Čo budeme potrebovať
Na cesto: 20 dekagramov hladkej múky. 10 dekagramov masla, jedno vajce, soľ.
Na mrkvovú plnku: tri stredne veľké mrkvy, 15 dekagramov ovčieho syra, bazalku, olivový olej a soľ.
Na tekvicovú plnku: jednu menšiu tekvicu, cesnak (kto koľko znesie, ale aspoň tri strúčiky určite použite), olivový olej, tymian a soľ.
Na zálievku jednu šľahačkovú smotanu, jednu pochúťkovú smotanu, deciliter mlieka, štyri vajcia, soľ.

A čo s tým urobíme
Najprv si pripravme cesto. Do veľkej misy vysypeme všetky suroviny na prípravu cesta. Teda samozrejme vajce do nej nevysypeme, rozklepneme ho.

Spracujeme hladké cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa maslo v rukách nezačalo topiť. Je to tvrdé cesto, a tak to môže byť ťažšie, ale treba sa do toho naozaj poriadne oprieť. Hotové cesto odložíme do chladničky.

Pripravíme si mrkvovú plnku. Mrkvu očistíme, nakrájame na kocky a v posolenej vode uvaríme do mäkka. Zlejeme, necháme vychladnúť a pridáme k nej na kocky nakrájaný ovčí syr, bazalku, soľ a lyžicu olivového oleja. Premiešame a odložíme na bok.

Na tekvicovú plnku očistíme tekvicu, zbavíme ju jadierok a na hrubom strúhadle nastrúhame. Vložíme do rozohriatej panvice s olivovým olejom, pridáme soľ, tymian a roztlačený cesnak. Premiešame, popražíme, jemne podlejeme a dusíme do mäkka. Udusenú plnku necháme vychladnúť.

Obe plnky sú hotové. Nádherne voňajú a už teraz by sa dali zjesť.

Na zálievku rozmiešame šľahačku, smotanu, mlieko, vajcia a podľa chuti osolíme.

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na polovice. Z každej polovice vyvaľkáme tenučké cesto a prenesieme ho do čistého, suchého, guľatého koláčového plechu.

Na cesto rozsypeme mrkvu so syrom a zalejeme polovicou zálievky. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov približne tridsať až tridsaťpäť minút.

Teraz na chvíľu odskočím z receptu. Keď sa už mrkvový kiš piekol, zistil som s hrôzou, že koláčový plech máme len jeden. A tak som si pripravil ďalšie, menšie plechy z tvrdého alobalu, ktorý som natiahol na misku s rovným dnom. Postláčal som alobal dookola a bočné strany zroloval do výšky približne tri centimetre. Vznikli malé pekáčiky, v ktorých som pripravoval druhý kiš.

Dno a boky pekáčika vystelieme cestom.

Na cesto rozdelíme tekvicovú plnku a všetko zalejeme zálievkou. Pečieme v rozohriatej trúbe na 200 stupňov asi 20 minút. Pred dopečením môžeme posypať na jemno nastrúhaným tvrdým syrom.

Upečený tekvicový kiš necháme jemne vychladnúť a hneď podávame.

Mrkvový kiš prekrásne vonia. Nakrájame ho na porcie a môžeme podávať.

Kiš sa dá jesť teplý aj studený. Chrumkavé maslové cesto a jemná nadýchaná plnka so zálievkou opäť jasne prezrádzajú, prečo je francúzska kuchyňa tak veľmi obdivovaná.



Dobrú chuť.