Varíme s Medveďom - Skryté kura

V našich nedeľných vareniach sme už spomínali viacerých známych kuchárov. Dnešný recept je inšpirovaný skutočným enfant terrible medzi televíznymi šéfmi, so zvláštnym menom Hugh Fearnley-Whittingstall. Tento mladý Angličan varil už všeličo a zo všeličoho. Medzi tie z menej výstredných televíznych show patril jeho program, kde varil zo zvierat, ktoré zabili na britských cestách. Tie extravagantnejšie výstrelky jeho kariéry radšej ani nespomeniem, pretože sú to naozaj tvrdé pecky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (54)

Dnes je Hugh hlavne propagátorom návratu k prírodným potravinám a jeho seriál Návrat do River Cottage patrí k skvelým ukážkam jednoduchého a plnohodnotného varenia. Všetky ingrediencie ktoré používa, sú vždy miestne vypestované, ulovené, alebo odchované na miestnych farmách prípadne ním samotným.

Čo budeme potrebovať

Na zemiakovú kašu dva kilogramy zemiakov, mlieko, olivový olej a soľ.

Okrem toho kuracie prsia (jedno na porciu), olivový olej, hladkú múku, slepačí vývar, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať a čierne korenie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Najprv si pripravíme zemiakovú kašu. Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky, umyjeme a v posolenej vode uvaríme do mäkka.

Uvarené zemiaky zlejeme, pridáme k nim asi deciliter oleja a roztlačíme ich. Pridáme dve až tri decilitre mlieka a všetko poriadne vymiešame. Kaša by mala byť jemná, ale pri tom hustá aby držala tvar.

Obrázok blogu

Kuracie prsia nakrájame na kúsky veľkosti na vidličku, jemne ich osolíme, okoreníme a odložíme do chladničky odpočívať.

Obrázok blogu

Pustíme sa do bešamelu. Do hrnca dáme asi deciliter oleja, pridáme dve lyžice hladkej múky a všetko popražíme.

Keď je múka opražená, prilejeme dva decilitre slepačieho vývaru a metličkou vymiešame na hustú kašu. Uvarený bešamel necháme vychladnúť. Počas chladnutia ho občas metličkou premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Do vychladnutého bešamelu nasypeme poriadnu hrsť nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate, šťavu z jedného citróna a pol lyžičky mletého čierneho korenia.

Obrázok blogu


Všetko premiešame a podľa chuti ešte dosolíme, alebo prikyslíme citrónovou šťavou. Omáčka by mala mať príjemnú citrónovú príchuť v slanom základe.

Obrázok blogu

Omáčku vylejeme na kuracie kúsky a premiešame tak, aby sa všetky kúsky obalili.

Obrázok blogu

A môžeme začať ukladať do pekáča. Môžeme zapekať v malých miskách vždy jednotlivé porcie, alebo v jednej väčšej zapekacej mise, celé jedlo spolu.

Na spodok dáme trochu oleja. Potom rozložíme kuracie kúsky spolu s omáčkou a všetko prikryjeme zemiakovou kašou.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne tridsať až tridsaťpäť minút. Ak máte gril, môžete posledných desať minút grilovať aby kaša dostala peknú zlatohnedú farbu.

Obrázok blogu

Ak spod kaše začali vychádzať malé tekuté jazierka, nemajte obavy. Celé jedlo by malo byť krémové a nadýchané, vo vnútri šťavnaté a voňavé po citróne a petržlenovej vňati.

Obrázok blogu

Stačí pokrájať pár paradajok, jemne ich pokvapkať citrónovou šťavou a olivovým olejom a obed je hotový.

Obrázok blogu

Dobrú chuť

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
INESS

INESS

107 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu