Na roastbeef je ideálna pekná dlhá roštenka. Nie vždy sa zadarí a ani my sme tentokrát u našich mäsiarov nemali šťastie. Ale aj to len čiastočne. Medveďovi sa podarilo kúpiť krásny kúsok fajnovej chudej falošnej sviečkovej.
Potrebujeme:
1kg peknej roštenky, alebo falošnej sviečkovej, korenie na steaky, 1 limetku, 1 polievkovú lyžicu kapár, 1 zrelé avokádo, 250 ml smotany na varenie (alebo mlieka), 1 pór, vetvičky citrónového tymianu (nahradiť možno inou zelenou bylinkou), soľ a podávať môžeme na toastoch z veky s ruccolou.
Poznámka: Želáte si pravý anglický roastbeef? Použite roštenku, ktorú natriete worchesterskou omáčkou, horčicou a soľou.

My však budeme robiť rozkošný anglicko-americký hybrid. Hovädzie mäso dokonale odblaníme a poriadne vyváľame v steakovom korení. To je síce samo o sebe slané, ale trocha soli navyše neuškodí. Je vhodné mäso nechať v korení odpočívať a to od niekoľkých hodín, do niekoľkých dní.:) Čím dlhšie odpočíva, tým je lepšie...

Do avokáda sme sa zamilovali vcelku len nedávno. Jeho úžasná, komplexná a nezameniteľná chuť nás nadchla. Je skvelým doplnkom akýchkoľvek surových zeleninových šalátov, studených omáčok a dipov. A vrámci šalátov nie je potrebné nič mimoriadne vymýšľať. Stačí avokádo očistiť, nakrájať na tenšie plátky, či rezančeky a nimi posypať hotový šalát. Napríklad ruccola, balsamicový ocot či limetka a avokádo sa navzájom zbožňujú.:)
Pripravíme si studenú avokádovú omáčku.
Avokádo by malo byť čo najmäkšie. Pri výbere v obchode ho jemne stlačíme. Malo by nám pod prstom trochu ustúpiť.
Avokádo očistíme od zelenej šupky, pozdĺžne prekrojíme a odstránime veľké jadro.

Následne ho nakrájame na menšie kúsky. Pór očistíme a tiež nakrájame. Citrónový tymián má tuhšie stebielka, preto použijeme len lístočky.

Nakrájané ingrediencie nasypeme do vhodnej nádoby, pridáme polievkovú lyžicu kapár, šťavu z polovice limetky a ponorným mixérom rozmixujeme.

Do zmesi vlejeme smotanu na varenie, osolíme a všetko dobre vymixujeme. Jednoduchá a skvelá omáčka je hotová.

Dobre odležané mäso na rozpálenom oleji zo všetkých strán opečieme. Každú stranu 2-3 minúty.

Najvhodnejšie je opekať v nádobe, v ktorej budeme zároveň mäso zapekať. Počas opekania môže steakové korenie trochu horieť a dymiť. Netrápime sa s tým a tešíme sa na dobré papanie.

Následne mäso vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 15-20 minút podľa toho, aké chceme mať mäso vo vnútri ružové. Ak nám bude pekáč príliš dymiť, stiahneme rúru na 5 minút na 180 stupňov. Výpek nepoužijeme. Po upečení je vhodné pekáč vytiahnuť z rúry a prikryť alobalom, alebo iným pekáčom. Mäso bude voňavé, netučné a vo vnútri šťavnaté.

Na grilovacej panvici zľahka ogrilujeme kúsky veky. Ak nemáme grilovaciu panvicu, urobíme si na oleji hrianky.

Vychladnutý roastbeef krájame ostrým nožom na čo najtenšie plátky.

Na tanier dáme ruccolu, ktorú jemne posolíme a pokvapkáme šťavou z limetky, prípadne olivovým olejom. Kúsky mäsa pokladieme na toasty

a polejeme avokádovou omáčkou.

K toastom s roastbeefom sme ešte zahryzovali varené kukuričné klasy, takže anglo-americká kombinácia bola plne vyvážená.

Dobrú chuť.
Ešte malá poznámka:
Viacerí diskutéri sa nás pýtali, čo vlastne jedávame cez týždeň, keď na nedeľu vždy pripravíme niečo nové a chutné. Najmä naše žalúdky by údajne mohli trávením toľkých dobrôt trpieť o línii ani nehovoriac.
Skutočne sa v týždni uspokojíme len jednoduchým a skromným šalátom, ostatne ako je tento nižšie.
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼
▼

:O)
tenjeho