Varíme s Medveďom - Šalát Mechouia (mešuja) s drobnosťou

Rozhodol som sa, že budem neústupný a tvrdohlavý. Tí čo zariaďujú počasie, si stále nevšimli, že v kalendári je júl a nie október a ani môj minulotýždňový recept im to nepripomenul. Možno, že Cézar šalát sa im nezdal až taký letný (predsa len obsahuje majonézu), takže v dnešnom recepte pritvrdíme a priletníme. Tak zhodiť deky, vyliať ten horúci čaj s medom a skúsime ich spolu presvedčiť, že teraz naozaj má byť leto.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Pre recept na šalát si skočíme do Tunisu a čo už môže byť letnejšie ako stredomorská Afrika a šalát z grilovanej zeleniny. Ak ste sa rozhodli to tomu letu fakt natrieť, tak rozžeravte aj gril, ale postačí aj elektrická rúra.

Čo budeme potrebovať

Päť zelených paprík, päť zrelých rajčín, dve veľké cibule, tri strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, tuniaka z konzervy, na osobu jedno vajce, čierne olivy, olivový olej, citrónovú šťavu, rímsky kmín a soľ.

Obrázok blogu

Najprv si ugrilujeme respektíve upečieme zeleninu. Na plech vystlaný papierom uložíme papriky, cibuľu a v rúre rozohriatej na dvesto stupňov pečieme asi desať minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Vytiahneme z rúry. Upečené papriky pretočíme neupečenou stranou na hor a pridáme k nim paradajky a cesnak. Pečieme ďalších desať minút.

Obrázok blogu

Upečená zelenina nádherne vonia.

Obrázok blogu

Vložíme ju všetku do hrnca, prikryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

Vychladnutú zeleninu ošúpeme, zbavíme jadierok a

Obrázok blogu

...nožom nasekáme na čo najmenšie kúsky. V Tunise sa na spracovanie upečenej zeleniny používajú drevené mažiare a hmota, ktorá vznikne, je skoro celkom hladká. Môžeme použiť napríklad aj mlynček na mäso a zeleninu pomlieť v ňom, ale štruktúra ktorá vznikne sekaním, nám doma veľmi chutí.

Obrázok blogu

Všetku zeleninu premiešame v mise. Pridáme hrsť na jemno nasekanej petržlenovej vňate, citrónovú šťavu, olivový olej, drvený rímsky kmín, soľ a znova premiešame. Šalát necháme poriadne vychladnúť v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Podávame s tuniakom z konzervy, vajíčkom uvareným na tvrdo, ozdobené olivami. Ako príloha sa najlepšie hodí arabský chlieb.

Obrázok blogu

Výdatný a jemný šalát doplnený chuťou tuniaka a zvýraznený olivami. Tak keď toto už nie je na leto...

Obrázok blogu

Keď toto nie je na leto, tak ešte pritvrdíme. Posledný pokus. K úžasnému šalátu si pripravíme ten najletnejší dezert aký poznám. Ovocné sorbety. Jahodový, pomarančový a s kiwi.

Budeme potrebovať ovocie, cukor, vodu a balsamikový ocot. Do sorbetov sa pridáva aj alkohol, ale ja som ho tento krát úplne vynechal.

Obrázok blogu

Najprv si pripravíme sirup. Na jeden sorbet použijeme polovicu šálky cukru a jednu šálku vody. Za občasného miešania privedieme k varu, odstavíme a necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Na jahodový sorbet použijeme šálku sirupu, dve šálky jahôd a tri lyžice balsamikového octu.

Na sorbet s kiwi použijeme šálku sirupu šesť až sedem kivi a šťavu z jedného citrónu.

Na pomarančový sorbet použijeme šálku sirupu, šťavu z troch až štyroch pomarančov a jedného citróna.

Obrázok blogu

Postupujeme tak, že ingrediencie vložíme do mixéra a rozmixujeme ich na hladkú hmotu. V niektorých receptoch doporučujú výslednú zmes prepasírovať, ale mne sa to zdá celkom zbytočné. Rozmixované ovocie nalejeme do vhodných misiek a šup s nimi do mrazničky.

Obrázok blogu

Po prvej hodine misky vyberieme a vidličkou sorbety riadne premiešame. Zmes začne tuhnúť najprv pri stenách nádoby, takže ich zoškrabeme a premiešame. Úlohou je dostať do zmesi vzduch. Vrátime do chladničky a zopakujeme približne každú trištvrte hodinu.

SkryťVypnúť reklamu

Tu na obrázku je vidieť, ako má vyzerať sorbet pri jeho poslednom miešaní. Vtedy sa naozaj snažíme a vidličkou ho vyšľaháme. Práve vzduch, ktorý sa tak do sorbetu dostane, spôsobí, že to celé nestuhne na kompakú kocku ľadu.

Po rozšľahaní zmesi nádoby zavrieme a necháme v mrazničke.

Obrázok blogu

Hotové sorbety sú tuhé, drobné kúsky zmrznutej ovocnej drene, ktoré sa na jazyku nádherne rozpúšťajú. Môžeme ich podávať.

Obrázok blogu

No ale teraz už naozaj. Môže byť niečo letnejšie ako ľahká sladká a kyslá zmrazená ovocná dreň? Tak nech sa nám druhá polovica prázdnin vydarí a dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu