

Teraz na chvíľu odskočím z receptu. Keď sa už mrkvový kiš piekol, zistil som s hrôzou, že koláčový plech máme len jeden. A tak som si pripravil ďalšie, menšie plechy z tvrdého alobalu, ktorý som natiahol na misku s rovným dnom. Postláčal som alobal dookola a bočné strany zroloval do výšky približne tri centimetre. Vznikli malé pekáčiky, v ktorých som pripravoval druhý kiš.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dno a boky pekáčika vystelieme cestom.

Obrázok blogu

Na cesto rozdelíme tekvicovú plnku a všetko zalejeme zálievkou. Pečieme v rozohriatej trúbe na 200 stupňov asi 20 minút. Pred dopečením môžeme posypať na jemno nastrúhaným tvrdým syrom.

Obrázok blogu

Upečený tekvicový kiš necháme jemne vychladnúť a hneď podávame.

Obrázok blogu

Mrkvový kiš prekrásne vonia. Nakrájame ho na porcie a môžeme podávať.

Obrázok blogu

Kiš sa dá jesť teplý aj studený. Chrumkavé maslové cesto a jemná nadýchaná plnka so zálievkou opäť jasne prezrádzajú, prečo je francúzska kuchyňa tak veľmi obdivovaná.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

224 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu