Varíme s medveďom - Rýchlovka - Voňavá jesenná večera

Dnešný recept by sa dal pripraviť napríklad ako rýchla večera pozostávajúca z dvoch chodov. Polievka a sladký chod. Mnoho stravníkov je síce presvedčených, že sladké jedlo je vhodné len ako dezert, ale niekedy treba skúsiť. Okrem toho, že spravíte radosť deťom, tak nakoniec uvidíte, že to bude vlastne veľmi zdravá a ľahká večera.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Oba chody sú zaujímavé tým, že sú to krásne voňavé jedlá. Prvé pripomína vôňou leto a druhé zimu.

Paradajková polievka

Kvalitnú a chutnú paradajkovú polievku si môžeme pripraviť aj keď už paradajky, ktoré si môžeme kúpiť, prestali voňať ako paradajky. Jednoducho tak, že si kúpime výrobok, ktorý je z tých kvalitných letných paradajok vyrobený. Talianske paradajkové konzervy (najmä tie drahšie a kvalitné) sa vyrábajú z vybraných perfektne zrelých paradajok a podobne to je aj s kvalitným paradajkovým pretlakom. Potom už nie je problém uvariť si hoci aj v zime jedlo, ktoré vonia, akoby bolo uvarené v strede leta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pripravíme si dve konzervy šúpaných sekaných paradajok, jeden paradajkový pretlak, cibuľu, cesnak, pol litra vývaru, alebo bujónu, bazalku, šľahačku, strúhaný parmezán a trochu olivového oleja. Ak si chceme podobnú polievku uvariť v lete, tak si len kúpime jeden kilogram zrelých paradajok, ktoré ošúpeme a nasekamé nadrobno.

Polievku ochutíme soľou a cukrom.

Obrázok blogu

Na oleji speníme nadrobno nasekanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak.

Obrázok blogu

Keď cibuľa a cesnak zmäknú, nesmú zhnednúť, pridáme lyžicu sušenej bazalky, krátko popražíme a premiešame.

Obrázok blogu

Do hrnca vylejeme všetky ostatné ingrediencie okrem šľahačky a parmezánu a privedieme k varu. V prípade prílišnej hustoty pridáme vodu.

SkryťVypnúť reklamu

Teraz je čas na dochutenie polievky soľou a cukrom, podľa vlastnej chuti. Oboma ingredienciami ale šetríme. Polievka by nemala byť ani výrazne sladká ale ani slaná, mali by sme len podporiť a zvýrazniť chuť paradajok.

Obrázok blogu

Podávame s kopčekom vyšľahanej šľahačky (samozrejme bez cukru), posypané strúhaným parmezánom.

Obrázok blogu

Jabĺčka zapečené s posýpkou

Tento mimoriadne jednoduchý recept je výborný spôsob, ako využiť nie práve najkrajšie jabĺčka zo záhrady. Ja som dostal asi dve kilá padaviek, ktoré nádherne voňali a boli úplne ideálne.

Okrem jabĺčok budeme potrebovať aj strúhané orechy, hnedý cukor, maslo, mletú škoricu a mletý zázvor.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Jabĺčka očistíme, zbavíme jadrovníkov, obúchaných častí a nakrájame ich na malé kocky.

Obrázok blogu

Pridáme veľkú lyžicu škorice, veľkú lyžicu zázvoru a premiešame. Jabĺčka by mali byť tak sladké, aby sme nemuseli pridávať cukor, ale ak uznáme za vhodné, môžeme ich aj pocukrovať.

Obrázok blogu

Z orechov, hnedého cukru a masla si pripravíme posýpku. Jednoducho všetko spolu spracujeme až pokiaľ nevznikne hmota pripomínajúca mokrý piesok.

Obrázok blogu

Do zapekacích misiek rozdelíme jabĺčka a vrch bohato posypeme posýpkou.

Obrázok blogu

Pečieme v stredne vyhriatej rúre na stosedemdesiat stupňov asi dvadsať minút.

Obrázok blogu

Môžeme podávať samotné, alebo so zmrzlinou či krémom. Pre mňa je ideálne navrch pridať len jednu poriadnu lyžicu kvalitného bieleho jogurtu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Voňavé mäkké jabĺčka s chrumkavou posýpkou a lahodným jogurtom. No tak ale toto jednoducho musí byť zdravé.

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu