Varíme s medveďom - Rozlúčka s letom - Turecký pekáč

Hoci leto už definitívne skončilo, na farmárskych trhoch a priamo u pestovateľov sa ešte dajú kúpiť posledné kusy letnej zeleniny. V tomto čase je plná vôní a chutí a jedlo z nej je naozajstnou rozlúčkou s letom. Dnes na blogu teda pripravím posledné letné jedlo, a potom sa už jeseň nadobro usídli nie len za oknami, ale aj v našej kuchyni. A pretože toto leto bol môj najsilnejší zážitok dovolenka v Turecku, nechal som sa inšpirovať práve tureckou kuchyňou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Dnešný recept som pripravoval naozaj vo veľkom. Ak chcete množstvo pre bežnú rodinu, stačí si pripraviť polovicu zeleniny, množstvá ostatných ingrediencií môžete zachovať presne podľa receptu.

Čo budeme potrebovať

Jeden kilogram paradajok, jeden kilogram paprík, dva kilogramy baklažánov, cibuľu, cesnak, pol litra vývaru, olej, pol kilogramu mletého mäsa a dve biele pečivá.

Jedlo okoreníme mletým indickým kmínom, gréckou senovkou, tymianom, soľou a čiernym korením.

Obrázok blogu

Všetku zeleninu nakrájame na väčšie kusy, cibuľu na prúžky a cesnak na tenké plátky. Zeleninu ukladáme do veľkej misy, aby sa s ňou ďalej lepšie pracovalo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pridáme olej, soľ a všetky koreniny a poriadne premiešame.

Obrázok blogu

Presypeme do pekáča, podlejeme vývarom, prikryjeme druhým pekáčom a v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov pečieme jednu hodinu.

Obrázok blogu

Do mletého mäsa pridáme rovnaké koreniny ako k zelenine a k tomu ešte pečivo namočené vo vode a vyžmýkané a jedno vajce.

Obrázok blogu

Mokrými rukami tvarujeme malé guľôčky, ktoré obaľujeme v strúhanke.

Obrázok blogu

Po hodine pečenia zeleninu vyberieme, pekáč odokryjeme.

Obrázok blogu

Povkladáme mäsové guľôčky a ešte pol hodinu pečieme. Tentokrát odokryté.

Obrázok blogu

Tak a je to hotové.

Obrázok blogu

Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a navrch môžeme dať ešte lyžicu bieleho jogurtu. Podávame s čerstvým chlebom. Voňavé leto na tanieri. Už aby sa vrátilo...

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu