Aby sme sa nelúčili so zimou v malom, nasledujúci rozpis je na osem poriadnych porcií. Pripravíme si jeden a pol kilogramu kyslej kapusty, kilogram mletého mäsa (najlepšie kombinácia bravčového a hovädzieho), dvadsať dekagramov ryže, štyri nohy domácej klobásy (Áno viem sú tam len tri a pol, ale môžem ja za to? Môžem!), tridsať dekagramov prerastenej údenej slaniny, tri vajíčka, pol litra smotany na varenie, cibuľu a cesnak.
Koložvársku ochutíme, mletou rascou, červenou paprikou, čiernym korením a soľou.

Najprv prípravné práce. Klasickým spôsobom uvaríme ryžu a krátko podusíme kyslú kapustu.

Na panvici vyškvaríme slaninu nakrájanú na kocky.

Pridáme klobásu a opražíme do chrumkava. Slaninu aj klobásu vyberieme.

Do výpeku pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Popražíme, pridáme koreniny a mleté mäso a všetko podusíme do svetlo hneda.
Týmto sú prípravné práce hotové a ide sa vrstviť koložvárska.

Pekáč vytrieme masťou. Ako prvú vrstvu rozložíme polovicu kyslej kapusty.

Na ňu rozložíme podusené mäso.

Následuje vrstva uvarenej ryže.

Druhá vrstva kyslej kapusty.

Celkom navrch porozhadzujeme klobásu a slaninu. V smotane na varenie rohabarkujeme vajcia, jemne prisolíme a touto zmesou zalejeme pripravené vrstvy.

Pečieme pri stosedemdesiatich stupňoch najprv zakryte tridsať minút, potom odokryté ešte ďalších pätnásť. Klobása a slanina, ktoré sme neschovali medzi ostatné vrstvy, ostanú prijmene chrumkavé.

Šťavnaté vrstvy kapusty a mäsa a chrumkavá bodka na povrchu. Najlepšia je s varenými zemiakmi. A teraz už tá zima môže naozaj odísť. Aspoň na pol roka.

Dobrú chuť.
