K tomuto rybaciemu ragú som sa dostal prostredníctvom kuchárskej knihy 'Varíme s pôžitkom' z roku 2003 vydavateľstvo Svojtka & Co. Kuchárska kniha má skvelé recepty, ale pri jej použití musíte byť zdatnými kuchármi, pre skromné popisy. Recept ma upútal najmä tým, že ragú v ňom sa robí zo všade dostupného rybacieho filé z tresky a pritom je skutočne lahodné.
Potrebujeme:
1,2 kg filé (to je na 4 porcie a nie sú medvedie), 2 cibule, 4 klinčeky, konzervu talianskych rajčín, alebo 4 rajčiny, 150g šampiňónov, olivový olej, 1,5 dcl bieleho vína, 1,5 dcl smotany na varenie, polievkovú lyžicu sekaného kôpru (môže byť aj mrazený, alebo sušený), 5 dkg zelených olív bez kôstky, 150g tvrdého syra (môže byť nízkotučný, ale aj tučnejší, alebo parmezán), biele mleté korenie a soľ.

Práce je opäť máličko:
Obe cibule očistíme, do jednej napicháme klinčeky a druhú nakrájame na malé kocky. Kôpor nasekáme, olivy pokrájame na hrubšie kolieska, šampiňóny očistíme a prekrojíme. Syr jemne postrúhame.

Do veľkého hrnca dáme vodu, cibuľu s klinčekmi, lyžicu soli a necháme zovrieť. Vložíme do nej zamrznuté kocky filé, necháme zovrieť a asi 10 minút povaríme.

Nižšie vidíme uvarené a scedené filé. Bol som prekvapený, ako pekne stále drží tvar. Varenie má svoj význam. Voda nám odplavila hrubšiu chuť a arómu rybiny a zároveň je filé veľmi šťavnaté. Necháme ho vychladnúť a natrháme na väčšie kúsky.

Nakrájanú cibuľu dáme na olej a necháme speniť. Pridáme šampiňóny, soľ, biele korenie (maximálne 1/3 kávovej lyžičky), posekaný kôpor, olivy a rajčinovú konzervu (nie vcelku :)). Všetko zakryté 10 minút dusíme. Následne pridáme kúsky filé, biele víno a smotanu, privedieme do varu a odkryté redukujeme, kým sa nám tekutina nezredukuje na polovicu. (cca 15 minút)

Asi takto to má vyzerať.

Fantasticky nevtieravo voňajúcu zmes vlejeme do vhodnej nie príliš veľkej nádoby na zapečenie.

Posypeme strúhaným syrom a

pri 200 stupňoch takto krásne do zlatova zapečieme.

Tak a tu je výsledok.

Bez ďalších komentárov dobrú chuť.

tenjeho