Ribollita je vlastne zmes fazule a najrôznejšej zeleniny koreňovej aj listovej. Ako mnoho iných tradičných receptov aj Ribollita sa varí v každej domácnosti trochu inak a každá tradičná toskánska reštaurácia má svoj zaručený recept. Náš je teda náš a nám naozaj chutil výnimočne.
Ribollita znamená dvakrát varená a vlastne je to pravda.
Prvé varenie začína už deň vopred, keď si namočíme bielu fazuľu.

Uvaríme ju v neosolenej vode, scedíme a vodu, v ktorej sa varila si odložíme.

Zo zeleniny sme použili pór, mrkvu, stopkatý zeler, mangold, špenát a zemiaky. Okrem toho budeme potrebovať ešte konzervu sekaných paradajok, cesnak a olej.
Polievku okoreníme soľou a zelenými bylinkami. Napríklad tymianom, oreganom a rozmarínom.

Z listov vyrežeme tvrdé časti. Potom ich umyjeme a nasekáme. Všetku ostatnú zeleninu očistíme, umyjeme a nasekáme na kúsky.

Do veľkého hrnca dáme olivový olej a podusíme na ňom pór.

Pridáme k nemu soľ, bylinky a všetku zeleninu. Premiešame a krátko popražíme.

Vlejeme paradajkovú konzervu a toľko vody, aby bolo všetko ponorené.

Varíme na miernom ohni, pokiaľ všetka zelenina nie je celkom uvarená. A presne teraz skončilo prvé varenie Ribollity.

K zeleninovej polievke vysypeme polovicu uvarenej fazule.

Druhú polovicu rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu. Práve teraz sa nám zíde odložená voda z uvarenej fazule, kotrá nám uľahčí mixovanie.

Všetko spolu premiešame a necháme zovrieť, teda uvaríme polievku druhýkrát.

Čaká nás ešte tradičné dokončenie polievky. Potrebujeme k nemu chlieb (v Toskánsku používajú najmä biely, my sme použili náš vlastný, tmavý špaldový), cesnak, olej a parmezán.

Parmezán nastrúhame, alebo rozmixujeme v mixéri. Krajce chleba natrieme cesnakom a olejom a v rúre vyhriatej na dvesto stupňov pečieme päť až sedem minút.

No a konečne ideme servírovať. Do väčších misiek uložíme opečený cesnakový chlieb.

Zalejeme poriadne polievkou a vrch posypeme parmezánom a pokvapkáme olivovým olejom. Výdatná voňavá polievka, plná skvelej chuti je tiež dôkazom toho, že v Toskánsku proste vedia žiť.

Dobrú chuť.
