Varíme s medveďom - Ribollita

Ribollita je klasická talianska polievka z oblasti Toskánska. No polievka, ono je to skôr taký hustý zeleninový guláš. Prvýkrát som sa s ňou stretol v televízii na TV Paprika, kde ju varil nejaký anglický šéfkuchár a mňa naozaj zaujala. Nasledovalo hľadanie, skúmanie a prezeranie receptov a nakoniec jasné rozhodnutie, že toto na našom blogu jednoducho musíme uvariť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Ribollita je vlastne zmes fazule a najrôznejšej zeleniny koreňovej aj listovej. Ako mnoho iných tradičných receptov aj Ribollita sa varí v každej domácnosti trochu inak a každá tradičná toskánska reštaurácia má svoj zaručený recept. Náš je teda náš a nám naozaj chutil výnimočne.

Ribollita znamená dvakrát varená a vlastne je to pravda.

Prvé varenie začína už deň vopred, keď si namočíme bielu fazuľu.

Obrázok blogu

Uvaríme ju v neosolenej vode, scedíme a vodu, v ktorej sa varila si odložíme.

Obrázok blogu

Zo zeleniny sme použili pór, mrkvu, stopkatý zeler, mangold, špenát a zemiaky. Okrem toho budeme potrebovať ešte konzervu sekaných paradajok, cesnak a olej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievku okoreníme soľou a zelenými bylinkami. Napríklad tymianom, oreganom a rozmarínom.

Obrázok blogu

Z listov vyrežeme tvrdé časti. Potom ich umyjeme a nasekáme. Všetku ostatnú zeleninu očistíme, umyjeme a nasekáme na kúsky.

Obrázok blogu

Do veľkého hrnca dáme olivový olej a podusíme na ňom pór.

Obrázok blogu

Pridáme k nemu soľ, bylinky a všetku zeleninu. Premiešame a krátko popražíme.

Obrázok blogu

Vlejeme paradajkovú konzervu a toľko vody, aby bolo všetko ponorené.

Obrázok blogu

Varíme na miernom ohni, pokiaľ všetka zelenina nie je celkom uvarená. A presne teraz skončilo prvé varenie Ribollity.

Obrázok blogu

K zeleninovej polievke vysypeme polovicu uvarenej fazule.

Obrázok blogu

Druhú polovicu rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu. Práve teraz sa nám zíde odložená voda z uvarenej fazule, kotrá nám uľahčí mixovanie.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Všetko spolu premiešame a necháme zovrieť, teda uvaríme polievku druhýkrát.

Obrázok blogu

Čaká nás ešte tradičné dokončenie polievky. Potrebujeme k nemu chlieb (v Toskánsku používajú najmä biely, my sme použili náš vlastný, tmavý špaldový), cesnak, olej a parmezán.

Obrázok blogu

Parmezán nastrúhame, alebo rozmixujeme v mixéri. Krajce chleba natrieme cesnakom a olejom a v rúre vyhriatej na dvesto stupňov pečieme päť až sedem minút.

Obrázok blogu

No a konečne ideme servírovať. Do väčších misiek uložíme opečený cesnakový chlieb.

Obrázok blogu

Zalejeme poriadne polievkou a vrch posypeme parmezánom a pokvapkáme olivovým olejom. Výdatná voňavá polievka, plná skvelej chuti je tiež dôkazom toho, že v Toskánsku proste vedia žiť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

325 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

245 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu