Oba chody sú zaujímavé tým, že sú to krásne voňavé jedlá. Prvé pripomína vôňou leto a druhé zimu.
Paradajková polievka
Kvalitnú a chutnú paradajkovú polievku si môžeme pripraviť aj keď už paradajky, ktoré si môžeme kúpiť, prestali voňať ako paradajky. Jednoducho tak, že si kúpime výrobok, ktorý je z tých kvalitných letných paradajok vyrobený. Talianske paradajkové konzervy (najmä tie drahšie a kvalitné) sa vyrábajú z vybraných perfektne zrelých paradajok a podobne to je aj s kvalitným paradajkovým pretlakom. Potom už nie je problém uvariť si hoci aj v zime jedlo, ktoré vonia, akoby bolo uvarené v strede leta.
Pripravíme si dve konzervy šúpaných sekaných paradajok, jeden paradajkový pretlak, cibuľu, cesnak, pol litra vývaru, alebo bujónu, bazalku, šľahačku, strúhaný parmezán a trochu olivového oleja. Ak si chceme podobnú polievku uvariť v lete, tak si len kúpime jeden kilogram zrelých paradajok, ktoré ošúpeme a nasekamé nadrobno.
Polievku ochutíme soľou a cukrom.

Na oleji speníme nadrobno nasekanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak.

Keď cibuľa a cesnak zmäknú, nesmú zhnednúť, pridáme lyžicu sušenej bazalky, krátko popražíme a premiešame.

Do hrnca vylejeme všetky ostatné ingrediencie okrem šľahačky a parmezánu a privedieme k varu. V prípade prílišnej hustoty pridáme vodu.
Teraz je čas na dochutenie polievky soľou a cukrom, podľa vlastnej chuti. Oboma ingredienciami ale šetríme. Polievka by nemala byť ani výrazne sladká ale ani slaná, mali by sme len podporiť a zvýrazniť chuť paradajok.

Podávame s kopčekom vyšľahanej šľahačky (samozrejme bez cukru), posypané strúhaným parmezánom.

Jabĺčka zapečené s posýpkou
Tento mimoriadne jednoduchý recept je výborný spôsob, ako využiť nie práve najkrajšie jabĺčka zo záhrady. Ja som dostal asi dve kilá padaviek, ktoré nádherne voňali a boli úplne ideálne.
Okrem jabĺčok budeme potrebovať aj strúhané orechy, hnedý cukor, maslo, mletú škoricu a mletý zázvor.

Jabĺčka očistíme, zbavíme jadrovníkov, obúchaných častí a nakrájame ich na malé kocky.

Pridáme veľkú lyžicu škorice, veľkú lyžicu zázvoru a premiešame. Jabĺčka by mali byť tak sladké, aby sme nemuseli pridávať cukor, ale ak uznáme za vhodné, môžeme ich aj pocukrovať.

Z orechov, hnedého cukru a masla si pripravíme posýpku. Jednoducho všetko spolu spracujeme až pokiaľ nevznikne hmota pripomínajúca mokrý piesok.

Do zapekacích misiek rozdelíme jabĺčka a vrch bohato posypeme posýpkou.

Pečieme v stredne vyhriatej rúre na stosedemdesiat stupňov asi dvadsať minút.

Môžeme podávať samotné, alebo so zmrzlinou či krémom. Pre mňa je ideálne navrch pridať len jednu poriadnu lyžicu kvalitného bieleho jogurtu.

Voňavé mäkké jabĺčka s chrumkavou posýpkou a lahodným jogurtom. No tak ale toto jednoducho musí byť zdravé.
Dobrú chuť.
