Varíme s medveďom - Sedem jarných pokladov a ryžové niťovky

Pred nedávnom Macko zapekal plnené kaleráby a Michal do diskusie napísal, že on jarné kaleráby používa do čínskych jedál a nahradzuje s nimi bambusové výhonky. Od toho momentu som na tie kalerábové bambusové výhonky mal neuveriteľnú chuť. Aj sa mi o nich v noci snívalo. Tak som sa v sobotu vydal na Žilinskú na nákup jarnej zeleniny a premýšľal som, do čoho tie kaleráby dám. A tak som vymyslel týchto sedem jarných pokladov. (budem ich číslovať)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

Čo budeme potrebovať

Viazaničku jarnej mrkvy- jeden, pol kilogramu čerstvého sladkého hrášku - dva, krehké chrumkavé kaleráby - tri, poriadnu hrsť mladých špenátových listov - štyri, dve až tri jarné cibuľky - päť, mäkkú mladú cukinu - šesť a keďže tohoročná jar sa veľmi skoro začala hrať na leto, pridáme aj jednu voňavú zelenú papriku - sedem jarných pokladov. No a k siedmim pokladom pridáme nakoniec tenké, čínske, ryžové rezance.

Obrázok blogu

Koreniny si dnes ukážeme zvlášť. Na obrázku zhora dolu postupne vidíme, čo budeme potrebovať. Asi deciliter kvalitnej čínskej sójovej omáčky. Korenie, ktoré si môžeme namiešať vlastné, alebo si môžeme kúpiť už hotovú čínsku zmes. Vyrábajú ich veľké množstvo pikantných aj jemných, skúste pohľadať nejakú tu, alebo tu. Korenia použijeme toľko, aby zmesi bolo spolu za dve polievkové lyžice. Ďalšia vec, ktorú si obvykle pripravujem do jedál na čínsky spôsob, je opražený sezam. Je to veľmi jednoduché. Dve lyžice sezamových semienok upražíme na sucho do zlato hneda a v mažiari ich rozbijeme na jemno. Výrazná orechová vôňa upraženého sezamu dodá jedlu úžasnú atmosféru.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V poslednej miske je trochu zemiakového škrobu na zahustenie omáčky. Nebolo ho však treba, lebo šťavu zahustil už rozdrvený sezam.

Obrázok blogu


Čínska kuchyňa je známa svojou rýchlou prípravou jedál. Čo získame pri šporáku, to však stratíme pri krájaní zeleniny. Tvary nechám samozrejme na vás, ja som krájal podľa "mojej chuti". Mrkvu šikmo priečne na klátiky. Kaleráb na kúsky, ktoré pripomínajú bambusové výhonky. Cibuľu a papriku na tenké prúžky. Cukinu na kocky. Špenátové listy sú len natrhané a hrášok je vylúpaný.

Obrázok blogu

No a môžeme si na sporák postaviť wok a naliať do neho kvalitný olej, ktorý znáša vysoké teploty. Do horúceho vložíme ako prvú mrkvu a premiešame. Necháme restovať asi minútu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pridáme kaleráb a hrášok, opäť premiešame a necháme prehrievať ďalšiu minútu.

Obrázok blogu

Prisypeme cibuľu a papriku a opäť necháme minútu pražiť.

Obrázok blogu

Nakoniec vsypeme špenátové listy a cukinu. Premiešame. Pridáme sójovú omáčku, korenie a sezam. Všetko premiešame a necháme ešte dve až tri minúty poriadne prehriať vo woku. Počas toho pravidelne premiešavame, alebo prehadzujeme. Zelenina by mala byť uvarená, ale nie blatová. Mala by si zachovať prirodzenú chuť. Ak sú niektoré kúsky jemne karamelizované, je to len plus. Aspoň mne to veľmi chutí. Ak máme radi pikantné jedlá, pridáme aj trochu čili.

Obrázok blogu

Čínske ryžové cestoviny zalejeme jemne posolenou, vriacou vodou a necháme postáť asi päť minút. Ak nemáme istotu, jednoducho kúsok vyberieme a ochutnáme. Cestovina musí byť mäkká.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Uvarené cestoviny vysypeme na opraženú zeleninu a

Obrázok blogu

všetko spolu premiešame. A ešte pár sekúnd pražíme.

Obrázok blogu

K tomuto jedlu sa hodí aj nejaký šalát. Ja som sa cestou domov zastavil v čínskej reštaurácii na rohu a kúpil som dve porcie 'kim-či' kapustového šalátu. Je kyslý a pálivý a k jemným upraženým pokladom sa to hodilo úžasne.

Obrázok blogu

Tak dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
INESS

INESS

107 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu