Čo budeme potrebovať
Viazaničku jarnej mrkvy- jeden, pol kilogramu čerstvého sladkého hrášku - dva, krehké chrumkavé kaleráby - tri, poriadnu hrsť mladých špenátových listov - štyri, dve až tri jarné cibuľky - päť, mäkkú mladú cukinu - šesť a keďže tohoročná jar sa veľmi skoro začala hrať na leto, pridáme aj jednu voňavú zelenú papriku - sedem jarných pokladov. No a k siedmim pokladom pridáme nakoniec tenké, čínske, ryžové rezance.

Koreniny si dnes ukážeme zvlášť. Na obrázku zhora dolu postupne vidíme, čo budeme potrebovať. Asi deciliter kvalitnej čínskej sójovej omáčky. Korenie, ktoré si môžeme namiešať vlastné, alebo si môžeme kúpiť už hotovú čínsku zmes. Vyrábajú ich veľké množstvo pikantných aj jemných, skúste pohľadať nejakú tu, alebo tu. Korenia použijeme toľko, aby zmesi bolo spolu za dve polievkové lyžice. Ďalšia vec, ktorú si obvykle pripravujem do jedál na čínsky spôsob, je opražený sezam. Je to veľmi jednoduché. Dve lyžice sezamových semienok upražíme na sucho do zlato hneda a v mažiari ich rozbijeme na jemno. Výrazná orechová vôňa upraženého sezamu dodá jedlu úžasnú atmosféru.
V poslednej miske je trochu zemiakového škrobu na zahustenie omáčky. Nebolo ho však treba, lebo šťavu zahustil už rozdrvený sezam.

Čínska kuchyňa je známa svojou rýchlou prípravou jedál. Čo získame pri šporáku, to však stratíme pri krájaní zeleniny. Tvary nechám samozrejme na vás, ja som krájal podľa "mojej chuti". Mrkvu šikmo priečne na klátiky. Kaleráb na kúsky, ktoré pripomínajú bambusové výhonky. Cibuľu a papriku na tenké prúžky. Cukinu na kocky. Špenátové listy sú len natrhané a hrášok je vylúpaný.

No a môžeme si na sporák postaviť wok a naliať do neho kvalitný olej, ktorý znáša vysoké teploty. Do horúceho vložíme ako prvú mrkvu a premiešame. Necháme restovať asi minútu.

Pridáme kaleráb a hrášok, opäť premiešame a necháme prehrievať ďalšiu minútu.

Prisypeme cibuľu a papriku a opäť necháme minútu pražiť.

Nakoniec vsypeme špenátové listy a cukinu. Premiešame. Pridáme sójovú omáčku, korenie a sezam. Všetko premiešame a necháme ešte dve až tri minúty poriadne prehriať vo woku. Počas toho pravidelne premiešavame, alebo prehadzujeme. Zelenina by mala byť uvarená, ale nie blatová. Mala by si zachovať prirodzenú chuť. Ak sú niektoré kúsky jemne karamelizované, je to len plus. Aspoň mne to veľmi chutí. Ak máme radi pikantné jedlá, pridáme aj trochu čili.

Čínske ryžové cestoviny zalejeme jemne posolenou, vriacou vodou a necháme postáť asi päť minút. Ak nemáme istotu, jednoducho kúsok vyberieme a ochutnáme. Cestovina musí byť mäkká.

Uvarené cestoviny vysypeme na opraženú zeleninu a

všetko spolu premiešame. A ešte pár sekúnd pražíme.

K tomuto jedlu sa hodí aj nejaký šalát. Ja som sa cestou domov zastavil v čínskej reštaurácii na rohu a kúpil som dve porcie 'kim-či' kapustového šalátu. Je kyslý a pálivý a k jemným upraženým pokladom sa to hodilo úžasne.

Tak dobrú chuť.
