Slaná torta ale aj napriek jednoduchej príprave vyzerá mimoriadne efektne a všetci hovorili, že bola naozaj vynikajúca. Takže poďme na ňu.
Čo budeme potrebovať
Jedno balenie sveto a jedno balenie tmavého toastového chleba, jeden kilogram nátierkového masla, 450 gramov taveného smotanového syra, dvesto gramov šunky a dvesto gramov nakrájaného tvrdého syra. Toto sú tak povediac povinné ingrediencie, k nim potrebujeme ešte dve veci. Niečo na ozdobenie torty a niečo na ochutenie plnky.

Základnú náplň pripravíme tak, že spolu vymiešame nátierkové maslá s taveným syrom. Pokojne môžeme použiť aj takúto základnú plnku, alebo ju môžeme niečim dochutiť.

Hodí sa čokoľvek, čo by ste bežne pridali do nátierky. Cesnak, pažitka, losos... nebudem vypisovať všetko čo mi napadlo. Použite čokoľvek čo by potešilo vás.
Ja som krém dochutil nadrobno nasekanou zaváranou kápiou.

Vlastne nie celý krém. Kápiu som pridal len k dvom tretinám a jednu tretinu som nechal čistú.

Tak a môžeme začať so stavaním torty. Pripravíme si vhodný podnos a uložíme na neho dva pruhy papieru na pečenie. Na papier presne do stredu uložíme štyri plátky svetlého toastového chleba.

Potrieme ich plnkou a uložíme šunku.

Šunku opäť potrieme plnkou...

a uložíme štyri plátky tmavého toastového chleba.

Opäť potrieme plnkou, uložíme plátky syra, potom opäť plnka a svetlý toastový chlieb. Takto postupujeme pokiaľ nepostavíme päť poschodí. Vrchná vrstva bude svetlý toastový chlieb.

Plnkou potrieme boky torty a prilepíme k nim plátky tmavého chleba. Torta tak bude mať krajší rovnejší tvar.

Celú tortu rovnomerne potrieme plnkou. Presne na toto sa hodí tá čistá, neochutená časť plnky. Torta je vlastne hotová a teraz ju treba len ozdobiť. Verím, že v tomto je mnoho ľudí oveľa oveľa zručnejších ako ja.

Použite šunku, syr, zeleninu, vajíčka... čokoľvek čo by sa hodilo napríklad na obložený chlebíček.

Fotografia porcie dnes nebude, pretože torta se tak ako stála, celá zabalila a bola odnesená z domu. Ale vraj bola vynikajúca.

Tak dobrú chuť a krásny deň matiek.