Varíme s Medveďom - Slaný ryžový nákyp

Ahojte. Opäť sa ideme pohrať s jedlom, ktoré má dlhý koreň pevne ukotvený v starých časoch školských a závodných jedální. Osobne som nikdy nebol fanúškom sladkých jedál, podávaných ako hlavné jedlo. Ryžový nákyp sa mi zafixoval práve ako jedno z takých jedál, ktoré síce môžem, ale len ako dezert. Takže toto je môj pokus o ryžový nákyp vo verzii slaného hlavného jedla, navyše s čo najdiétnejšou úpravou. Mäsožravci si údené tofu nahradia kúskom varenej chudej šunky najlepšie z údeného stehna, či pliecka, ktorú nakrájajú na kocky a budú, ako predpokladám, spokojní tiež. :)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Potrebujeme:

Ak chcete mať tortovú formu plnú (ja som jej objem trochu podcenil) použite cca 40dkg ryže, 1l mlieka, 2- 3 vajíčka (normálne sa na taký objem ryže dáva 4-5 vajec, ale budeme racionálni), 4 - 6 trojuholníkov nízkotučného taveného syra, môže byť napríklad 7% Karička s jogurtom, 1 balenie údeného tofu, po 1 konzerve sterilizovanej kukurice a sterilizovaného hrášku, zelenú bazalku (keď nemáme, dáme sušenú), mleté biele korenie, mletý muškátový kvet, soľ a olej na potretie formy. Ako vidíte, zvolil som skôr aromatickejšiu úpravu nákypu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Tak a ideme pracovať:

Dnes sa určite nezrobíme.

Ryžu dobre premyjeme, dáme do vhodného hrnca, zalejeme mliekom, pridáme nasekanú bazalku, biele korenie, muškátový kvet (maximálne pol kávovej lyžičky) a soľ.

Obrázok blogu

Na varenie ryžovej kaše je ideálny hrniec s dvojitým dnom, kde sa pokrm varí na vode, ktorá je v dvojitom dne. Na obrázku je ten starý socialistický, ale dostať aj nové, moderné. V takomto hrnci sa kaša varí pomerne dlho, asi hodinu. Hrniec musí byť zakrytý, len občas odokryjeme a premiešame. Keď však taký hrniec nemáme, neostáva nám iné, len dobre miešať, aby nám mlieko nevykypelo či neprihorelo. Po zhruba 10 minútovom varení vypneme plameň šporáka a hrniec necháme prikrytý odpočívať. Ryža v ňom 'dojde'. Občas premiešame. Niekde som čítal, že do ryže v mlieku možno pred varením pridať citrónovú šťavu. Ryža ostane aj po uvarení kompaktná. Ja som túto možnosť nevyužil, ale ak je niekto precíznejší, nech sa páči...

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ešte horúcu ryžu premiestnime do vhodnej nádoby a vmiešame do nej tavený syr. To bude vlastne náhrada za maslo v sladkej tradičnej verzii.

Obrázok blogu

Pridáme sterilizovanú kukuričku a hrášok, nahrubo postrúhané údené tofu a premiešame.

Obrázok blogu

Oddelíme žĺtka od bielkov a bielka vyšľaháme na tuhý sneh.

Obrázok blogu

Do ryžovej zmesi pridáme najprv žĺtka, vymiešame a následne asi polovicu snehu z vaječných bielok.

Obrázok blogu

Hmota nám po vymiešaní krásne zvláčnie.

Obrázok blogu

Tortovú, alebo inú vhodnú formu dobre vytrieme olejom, pridáme zmes, uhladíme a v rúre na cca 170 - 180 stupňoch pečieme zhruba 30 minút do zhnednutia. Následne pridáme zvyšok snehu a

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

už len krátko dopečieme. (cca 10 minút) A nákyp je hotový.

Obrázok blogu

Podávame so sviežim šalátom, alebo čalamádou či cvikľou. V tejto ročnej dobe, keď už rajčiny tak nevoňajú, sa mi osvedčila kombinácia rajčín, nastrúhanej mrkvy, petržlenovej vňate, octu, soli a olivového oleja.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu