Potrebujeme:
Na jednu klasickú tortovú formu cca 750 g kuracieho mäsa, 500 g šampiňónov, 2 vajíčka, 1 kyslú smotanu, 200 g taveného syra, 300 g tvrdého neúdeného syra, 2 strúčiky cesnaku, 3 polievkové lyžice Solamilu, mleté čierne korenie, bazalku, muškátový oriešok a soľ.
Ďalej tortovú formu, olej na vymastenie a múku na jej vysypanie.

Kuracie mäso nakrájame na malé kocky, podobne aj šampiňóny, tvrdý syr nastrúhame, papriky upečieme na platni, necháme v uzavretej nádobe zdusiť, potom ich ošúpeme, zbavíme jadrincov a nakrájame na malé kúsky. Upečená červená paprika tomu dá chuť aj zaujímavý vzhľad. Ak ste však lenivci leniví, nahraďte ju surovou, alebo ešte lepšie sterilizovanou kapiou.

Do vhodnej nádoby vložíme kuracie mäso, pridáme asi 150 g šampiňónov, 100 g nastrúhaného syra, vklepneme 2 vajíčka, pretlačíme cesnak, ďalej pridáme kyslú smotanu, upečenú papriku, bazalku, čierne korenie a soľ. Vymiešame.

Následne do hmoty pridáme tri lyžice Solamilu a dobre vymiešame. Necháme asi pol hodinu v chladničke odstáť.

Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou, alebo strúhankou. Vykydneme do nej už teraz lákavo voňajúcu zmes a urovnáme ju.

V inej vhodnej nádobe zmiešame zostatok (350 g) šampiňónov s taveným syrom a pridáme aj nastrúhaný muškátový orech. Ak máme tavený syr tvrdšieho typu, môžeme ho pred miešaním nakrájať na malé kúsky.

Šampiňóny so syrom opatrne pomocou polievkovej lyžice v malých dávkach naložíme na kuraciu zmes a urovnáme.

Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov asi 40 minút.

Následne nákyp posypeme zvyškom nastrúhaného tvrdého syra (200 g) a...

...ešte asi 15 minút dopekáme do zlatista.

Už horúce to takto pekne drží pokope.

Za tepla sme podávali so zemiakovou kašou a ľahkým, nie príliš dochuteným šalátom.

Ako som však spomenul, dokonalým prekvapením bude tento nákyp aj za studena, len s chlebom či pečivom.
Dobrú chuť
tenjeho