Varíme s medveďom - Ribollita

Ribollita je klasická talianska polievka z oblasti Toskánska. No polievka, ono je to skôr taký hustý zeleninový guláš. Prvýkrát som sa s ňou stretol v televízii na TV Paprika, kde ju varil nejaký anglický šéfkuchár a mňa naozaj zaujala. Nasledovalo hľadanie, skúmanie a prezeranie receptov a nakoniec jasné rozhodnutie, že toto na našom blogu jednoducho musíme uvariť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Ribollita je vlastne zmes fazule a najrôznejšej zeleniny koreňovej aj listovej. Ako mnoho iných tradičných receptov aj Ribollita sa varí v každej domácnosti trochu inak a každá tradičná toskánska reštaurácia má svoj zaručený recept. Náš je teda náš a nám naozaj chutil výnimočne.

Ribollita znamená dvakrát varená a vlastne je to pravda.

Prvé varenie začína už deň vopred, keď si namočíme bielu fazuľu.

Obrázok blogu

Uvaríme ju v neosolenej vode, scedíme a vodu, v ktorej sa varila si odložíme.

Obrázok blogu

Zo zeleniny sme použili pór, mrkvu, stopkatý zeler, mangold, špenát a zemiaky. Okrem toho budeme potrebovať ešte konzervu sekaných paradajok, cesnak a olej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievku okoreníme soľou a zelenými bylinkami. Napríklad tymianom, oreganom a rozmarínom.

Obrázok blogu

Z listov vyrežeme tvrdé časti. Potom ich umyjeme a nasekáme. Všetku ostatnú zeleninu očistíme, umyjeme a nasekáme na kúsky.

Obrázok blogu

Do veľkého hrnca dáme olivový olej a podusíme na ňom pór.

Obrázok blogu

Pridáme k nemu soľ, bylinky a všetku zeleninu. Premiešame a krátko popražíme.

Obrázok blogu

Vlejeme paradajkovú konzervu a toľko vody, aby bolo všetko ponorené.

Obrázok blogu

Varíme na miernom ohni, pokiaľ všetka zelenina nie je celkom uvarená. A presne teraz skončilo prvé varenie Ribollity.

Obrázok blogu

K zeleninovej polievke vysypeme polovicu uvarenej fazule.

Obrázok blogu

Druhú polovicu rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu. Práve teraz sa nám zíde odložená voda z uvarenej fazule, kotrá nám uľahčí mixovanie.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Všetko spolu premiešame a necháme zovrieť, teda uvaríme polievku druhýkrát.

Obrázok blogu

Čaká nás ešte tradičné dokončenie polievky. Potrebujeme k nemu chlieb (v Toskánsku používajú najmä biely, my sme použili náš vlastný, tmavý špaldový), cesnak, olej a parmezán.

Obrázok blogu

Parmezán nastrúhame, alebo rozmixujeme v mixéri. Krajce chleba natrieme cesnakom a olejom a v rúre vyhriatej na dvesto stupňov pečieme päť až sedem minút.

Obrázok blogu

No a konečne ideme servírovať. Do väčších misiek uložíme opečený cesnakový chlieb.

Obrázok blogu

Zalejeme poriadne polievkou a vrch posypeme parmezánom a pokvapkáme olivovým olejom. Výdatná voňavá polievka, plná skvelej chuti je tiež dôkazom toho, že v Toskánsku proste vedia žiť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu