Ale pár veľmi stručných rád na začiatok by to chcelo. Tak teda tu.
Nedržte diétu, zmeňte stravovacie návyky. Rôzne diéty sú síce účinné, ale v zásade účinkujú len krátkodobo a ich dlhodobé používanie nemôže normálny človek vydržať. Po tom čo sa vrátite k svojej predchádzajúcej strave, okamžite všetky kilá naskáču späť.
Ak chcete naozaj schudnúť, musíte naozaj jesť. Nehladujte. A znova treba povedať, že hladovanie vám síce pomôže schudnúť, ale hladovať celý život... Veď si len spomeňte čo povedala Julia Roberts vo filme Noting Hill, keď súťažila s priateľmi Hugha Granta pri stole o posledný kus čokoládového koláča.
Diétne neznamená nechutne. Sledujte síce množstvo a kvalitu vašej potravy, ale nezabudnite si jedlo ochutiť a dochutiť. Skúste nájsť veci, ktoré vám chutia a pri tom nie sú zložené len zo soli, tuku bielej múky a cukru. Uvidíte dá sa to.
Nájdite v tom niečo pozitívne. Len pre inšpiráciu vám prezradím to moje. Ja jem veľmi rád, bežne som ale natoľko zaneprázdnený, že jem maximálne dva krát za deň a vtedy veľa a všetko. Keď ale chudnem prinútim sa dodržiavať režim a jem päť až sedem krát za deň. Vlastne keď chudnem jem oveľa viac a oveľa viac si môžem vychutnávať jedlo, ako keď priberám.
No a poďme na to.
Raňajky
Na raňajky máme najradšej ovsené vločky. Macko na sladko s jogurtom mliekom a ovocím tak ako si ich robí väčšina.

Ja ale milujem ovsené vločky na slano. Skúste. Možno neobvyklé, ale vynikajúce. Vločky zalejeme vriacou vodou s kanvice. Hladina by mala byť asi prst nad vločkami. Necháme odstáť najmenej hodinu, najlepšie cez noc. Ráno prisolíme, jemne okoreníme a posypeme napríklad nastrúhanou mrkvou, alebo kukuričkou.

Toto je nedeľná verzia vločiek na sladko. K jogurtu, mlieku a ovociu si pridáme aj lyžicu medu.

Celkom iné raňajky. Jeden krajec čierneho chleba a pol kelímku Cottage syra. K tomu zelenina podľa chuti a v neobmedzenom množstve.

Rovnaký chlieb, desať dekagramov šunky a opäť zelenina.

Občas je dobré zaradiť deň bez sacharidov. Moje obľúbené raňajky vtedy sú pätnásť dekagramov šunky a pol litra acidofilného mlieka.

Desiate a olovranty
Veru áno, zvyknite si tieto dve jedlá nevynechávať. A viete čo je na obrázku nižšie? No to je plná misa desiat. Mala by vám vystačiť až na štrnásť dní. Ovocie je dobré konzumovať v jedlách doobedňajších. Raňajky desiata a obed. Potom už je lepšie sústrediť sa viac na zeleninu. Sušené ovocie je záchrana, keď vás prepadne neudržateľná chuť na sladké. Ale aj to jedzte s mierou.

Olovrant zabalený do práce môžeme doplniť ešte jogurtovým dipom. Vyrobíme ho z jogurtu, soli, citrónovej šťavy a čerstvých byliniek.

Áno aj toto je povolený olovrant. Desať dekagramov kešu orieškov. Iné orechy dočasne obmedzíme alebo úplne vynecháme.

A toto je môj obľúbený, vhodný na bezsacharidové dni. Čistú chuť tvarohu jednoducho milujem.

Obedy
Zeleninové kari s ryžou nájdete tu. Množstvo príloh počas chudnutia sa snažíme obmedziť na polovičné dávky, o to viac si doprajeme zeleniny a chudého mäsa.

Veľký zeleninový šalát a kúsok pizze na tenkom chrumkavom ceste. Túto sme objednali a pre troch bola na dva krát.

Kari polievka mi spravila veľkú radosť keď som premrzol v meste. Na lyžici olivového oleja sparíme lyžicu kari. Pridáme jeden veľký karfiol rozobratý na ružičky a zalejeme vodou. Uvaríme do mäkka pridáme trochu mlieka a rozmixujeme na hustú krémovú polievku. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Ako vložku podávame hrozienka, ktoré boli pol hodinu namočené v horúcej vode.
Počas dietovania sa pokúste vyhnúť veľkým viacchodovým menu. Ak máte chuť na polievku, proste si z nej urobte jedno denné jedlo.

Skvelé fašírky z ovsených vločiek a hrášková kaša. Recept nájdete tu.

Viete že zemiaky uvarené v šupke, alebo v pare majú najmenej kalórii zo všetkých bežných príloh? Veru tak menej ako ryža. Kalórie sa do zemiakov dávajú až ich úpravami. Napríklad vysmážaním. Tofu čevapčiči zabalené obed do práce.

Plnený baklažán s grilovaným kuracím mäsom. Skúste sa pohrať s korením do plnky v tomto recepte a uvidíte s akým skvelým voňavým jedlom môžete chudnúť.

Najdiétnejší spôsob prípravy jedla je parenie. Recepty na parenie nájdete tu.

Večere
U nás na večeru prevláda najmä zelenina. Táto parená z rovnakého receptu ako jedlo vyššie.

Alebo surová, ako šalát. S kuracím mäsom nasucho opraženým na panvici. Šaláty sú u nás hlavným večerným jedlom. Sú obvykle dosť veľké a naozaj sa z nich parádne najeme.

Recept na záver
Priravíme si ryžovo ovsené placičky.
Budeme potrebovať desať dekagramov uvarenej ryže, desať dekagramov ovsených vločiek namočených v horúcej vode, jedno vajce, dve lyžice celozrnnej grahamovej múky, kukuričku, soľ a korenie podľa chuti.

Všetko pomiešame dokopy a vytvoríme stredne tuhé lepkavé cesto.

Mokrými rukami tvoríme guľky, ktoré potom na suchej panvici prstami roztlačíme do placky. Opekáme z oboch strán asi päť minút. Rovnako dobre ich môžeme pripraviť aj v rúre, na plechu vystlanom papierom na pečenie.

Voňavé chrumkavé.

S kyslou kapustou ako olovrant, alebo večera.

S našou dusenou zeleninou ako skvelý obed.

Verím, že inšpirácie máte viac než dosť. Tak si pekne sadnite a pripravte si jedálny lístok na budúci týždeň, rozpíšte nákup a šup. Ide sa chudnúť.
Ale aj napriek tomu.
Dobrú chuť.