Hlavne keď teplota vonku klesá pod nulu, akosi strácame chuť na studený zeleninový šalát a teplá polievka nás naozaj poteší. Tak poďme na to.
Čo budeme potrebovať
Koreňovú zeleninu podľa toho čo je práve doma, pór, štyri až päť strúčikov cesnaku, paradajkový pretlak, konzervu bielej fazule, dve lyžice olivového oleja, tymián a soľ.

Všetku zeleninu vyčistíme a nakrájame na kocky, prúžky, alebo jednoducho tak, ako sa nám to páči. Cesnak nakrájame na tenké plátky. Do hrnca dáme dve lyžice olivového oleja, rozohrejeme, pridáme plátky cesnaku a pomaly smažíme, len pokiaľ sa nezačne okolo šíriť jeho vôňa.

Prisypeme nakrájanú zeleninu a krátko porestujeme.

K zelenine pridáme lyžicu tymiánu. Opäť krátko porestujeme a opäť čakáme na to, kým sa vôňa tymiánu nerozšíri.

Vtedy k zelenine pridáme paradajkový pretlak, poriadne premiešame a ešte krátko porestujeme.

Všetko zalejeme studenou vodou a prikryté privedieme k varu. Teraz je čas na to polievku mierne prisoliť a prikoreniť. Varíme až do zmäknutia zeleniny. Keď je zelenina 'aldente', vysypeme do polievky opláchnutú fazuľu z konzervy a celé ešte prehrejeme.

Na vrch polievky nasypeme na jemno nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a polievka je hotová.

Teplá zeleninová polievka je prijemným zakončením dňa. Krásne vonia a má jemnú a pri tom výraznú chuť použitých surovín.

Dobrú chuť.
