Varíme s Medveďom - Sausage Day

Veru tak, čítate správne. Klobásový deň bola akcia, ktorú zorganizovala jedna z víťazok minuloročného Pro Grill Chalange. Podobne ako vtedy bola k dispozícii veľká záhrada, niekoľko grilov a úžasná nálada. Navyše len jedna obmedzujúca podmienka. Jedlo muselo obsahovať klobásu, alebo párok, aby mohlo byť uznané a hodnotené. Sám som mal príliš málo času na poriadnu prípravu, ale niektoré tímy mi doslova vyrazili dych. Takže dnes to nebude o konkrétnom recepte, ale skôr o tom ako tvoriví ľudia pristupujú k na pohľad jednoduchej téme: "Grilovaná klobása."

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Bohužiaľ som so sebou nemal fotoaparát (u nás doma sa práve vtedy fotil granadír), a tak som používal len mobil a fotky sú niekedy trochu nekvalitné.

Ja som si už doma pripravil "Klobásy s prekvapením". Rozrezal som klobásy na tri časti, rúčkou z drevenej varešky som do nich spravil otvor a tento som naplnil zaváranými mladými kukuričkami a cibuľkami. Všetko som napichal na špajľu, aby klobása bola zasa v celku a rezy som zamaskoval slaninou, ktorú som okolo nich obtočil. Takže to vyzeralo ako obyčajné klobásy napichnuté na špajli, omotané slaninou. Grilovali sa s každej strany asi päť minút, ale záleží to od toho, aký horúci je gril. Prekvapenie malo efekt, ktorý som očakával.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nakoniec som skončil tak trochu ako poradca a zúčastnil som sa aj na príprave niektorých iných skvelých receptov. To sa tu takto verejne chválim, aby ste vedeli, že fotky s mojimi klobásami tu síce neuvidíte, ale zato som prispel skoro ku všetkému ostatnému, čo tu uvidíte ďalej.

No a poďme na prvé klobásové grilované jedlo. V grilovacej miske sa pripravovali malé klobásky so šampiňónmi a kopou celých strúčikov cesnaku. Všetko sa ugrilovalo pekne do mäkka. K tomu slivková a cesnaková omáčka. Jednoduché a pri tom rafinované jedlo. Grilovaný cesnak bol jemný a nasládlý s kusom šampiňónu namočený v cesnakovej omáčke... Proste raj každého cesnakofila. K tomu ešte korenené klobásky a slivková omáčka boli spolu jednoducho úžasné.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Klobásový deň a vegetariáni? Ide to vôbec dohromady? Ide. Tento recept bol naozaj veľmi chutný a pochvaľovali ho aj zarytí klobásožravci. Hotové rozvaľkané listové cesto naplnené sójovými párkami, tofu syrom, listami čerstvého špenátu a guacamolla. Ugrilované na elektrickom grile.

Obrázok blogu

No nevyzerá to lákavo? Dievčatám patrí pochvala, že takúto hardcorovú tému pojali s ľahkosťou a nadhľadom a dokázali vytvoriť chutné jedlo, ktoré Vás nezamestnalo ťažkým trávením na pol dňa. Veľmi inšpiratívne.

Obrázok blogu

Celkom naopak to pojalo družstvo, ktoré svoj recept nazvalo trojité potešenie. Bol to naozaj prešpekulovaný recept, ktorým sa určite nechám niekedy v budúcnosti inšpirovať. Pre mňa bol tento číslom jedna na celom klobásovom dni.

SkryťVypnúť reklamu

Tak najprv vo veľkej panvici spenili cibuľku. Pridali k nej nasekané šampiňóny a jabĺčko nakrájané na kocky. Chvíľu podusili a pridali nakorenené kuracie pečienky. Všetko spolu uvarili, ochutili bylinkami a posolili. Nakoniec z toho celého ponorným mixérom spravili jednoliatu hmotu, nad ktorou som si vypočul nasledujúci rozhovor.

- Nevieš prečo sa tu s tým už pol hodinu drbeme, keď sme si mohli kúpiť jednu paštéku?
- Počkaj ochutnám.
- Aha už viem, tak takúto paštéku by sme asi nikde nekúpili.

Bola to pravda. Masa, ktorá svojim vzhľadom pripomínala paštétu, bola úžasne chutná a jemná. To by naozaj nekúpili v žiadnom obchode.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Jednotlivé bravčové klobásy najprv krátko predgrilovali, potom ich nechali vychladnúť. Z vajec hladkej múky a piva pripravili pivné cestíčko a elektrický gril rozohriali na plno.

Obrázok blogu

Klobásy nakrájali na menšie kúsky a každý kúsok nakrojili. Do neho vtlačili poriadnu dávku pečienkovej zmesi.

Obrázok blogu

Kúsky obalili v pivnom cestíčku a potom ich ugrilovali na elektrickom grile. Nápadité a premyslené jedlo. Chuťová kombinácia bola úžasná a prekvapujúca. Musím povedať, že som na tento tím bol naozaj hrdý.

Obrázok blogu

Pripravili zaujímavý a nezvyčajný recept. Klobásy trojitého potešenia boli jednoducho výborné.

Obrázok blogu

Okrem slivkovej a cesnakovej omáčky, ktoré som už spomínal v texte, si súťažiaci pripravili a iné dipy a omáčky, ajvar, tza tziky, lutenicu, malinovú horčicu, čerstvý chren a mnohé iné, ktoré zo všetkých tých klobás a klobások urobili luxusné jedlo.

No a potom už padol večer, všetci boli poriadne najedení, a tak sa len sedelo okolo ohňa...

Obrázok blogu

a popíjalo šampanské.

Obrázok blogu

Dobrú chuť a krásne grilovačky...

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu