Varíme s Medveďom - Roastbeef s avokádovou omáčkou

Prišiel čas na poriadne mäsisko. A keď sa to tak vezme dookola dokola, tak to vlastne ani nebol taký prehrešok proti diéte. V poslednej dobre, keď máme chuť na kus mäsa, volíme diétnejšie hovädzie. Najmä stehno, roštenka či falošná sviečková sú mäsa chudé a dajú sa skutočne diétne pripraviť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (69)

Na roastbeef je ideálna pekná dlhá roštenka. Nie vždy sa zadarí a ani my sme tentokrát u našich mäsiarov nemali šťastie. Ale aj to len čiastočne. Medveďovi sa podarilo kúpiť krásny kúsok fajnovej chudej falošnej sviečkovej.

Potrebujeme:

1kg peknej roštenky, alebo falošnej sviečkovej, korenie na steaky, 1 limetku, 1 polievkovú lyžicu kapár, 1 zrelé avokádo, 250 ml smotany na varenie (alebo mlieka), 1 pór, vetvičky citrónového tymianu (nahradiť možno inou zelenou bylinkou), soľ a podávať môžeme na toastoch z veky s ruccolou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poznámka: Želáte si pravý anglický roastbeef? Použite roštenku, ktorú natriete worchesterskou omáčkou, horčicou a soľou.

Obrázok blogu

My však budeme robiť rozkošný anglicko-americký hybrid. Hovädzie mäso dokonale odblaníme a poriadne vyváľame v steakovom korení. To je síce samo o sebe slané, ale trocha soli navyše neuškodí. Je vhodné mäso nechať v korení odpočívať a to od niekoľkých hodín, do niekoľkých dní.:) Čím dlhšie odpočíva, tým je lepšie...

Obrázok blogu

Do avokáda sme sa zamilovali vcelku len nedávno. Jeho úžasná, komplexná a nezameniteľná chuť nás nadchla. Je skvelým doplnkom akýchkoľvek surových zeleninových šalátov, studených omáčok a dipov. A vrámci šalátov nie je potrebné nič mimoriadne vymýšľať. Stačí avokádo očistiť, nakrájať na tenšie plátky, či rezančeky a nimi posypať hotový šalát. Napríklad ruccola, balsamicový ocot či limetka a avokádo sa navzájom zbožňujú.:)

SkryťVypnúť reklamu

Pripravíme si studenú avokádovú omáčku.

Avokádo by malo byť čo najmäkšie. Pri výbere v obchode ho jemne stlačíme. Malo by nám pod prstom trochu ustúpiť.

Avokádo očistíme od zelenej šupky, pozdĺžne prekrojíme a odstránime veľké jadro.

Obrázok blogu

Následne ho nakrájame na menšie kúsky. Pór očistíme a tiež nakrájame. Citrónový tymián má tuhšie stebielka, preto použijeme len lístočky.

Obrázok blogu

Nakrájané ingrediencie nasypeme do vhodnej nádoby, pridáme polievkovú lyžicu kapár, šťavu z polovice limetky a ponorným mixérom rozmixujeme.

Obrázok blogu

Do zmesi vlejeme smotanu na varenie, osolíme a všetko dobre vymixujeme. Jednoduchá a skvelá omáčka je hotová.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobre odležané mäso na rozpálenom oleji zo všetkých strán opečieme. Každú stranu 2-3 minúty.

Obrázok blogu

Najvhodnejšie je opekať v nádobe, v ktorej budeme zároveň mäso zapekať. Počas opekania môže steakové korenie trochu horieť a dymiť. Netrápime sa s tým a tešíme sa na dobré papanie.

Obrázok blogu

Následne mäso vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 15-20 minút podľa toho, aké chceme mať mäso vo vnútri ružové. Ak nám bude pekáč príliš dymiť, stiahneme rúru na 5 minút na 180 stupňov. Výpek nepoužijeme. Po upečení je vhodné pekáč vytiahnuť z rúry a prikryť alobalom, alebo iným pekáčom. Mäso bude voňavé, netučné a vo vnútri šťavnaté.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Na grilovacej panvici zľahka ogrilujeme kúsky veky. Ak nemáme grilovaciu panvicu, urobíme si na oleji hrianky.

Obrázok blogu

Vychladnutý roastbeef krájame ostrým nožom na čo najtenšie plátky.

Obrázok blogu

Na tanier dáme ruccolu, ktorú jemne posolíme a pokvapkáme šťavou z limetky, prípadne olivovým olejom. Kúsky mäsa pokladieme na toasty

Obrázok blogu

a polejeme avokádovou omáčkou.

Obrázok blogu

K toastom s roastbeefom sme ešte zahryzovali varené kukuričné klasy, takže anglo-americká kombinácia bola plne vyvážená.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Ešte malá poznámka:

Viacerí diskutéri sa nás pýtali, čo vlastne jedávame cez týždeň, keď na nedeľu vždy pripravíme niečo nové a chutné. Najmä naše žalúdky by údajne mohli trávením toľkých dobrôt trpieť o línii ani nehovoriac.

Skutočne sa v týždni uspokojíme len jednoduchým a skromným šalátom, ostatne ako je tento nižšie.

Obrázok blogu

:O)

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
INESS

INESS

107 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu