Slané palacinky sú jednoduché, chutné a ľahké jedlo, ktoré sa hodí na rýchlu večeru, alebo ho môžeme použiť ako slávnostnejšie teplé predjedlo.
Čo budeme potrebovať
Pol litra mlieka, pol litra vývaru, alebo bujónu, dve vajcia, hladkú múku a olej na vyprážanie. Ja som v recepte použil ražnú múku, pretože sa mi páči, keď sú slané palacinky tmavšie, ale je to celkom na vás.

Z ingrediencií vymiešame klasické hladké palacinkové cesto. Najjednoduchší spôsob je múku a vajcia rozšľahať v polovici mlieka aby vzniklo hladké tuhšie cestíčko, ktoré potom pridaním ostatnej tekutiny zriedime na požadovanú hustotu. Množstvo múky sa dá odhadnúť len veľmi ťažko. V tomto recepte som použil sedem lyžíc. Cesto nesmie byť príliš husté, pretože palacinky sú potom hrubé a ani príliš riedke, pretože sa potom ľahko trhajú.

Palacinky vyprážame klasickým spôsobom. Na horúcej panvici z oboch strán do zlatohneda.
Pre tých, ktorý ešte nikdy palacinky nerobili, takto vyzerá podrobne popísaný postup. Ostatní pokojne prejdite k ďalšiemu obrázku. No a tí, ktorí sa chcete pokochať jedným z našich prvých receptov, hlavne vtedajším prevedením, nech sa páči. :)
Panvicu necháme poriadne rozohriať (to je veľmi dôležité). Potrieme ju olejom.
Naberačkou naberieme cesto. V jednej ruke držíme naberačku s cestom a v druhej panvicu.
Cesto rozlejeme po panvici a zároveň panvicu nakláňame a natáčame tak, aby sa cesto rozlialo po celej ploche.
Panvicu vrátime na horák a palacinku necháme, aby sa z jeden strany opiekla do hneda. Nejakým vhodným plochým predmetom uvoľníme okraje palacinky. (Plochý nôž, alebo nejaká špachtľa)
Palacinka je z jednej strany hotová vtedy, keď sa po panvici volne posúva a nie je nikde prilepená.
Palacinku podoberieme a otočíme na druhú stranu. Dopečieme a hotové palacinky ukladáme na seba na tanier.

Slané palacinky môžeme plniť čímkoľvek, čo nám ponúkne chladnička, alebo na čo máme chuť. Len tak som z chladničky vytiahol, čo v nej bolo a tu sú dve možnosti. Opražená slanina a bryndza, alebo praženica, na cibuľke.

My si ale pripravíme trochu sofistikovanejšiu plnku. Použijeme na ňu jednu cibuľu, pol kila šampiňónov, dva syry s bielou plesňou a trochu pažítky.

Na panvicu dáme olej a na mesiačiky nasekanú cibuľu. Opražíme do sklovita.

Pridáme očistené a na plátky nakrájané šampiňóny. Premiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme celkom do mäkka. Zo šampiňónov musíme vydusiť všetku vodu.

K hotovým šampiňónom pridáme na kocky nakrájaný syr a všetko poriadne premiešame. Vypneme horák a necháme syr, aby sa rozpustil.

Primiešame ešte na jemno nasekanú pažítku a náplň je hotová.

Hneď ju natierame na hotové palacinky, aby syr nestihol stuhnúť späť. Palacinky zabalíme a večera je hotová.

Výborné sú teplé, ale aj po vychladnutí, keď hríby spojené syrom stuhnú do chutnej kompaktnej hmoty.

Na ľahkú večeru môžeme podávať s veľkým zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť.
