Čo budeme potrebovať
Samozrejme, že predovšetkým mleté mäso. My sme doma pomleli vykostené kuracie stehná bez kože, ale naozaj použite to, čo vám vyhovuje najviac. Ďalej si pripravíme štyri vajcia, tridsať dekaramov čierneho chleba, cibuľu, cesnak, veľkú konzervu paradajok, pätnásť dekagramov strúhanky, plátok údeného syra, plátok plesnivého syra a párky.
Na ochutenie použijeme bazalku, oregano, čierne korenie a soľ.

Najprv si pripravíme mleté mäso. Pridáme k nemu nadrobno nasekanú cibuľu, rozotretý cesnak, dve vajcia, vo vode namočený a vyžmýkaný čierny chlieb, strúhanku, oregano, bazalku, soľ a čierne korenie.

Poriadne vypracujeme. Zmes by mala byť stredne tuhá a pomerne lepkavá, aby sa z nej dali ľahko tvarovať šišky. Ak je zmes príliš riedka, stačí pridať len jednu dve lyžice hladkej múky a znova poriadne prepracovať.
Mäso odložíme do chladničky.

Pripravíme si prekvapenia do šišiek. Vajcia uvaríme na tvrdo a rozkrojíme na štvrťky. Syry a párky nakrájame na hranolky. Ďalšie plnky, ktoré môžeme použiť, sú napríklad hranolčeky uvarenej mrkvy, kyslá uhorka, prerastená slanina, údené mäso, jednoducho povolíme uzdu svojej fantázii.

Tak a ide sa na výrobu šišiek. Zásadne pracujeme s mokrými rukami, aby sa nám na ne mäso pri tvarovaní nelepilo.
Z mäsa odoberieme kúsok, dlaňami ho roztlačíme na placku, do jej stredu uložíme plnku, mokrými rukami mäso prehrnieme ponad plnku, postláčame a vytvarujeme šišku.

Tak tu sú. Voňavé, plnené, s prekvapením a pripravené na upečenie.

Do veľkého pekáča vylejeme paradajkovú konzervu, jemne ju posolíme a pocukrujeme. Pridáme oregano, dva decilitre vody, premiešame a poukladáme šišky.

Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne štyridsať minút. Šišky krásne ozlatli a paradajková omáčka pod nimi zhustla.

Podávame s kvalitnými cestovinami, ale hodila by sa aj zemiaková kaša, alebo čerstvý chlieb.

Dobrú chuť.

PS - Práve sme toto jedlo dojedli s pečenými novými zemiakmi a bolo to naozaj vynikajúce.