Potrebujeme:
3ks kuracích stehien, 40dkg balík rybacích filiet s kožou, 10ks rajčín, 3 baklažány, zvazok mladej cibule, 3 strúčiky cesnaku, olej, 20dkg balkánskeho syra, 15 dkg čiernych olív, soľ, oregano, zelenú bazalku, tymián a čierne korenie.

Práca neľahká, ale meditatívna...:)
Baklažány nakrájame na väčšie kocky a nasolíme, rajčiny pokrájame na kocky, cesnak očistíme a nakrájame na plátky, olivy posekáme, zväzok mladej cibuľky nakrájame na kúsky a balkánsky syr nastrúhame na hrubom strúhadle.

Kuracie stehná vykostíme. (No dobre, dobre...Kúpte si prsia.)
Deti, pozor! Akékoľvek zamrazené lacnejšie rybacie mäso snáď len mimo filé uložíme do mlieka s trochou cesnaku a citrónovej šťavy aspoň na 12 hodín! Rozdiel v chuti je dramatický!
Kuracie mäso a rybacie filety posypeme čiernym korením a soľou, natrieme olejom a na grilovacej panvici ugrilujeme.

Do väčšej panvice nasypeme mladú cibuľku a prepražíme. Ďalej pridáme na kocky nakrájaný nasolený a odtečený baklažán, nakrájané rajčiny, nasekané čierne olivy, cesnak, na drobno nakrájanú zelenú bazalku, oregano, tymián a soľ.
Prikryjeme a 15 minút podusíme.

Na vhodné olejom natreté pekáče uložíme mäso,

prikryjeme ho podusenou zeleninovou zmesou,

a vrch hojne posypeme nastrúhaným balkánskym syrom.

Môžeme, ale aj nemusíme posypať strúhankou a

v 200 stupňovej rúre cca 30 minút zapekáme.
A tu je výsledok.

Deti, dnes si pripravíme ešte ďalšiu špeciálnu prílohu. Nie je ďaleko od bulharskej 'mekice'. Mekica je kysnuté cesto s kyslím mliekom, kvasnicami, hladkou múkou a balkánskym syrom, ktoré sa vysmáža na oleji. Určite ho a aj ďalšie skvelé bulharské kysnuté cestá (tutmanik, pita, kašnik...) uvedieme na blogu.
Teraz som však vymyslel obdobu 'mekice', ktorá je z kysnutého cesta, veľmi chutná a pritom nie na oleji smažená, aby sme zbytočne nepridávali kalórie.
Potrebujeme:
0,5 l kvalitného bieleho jogurtu, 30 dkg hladkej múky, 0,5 balíka kvasníc, 2dcl mlieka, kúsok Hery, alebo 1dcl oleja a soľ.

Z kvasníc, 2 dcl vlažného mlieka, polievkovej lyžice hladkej múky a trochy cukru, pripravíme kvások, ktorý necháme vykvasiť, nalejeme ho na hladkú múku, do ktorej vlejeme jogurt, pridáme kúsok Hery, alebo prilejeme olej, posolíme a dobre vymiešame. Vznikne riedke cesto, ktoré sa dá naberať lyžicou podobnej konzistencie ako na dolky.

Nádobu prikryjeme a necháme vykysnúť.

Znovu dobre vymiešame

a na olejom natretej grilovacej panvici grilujeme placky.

Je to jednoduché, rýchle a veľmi chutné.

Tak a tu je výsledok.

Dobrú chuť od Medveďov.

tenjeho