Na dnešnú musaku si pripravíme ryžu, kuracie prsia, cibuľu, cesnak, mrkvu, cukinu, paradajky, biely jogurt, vajíčka, olej, petržlenovú vňať a tvrdý údený syr.
Jedlo okoreníme soľou, oregánom (saturejkou či čubricou) a čiernym korením. Môžete použiť akékoľvek obľúbené bylinky.

Najprv si pripravíme jednotlivé ingrediencie. Cibuľu a cesnak nasekáme, mrkvu očistíme a nastrúhame, kuracie prsia nakrájame na kocky, cukinu na kolieska, paradajky na kúsky. Nadrobno nasekáme petržlenovú vňať a ryžu opláchneme vo vode.

Kuracie prsia posolíme, okoreníme a opražíme najlepšie na zmesi oleja a masla, vyberieme ich a odložíme.

Do výpeku pridáme cibuľu, cesnak a opražíme do sklovita.

Pridáme mrkvu a petržlenovú vňať. Premiešame a podusíme.

Teraz máme pripravené všetky zložky musaky.

Musaku môžeme vrstviť do bežného pekáča, alebo do hlinených nádob. V Bulharsku ich volajú džuvečetá, ale myslím, že obdobné niečo nájdete skoro v každej juhoeurópskej národnej kuchyni. My vlastníme len také malé na zapekanie jednej porcie, takže sme celú musaku rozdelili.
Naspodok patrí ryža. Nemusíme ju predvárať. Ryže by nemalo byť príliš veľa. Na ňu rozložíme podusenú mrkvu.

Na rad príde kura a na neho opäť ryža.

Kolieska cukiny je dobré tri minúty povariť v jemne osolenej vriacej vode a potom ich rozložíme do pekáča. Poračujeme nakrájanými rajčinami. Nezabúdame každú vrstvu jemne posoliť a pridať obľúbené bylinky či koreniny. Podlejeme dvomi - tromi decilitrami vody, alebo zeleninového vývaru. Posypeme strúhaným syrom a na vrch pridáme jogurt, v ktorom sme rozmiešali vajcia a jemne ho osolili.

Všetko prikryjeme a päťdesiat minút až hodinu pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov. Ak máme pekáč príliš plný (ako my)a hrozí, že nám bude bublajúca tekutina počas zapekania pretekať, preventívne položíme na spodok trúby klasický plech na pečenie vystlatý papierom na pečenie.

A máme hotovo.

Voňavé, šťavnaté, plné zeleninovej letnej chuti. Jednoducho naše obľúbené.

Dobrú chuť.
