Varíme s Medveďom - Sladké rezance s bonusom

Sladké rezance varievala stará mama, keď musela nakŕmiť celú perepúť svojich vnúčat a nechcelo sa jej dohadovať sa s nami o tom, že ten granadír teda zjete, alebo že ten špenát je zdravý. Existovali indície, ktoré nám rozbehaným deťom ukázali, že sa čoskoro dostaneme k svojmu obľúbenému obedu. Deň pred tým starý otec v záhrade z liesky naoberal lieskové orechy. Večer ich s tĺčikom na mäso otváral a vyberal z nich sladké jadrá. Stará mama tú dobrotu potom mlela a miešala s práškovým cukrom. No a ak ešte ráno založila na hrstkovú polievku bolo to jasné. Budú sladké rezance!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (77)

Starká tieto jedlá vždy varila spolu a my deti sme milovali obe. Jej hustú voňavú polievku aj ten úplne najlepší "koláč" na svete. Pôvodne sa rezance miešali len so slivkovým lekvárom. Domáci, čierny ako smola a taký hustý, že sa dal krájať na veľké štvorce. Starká ale do rezancov pridávala pre každého jeho obľúbenú plnku. Pre starého otca lieskové oriešky, pre seba tvaroh. Aj nás detí sa vždy naoko pýtala čo chceme do sladkých rezancov, hoci dobre poznala jednohlasnú odpoveď: "Čokoládu!"

Čo budeme potrebovať

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To najdôležitejšie sú niťovky. Na veľký pekáč potrebujeme dve veľké balenia tenkých niťoviek. K nim môžeme pridať tie najrôznejšie plnky, alebo len jednu jedinú. My si ich dnes pripravíme presne podľa starkej, takže k rezancom pridáme ešte slivkový lekvár, dvadsať dekagramov lieskových orechov, dva tvarohy, tri lyžice kakaa, práškový cukor, vanilkový cukor, dve kyslé smotany, šesť vajec a polovicu masla.

Obrázok blogu

Do poriadne veľkého hrnca dáme variť posolenú vodu, do ktorej pridáme trochu oeja.

Pripravíme si všetky plnky. Slivkový lekvár rozmiešame s horúcou vodou do krémovej konzistencie. Orechy pomelieme a pomiešame s práškovým cukrom. Tvaroh rozmačkáme vidličkou a tiež pomiešame s práškovým cukrom. Kakao celkom nečakane pomiešame s práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Do vriacej vody vložíme niťovky. My sme každé balenie varili samostatne, aby sa náhodou niťovky nezlepili. Varíme ich asi jednu minútu a zlejeme. Potom navzdory všetkým pravidlám talianskej kuchyne niťovky poriadne premyjeme studenou vodou a môžeme začať vrstviť do veľkého pekáča. Vrstva niťoviek sa strieda s vrstvou plnky. Na Tvarohovú a orechovú plnku poukladáme aj niekoľko kúskov masla. Poslednú vrstvu tvoria rezance, ktoré poriadne posypeme kakaom pomiešaným s práškovým cukrom.

Obrázok blogu

V miske rozmiešame spolu smotanu, vajcia a vanilkové cukry. Zalejeme celý pečkáč, necháme stiecť medzi vrstvy a môžeme piecť. Ak nám smotana s vajciami nechce stekať a zostáva na vrchu pekáča, pomôžeme si tenkým nožom tak, že rezance popicháme.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pečieme v poriadne vyhriatej rúre asi tridsať až štyridsať minút. Nádherne to rozvoniava.

Obrázok blogu

Podávame posypané práškovým cukrom. Môžeme jesť teplé aj studené. A ak sa pýtate tak nie, stará mama k nim kiwi nepodávala, myslím že ho dokonca ani nikdy nejedla.

Obrázok blogu

Dobrú chuť!

Obrázok blogu

Vlastne ešte bonus! Nedá sa nič robiť sladké rezance bez hrstkovej polievky by boli ničím. Takže tu je ešte recept aj na ňu.

Čo budeme potrebovať

My sme si to trochu zjednodušlili, pretože sme kúpili už namiešanú zmes na hrstkovú polievku. K nej potrebujeme ešte koreňovú zeleninu, inú zeleninu (použili sme jednu papriku) dva zemiaky, cibuľu, klobásu, olej, lyžicu hladkej múky, lyžicu červenej papriky, rascu, majoránku a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Zmes na hrstkovú polievku (obsahuje šošovicu, bielu aj hnedú fazuľu, hrach a krúpy) poriadne umyjeme a dáme variť do väčšieho množstva neposolenej vody.

Všetku zeleninu očistíme, ošúpeme a nakrájame. Klobásu nakrájame na väčšie kúsky, približne na tretiny.

Obrázok blogu

Zeleninu pridáme do polievky, keď už sú fazule a hrach skoro mäkké. Trvá to približne štyridsaťpäť minút. Teraz už polievku osolíme, orascujeme a varíme ďalších dvadsať minút.

Potom pridáme klobásu a varíme ďalej. Keď je klobása uvarená pripravíme zápražku.

Do panvice dáme zohrievať olej a do horúceho vsypeme hladkú múku a červenú papriku, popražíme a všetko spolu vylejeme do klokotajúcej polievky. Premiešame a pridáme ešte majoránku.

Do hotovej polievky môžeme ešte nasekať petržlenovú vňať.

Obrázok blogu

A teraz už naozaj: Dobrú chuť!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu