Starká tieto jedlá vždy varila spolu a my deti sme milovali obe. Jej hustú voňavú polievku aj ten úplne najlepší "koláč" na svete. Pôvodne sa rezance miešali len so slivkovým lekvárom. Domáci, čierny ako smola a taký hustý, že sa dal krájať na veľké štvorce. Starká ale do rezancov pridávala pre každého jeho obľúbenú plnku. Pre starého otca lieskové oriešky, pre seba tvaroh. Aj nás detí sa vždy naoko pýtala čo chceme do sladkých rezancov, hoci dobre poznala jednohlasnú odpoveď: "Čokoládu!"
Čo budeme potrebovať
To najdôležitejšie sú niťovky. Na veľký pekáč potrebujeme dve veľké balenia tenkých niťoviek. K nim môžeme pridať tie najrôznejšie plnky, alebo len jednu jedinú. My si ich dnes pripravíme presne podľa starkej, takže k rezancom pridáme ešte slivkový lekvár, dvadsať dekagramov lieskových orechov, dva tvarohy, tri lyžice kakaa, práškový cukor, vanilkový cukor, dve kyslé smotany, šesť vajec a polovicu masla.

Do poriadne veľkého hrnca dáme variť posolenú vodu, do ktorej pridáme trochu oeja.
Pripravíme si všetky plnky. Slivkový lekvár rozmiešame s horúcou vodou do krémovej konzistencie. Orechy pomelieme a pomiešame s práškovým cukrom. Tvaroh rozmačkáme vidličkou a tiež pomiešame s práškovým cukrom. Kakao celkom nečakane pomiešame s práškovým cukrom.

Do vriacej vody vložíme niťovky. My sme každé balenie varili samostatne, aby sa náhodou niťovky nezlepili. Varíme ich asi jednu minútu a zlejeme. Potom navzdory všetkým pravidlám talianskej kuchyne niťovky poriadne premyjeme studenou vodou a môžeme začať vrstviť do veľkého pekáča. Vrstva niťoviek sa strieda s vrstvou plnky. Na Tvarohovú a orechovú plnku poukladáme aj niekoľko kúskov masla. Poslednú vrstvu tvoria rezance, ktoré poriadne posypeme kakaom pomiešaným s práškovým cukrom.

V miske rozmiešame spolu smotanu, vajcia a vanilkové cukry. Zalejeme celý pečkáč, necháme stiecť medzi vrstvy a môžeme piecť. Ak nám smotana s vajciami nechce stekať a zostáva na vrchu pekáča, pomôžeme si tenkým nožom tak, že rezance popicháme.

Pečieme v poriadne vyhriatej rúre asi tridsať až štyridsať minút. Nádherne to rozvoniava.

Podávame posypané práškovým cukrom. Môžeme jesť teplé aj studené. A ak sa pýtate tak nie, stará mama k nim kiwi nepodávala, myslím že ho dokonca ani nikdy nejedla.

Dobrú chuť!

Vlastne ešte bonus! Nedá sa nič robiť sladké rezance bez hrstkovej polievky by boli ničím. Takže tu je ešte recept aj na ňu.
Čo budeme potrebovať
My sme si to trochu zjednodušlili, pretože sme kúpili už namiešanú zmes na hrstkovú polievku. K nej potrebujeme ešte koreňovú zeleninu, inú zeleninu (použili sme jednu papriku) dva zemiaky, cibuľu, klobásu, olej, lyžicu hladkej múky, lyžicu červenej papriky, rascu, majoránku a soľ.

Zmes na hrstkovú polievku (obsahuje šošovicu, bielu aj hnedú fazuľu, hrach a krúpy) poriadne umyjeme a dáme variť do väčšieho množstva neposolenej vody.
Všetku zeleninu očistíme, ošúpeme a nakrájame. Klobásu nakrájame na väčšie kúsky, približne na tretiny.

Zeleninu pridáme do polievky, keď už sú fazule a hrach skoro mäkké. Trvá to približne štyridsaťpäť minút. Teraz už polievku osolíme, orascujeme a varíme ďalších dvadsať minút.
Potom pridáme klobásu a varíme ďalej. Keď je klobása uvarená pripravíme zápražku.
Do panvice dáme zohrievať olej a do horúceho vsypeme hladkú múku a červenú papriku, popražíme a všetko spolu vylejeme do klokotajúcej polievky. Premiešame a pridáme ešte majoránku.
Do hotovej polievky môžeme ešte nasekať petržlenovú vňať.

A teraz už naozaj: Dobrú chuť!
