Výhodou sóje je, že neobsahuje žiadne tuky ani sacharidy a pritom je plná bielkovín. Takže k chudnutiu absolútne dokonalá potravina.
Ako vždy aj dnes pár stručných rád.
Veľmi dôležitý pri chudnutí je pitný režim. Pite predovšetkým čistú vodu, Ovocné a zeleninové šťavy (nie džúsy) a čaj. Úplne zabudnite na sladené sýtené nápoje. Tie sú absolútnym zabijakom chudnutia.
S alkoholom je to trochu zložité. Alkohol je aj dosť kalorický, ale najmä spomaľuje, až zastavuje spaľovanie tuku v tele, takže je po každej stránke pri chudnutí nevhodný. No ale môžem ja zakázať ľuďom alkohol? Môžem! Ak chcete schudnúť maximálne obmedzte pitie alkoholických nápojov.
A jubilejný tretíkrát vám kladiem na srdce to isté. Nehladujte! Hladovanie je základná príčina takzvaného jojo efektu.
A teraz niečo, na čo by ste sa mohli začať tešiť. Už o týždeň bude prvý free day a aj nasledujúci nedeľný recept bude v tomto duchu. Ja sa už teším a môžete sa aj vy.
Tak a teraz už si poďme pozrieť ďalšie recepty pre zlepšenie vašej váhy.
Začneme skvelou nátierkou, ktorú podávame na krajci čierneho chleba. Je mrkvová.
Pripravíme si jednu najemno nastrúhanú mrkvu, nízkotučný tavený syr, cottage syr, strúčik cesnaku, štipku soli a čierneho korenia.

Všetko vymiešame a raňajková nátierka je hotová.

Je čas pozrieť sa na staré recepty zo sóje a tofu. Jediné, čo pre potreby úpravy váhy musíme s nimi urobiť, je znižiť množstvo príloh na polovicu. Inak všetko môže zostať tak, ako bolo pôvodne.
Sójové plátky na hubách a leče. Vynikajúci recept, ktorú pripravujeme často. Ako na zemiakovú kašu pri diéte? To si povieme na konci dnešného receptu.

Sójové plátky zabalené do kelových listov a zapečené. Tak toto si určite skúste. Len radšej vynechajte z príloh hranolky.

Plnené kaleráby, ktorých plnka je tentokrát z Tofu. Recept, ktorý opakujeme pravidelne.

Sekaná sa dá pripraviť snáď úplne zo všetkého, tak prečo nie zo sóje. Skúste kombináciu tofu aj sóje na jednom tanieri.

Dá sa uvariť guláš z koreňovej zeleniny? Dá. Presvedčte sa v tomto recepte.

Sójové plátky, hrášok a fazuľové struky. Kombinácia, ktorá určite stojí za vyskúšanie. S ryžovými cestovinami aj trochu exotické jedlo.

Tak a je čas na dnešný recept. Sójové plátky na špargli.
Pripravíme si dva balíky sójových plátkov, jeden pór, cesnak, vaničku šampiňónov, zaváranú špargľu, kaleráb, smotanu na varenie a tri lyžice pohánkovej múky.
Jedlo dochutíme len soľou, čiernym korením, sójovou omáčkou, horčicou a citrónovou šťavou či octom.

Na troche olivového oleja speníme nasekaný pór. Pridáme plátky cesnaku, soľ a čierne korenie. Premiešame a podusíme.

Ďalej pridáme očistené šampiňóny nakrájané na plátky a dusíme asi päť minút.

Kaleráb ošúpeme a nakrájame na tenké plátky a podusíme spolu s ostatnou zmesou.

Sójové plátky varíme asi desať minút samostatne v posolenej vode. Vyberieme ich, jemne vyžmýkame a pridáme k podusenej zelenine. Dochutíme sójovou omákou a lyžicou horčice.

Pridáme smotanu a špargľu nasekanú na kusy aj s tekutinou. Prikryjeme a dusíme aspoň 20 minút.

Všetko pekne zahustíme pohánkovou múkou. Premiešame a ešte chvíľu povaríme.

Nakoniec dochutíme jedlo citrónovou šťavou, alebo octom.

Plátky na špargli sú vynikajúce so zemiakovou kašou. Keďže sme na diéte spravíme si kašu len z uvarených roztlačených zemiakov a horúceho mlieka. Všetko spolu vyšlaháme do krémovitej konzistencie a skončíme malou štipkou muškátového orieška.

Dobrú chuť! A nezabudnite, už o týždeň si všetci spolu zaslúžime náš prvý "free day" a že to teda bude!