Varíme s Medveďom - Rozlúčka s letom

Čas beží ako bláznivý, len pred nedávnom sme v našom receptári otvárali grilovaciu sezónu a už je tu jeseň. Takže sa treba rozlúčiť s letom. Rozlúčka s letom je taká naša malá rodinná oslava. Hoci okolo nás je už regulárna jeseň, snažíme sa pripraviť jedlo, ktoré vôňou, chuťou a aj vzhľadom pripomína letné dni, more a pláže. Inšpirujeme sa miestami, na ktorých obvykle ľudia trávievajú letné dovolenky a snažíme sa zohnať aspoň nejaké posledné kusy sviežej letnej zeleniny. Obvykle sa to podarí na našom obľúbenom trhu na Žilinskej a podľa toho čo zoženieme, vyzerá aj rozlúčka z letom. Dnes to bude kombinácia grécko, taliansko, arabskej kuchyne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (51)

Naša rozlúčka z letom tak ako ju vidíte, je na sedem statočných porcií. Množstvo ingrediencií môžete zmenšiť, alebo nemusíte robiť všetky recepty a skúsiť len niektoré. Koniec koncov všetko sa dá pekne odložiť do chladničky a výborne to chutí aj studené.

Čo budeme potrebovať

Paprika (najlepšie zelená PCR-ku, ale dá sa použiť aj farebná hrubostenná), baklažány, asi 30 dkg orechov, biely jogurt, uhorka, cesnak, olivový olej, olej na smaženie, petržlenovú vňať, balsamikový ocot, soľ.

Obrázok blogu

Ako si pripravíme plnené baklažány

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Baklažány olúpeme a pozdĺžne nakrájame na asi centimetrové plátky. Nasolíme ich, necháme pol hodinu odstáť a potom ich v panvici vysmažíme na horúcom oleji z oboch strán do zlatova.

Baklažány vypijú pomerne dosť oleja, preto ich po vysmažení uložíme na papierové obrúsky, ktoré časť oleja vypijú.

Obrázok blogu

Pripravíme si plnku do baklažánov. Orechy pomelieme na jemno, pridáme k nim roztlačený cesnak, na drobno nasekanú petržlenovú vňať a soľ. Prilejeme vriacu vodu a premiešame. Vody musí byť toľko, aby vznikla hustá kaša, takže prilievame a miešame postupne.

Obrázok blogu

Každý kúsok baklažánu natrieme orechovou plnkou a zavinieme. Ak baklažán nie je dostatočne veľký na to, aby sme ho dokázali zavinúť, môžeme z neho krájať aj kolieska. Tie potom plníme tak, že z nich staviame veže. Koliesko baklažánu, lyžička plnky, koliesko baklažánu, lyžička plnky...Stačia tak tri až štyri poschodia.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ako si pripravíme pečené papriky v marináde

Naši stáli čitatelia už to musia vedieť. Ale opakovanie je matkou múdrosti, tak poďme na to.

Papriky opečieme zo všetkých strán na suchej platni, kým koža nezhorí do čierna. Ukladáme ich do nádoby, ktorú priebežne udržiavame zakrytú. Horúce papriky sa v nej zdusia.

Necháme ich v prikrytej nádobe vychladnúť a potom ich ošúpeme. Koža ide dole celkom ľahko. Z balsamikového octu (nešetríme), olivového oleja, vody, soli a cesnaku pripravíme marinádu, ktorou papriky zalejeme. Ideálny pomer je ocot, olej a voda 0,5 : 1 : 1. Necháme poriadne odstáť.

Obrázok blogu

Ako si pripravíme tzatziky

SkryťVypnúť reklamu

Uhorku očistíme, zbavíme jadierok a nastrúhame na hrubom strúhadle. Nasolíme ju a necháme odstáť, aby pustila vodu.

Obrázok blogu

Pripravíme si odtečený jogurt. Na jeho prípravu musíme použiť naozajstný živý jogurt. Nízkotučné náhrady nefungujú a problémom by mohli byť aj niektoré druhy smotanových jogurtov. Jogurt by mal byť hustý a pevný už pri jeho otvorení. Nám sa najviac osvedčili dva typy. Štvorpercentný jogurt z Lidla a Bio jogurt z Billy.

Najprv si z čistej prírodnej tkaniny (použili sme kus čistej plienky) spravíme vačok. Všetky rohy zviažeme k sebe a celé to zavesíme nad dres, alebo nejakú nádobu, do ktorej môže odkvapkávať tekutina.

SkryťVypnúť reklamu

Lyžicou jogurt prenesieme do vrecka a necháme odstáť minimálne hodinu až dve. Tekutina odtečie, na záver môžeme ešte vrecko s jogurtom rukou postláčať, aby aj posledný zvyšok tekutiny odtiekol a po rozbalení sa na nás bude usmievať úžasná až skoro gumovitá hrudka vynikajúceho jogurtu. Ale my to vydržíme a v žiadnom prípade to nezblajzneme s orechmi a medom.

Obrázok blogu

Nastrúhanú uhorku poriadne vyžmýkame v sitku, pridáme k odtečenému jogurtu spolu s cesnakom kôprom a soľou. Môžeme pridať aj lyžičku zmesi korenia na tzatziky.

Obrázok blogu

Ako si pripravíme foccacciu (fokaču)

Ku všetkým tým dobrotám, bolo treba pripraviť aj nejakú prílohu. Z predkladaných návrhov to jednoznačne vyhral taliansky chlieb foccaccia. Foccaccia sa pripravuje na veľké množstvo spôsobov, ale na našu rozlúčku s letom, sme pripravili tento veľmi jednoduchý, ktorý máme od Jamieho Oliviera z jeho programu Šéfkuchár bez čapice.

Budeme potrebovať jeden kilogram polohrubej múky, kocku kvasníc, cukor, soľ, jeden a pol decilitra olivového oleja, hlavičku cesnaku a niekoľko vetvičiek čerstvého rozmarínu.

Do misy vysypeme múku a pridáme veľkú lyžicu soli. V menšej miske rozdrobíme kvasnice do šiestich decilitrov teplej vody s lyžičkou cukru a necháme vzísť.

Keď kvasnice bublinkujú, vylejeme ich do múky a v mise všetko spolu spojíme. Niekedy treba dodať ešte jeden deciliter teplej vody.

Spojenú múku a vodu s kvasnicami prenesieme z misy na pomúčený val a vymiesime cesto. Cesto je hotové, keď je hladké a pod rukami cítime ako buble a puká. Ale tých pätnásť minút by v zásade mohlo stačiť.

Cesto prenesieme späť do misy a prikryté necháme vykysnúť.

Obrázok blogu

Do misky, alebo do mažiaru dáme asi pol hlavičky cesnaku, rozmarín a lyžičku soli a paličkou to všetko poriadne rozmlátime.

Potom všetko zalejeme olivovým olejom a necháme odstáť.

Obrázok blogu

Cesto krásne nakyslo. Trvalo to približne hodinu.

Obrázok blogu

Cesto prenesieme na čistý suchý plech a prstami ho roztlačíme od kraja po kraj aj do všetkých rohov. Na cesto vylejeme ochutený, cesnakovo rozmarínový olej aj s kúskami cesnaku a rozmarínu.

A znova použijeme naše prsty. Budeme ich zabodávať do cesta, až kým olej nie je rovnomerne vo všetkých priehlbinkách a škárach. Veľmi príjemná práca.

Obrázok blogu

Foccacciu vložíme do vyhriatej rúry a necháme piecť 15 až 20 minút. Z hora musí byť krásne zlatavo hnedá a z dola nesmie byť pripálená.

Obrázok blogu

Pre neoblomných mäsožravcov sme ešte upiekli kuracie krídelká. V pekáči sme ich nasolili, posypali červenou paprikou a čiernym korením. Rozhádzali sme po nich cesnakové strúčky a štvrtky citrónu, Podliali vodou a upiekli do chrumkava.

A tu už je stôl na rozlúčku s letom pripravený. Okrem všetkých popísaných receptov, tam vidíte aj misku s lutenicou. Recept nájdete tu. Keďže sme už nikde nezohnali voňavé paradajky a použiť iné by bolo zbytočné, pridali sme ju na rozlúčkový stôl.

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

A ešte malé PS na záver. Pri otváraní grilovacej sezóny sme doma, na grilovacej panvici pripravili obed len pre nás dvoch. Keď sa však na vrchole leta pripravuje vážna grilovačka, kde počet stravníkov počítame na desiatky, vyzerá len samotný nákup takto.

Obrázok blogu


Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu