To najdôležitejšie čo budeme potrebovať je samozrejme balíček toastového chleba. Na slanú verziu k nemu pridáme tvrdý syr, šunku, olivy, kukuricu a jedno vajce.

Pre jednu osobu použijeme dva až tri krajce chleba. Okrájame z nich kôrku a valčekom na cesto poriadne prevaľkáme. Plátok chleba sa sploští a zároveň sa stane pružnejším.

Do plechu na mafiny vtlačíme toastové plátky. Chytíme všetky štyri rohy ako mešec, vložíme do plechu a rohy uvoľníme.

Odkrájané kôrky chleba nasekáme nadrobno, pridáme vajíčko, nasekanú šunku, kukuricu a olivy. Môžeme tiež jemne prisoliť a okoreniť. Všetko vymiesime na cesto a necháme odpočinúť. Ak je zmes príliš suchá, môžeme pridať lyžicu mlieka.

Do každého chlového košíčka vložíme plátok tvrdého syra a prstami, alebo lyžicou vtlačíme plnku. Sme presvedčený, že dokážete vymyslieť obrovské množstvo zaujímavejších a úžasnejších náplní ako je táto.

Košíčky pečieme v rúre vyhriatej na stopäťdesiat stupňov trinásť až pätnásť minút. Potom ich uvoľníme ostrým nožom a vyberieme z plechu.

Chrumkavé a jemné košíčky budú úplne najlepšie s poriadnym čerstvým šalátom. Už len trochu olivového oleja a citrónovej šťavy a skvelá večera je hotová.


Na sladkú verziu si pripravíme nejaký dobrý džem (domáci je najlepší), alebo nutelu a ovocie. Mali sme doma pomelo a už ho bolo treba minúť tak sme ho použili.
Okrem toho budeme potrebovať ešte jedno vajce a olej na vyprážanie.
Začneme rovnako. Okrájame kôrku a prevalcujeme. Potom plátok natrieme džemom a na jeden koniec rozložíme ovocie.

Plátok stočíme okolo ovocia na malú roládu.

Vajíčko vyšľaháme a každú roládu v ňom poriadne namočíme.

Vypražíme v horúcom oleji do zlatova.

Trochu práškového cukru na vrch je už len nepovinný bonus. Jednoduché, chrumkavé a veľmi chutné sladké trubičky je najlepšie podávať teplé s vanilkovou zmrzlinou, alebo ako u nás s kopčekom šľahačky.

Dobrú chuť.
