Potrebujeme:
Ak chcete mať tortovú formu plnú (ja som jej objem trochu podcenil) použite cca 40dkg ryže, 1l mlieka, 2- 3 vajíčka (normálne sa na taký objem ryže dáva 4-5 vajec, ale budeme racionálni), 4 - 6 trojuholníkov nízkotučného taveného syra, môže byť napríklad 7% Karička s jogurtom, 1 balenie údeného tofu, po 1 konzerve sterilizovanej kukurice a sterilizovaného hrášku, zelenú bazalku (keď nemáme, dáme sušenú), mleté biele korenie, mletý muškátový kvet, soľ a olej na potretie formy. Ako vidíte, zvolil som skôr aromatickejšiu úpravu nákypu.

Tak a ideme pracovať:
Dnes sa určite nezrobíme.
Ryžu dobre premyjeme, dáme do vhodného hrnca, zalejeme mliekom, pridáme nasekanú bazalku, biele korenie, muškátový kvet (maximálne pol kávovej lyžičky) a soľ.

Na varenie ryžovej kaše je ideálny hrniec s dvojitým dnom, kde sa pokrm varí na vode, ktorá je v dvojitom dne. Na obrázku je ten starý socialistický, ale dostať aj nové, moderné. V takomto hrnci sa kaša varí pomerne dlho, asi hodinu. Hrniec musí byť zakrytý, len občas odokryjeme a premiešame. Keď však taký hrniec nemáme, neostáva nám iné, len dobre miešať, aby nám mlieko nevykypelo či neprihorelo. Po zhruba 10 minútovom varení vypneme plameň šporáka a hrniec necháme prikrytý odpočívať. Ryža v ňom 'dojde'. Občas premiešame. Niekde som čítal, že do ryže v mlieku možno pred varením pridať citrónovú šťavu. Ryža ostane aj po uvarení kompaktná. Ja som túto možnosť nevyužil, ale ak je niekto precíznejší, nech sa páči...

Ešte horúcu ryžu premiestnime do vhodnej nádoby a vmiešame do nej tavený syr. To bude vlastne náhrada za maslo v sladkej tradičnej verzii.

Pridáme sterilizovanú kukuričku a hrášok, nahrubo postrúhané údené tofu a premiešame.

Oddelíme žĺtka od bielkov a bielka vyšľaháme na tuhý sneh.

Do ryžovej zmesi pridáme najprv žĺtka, vymiešame a následne asi polovicu snehu z vaječných bielok.

Hmota nám po vymiešaní krásne zvláčnie.

Tortovú, alebo inú vhodnú formu dobre vytrieme olejom, pridáme zmes, uhladíme a v rúre na cca 170 - 180 stupňoch pečieme zhruba 30 minút do zhnednutia. Následne pridáme zvyšok snehu a

už len krátko dopečieme. (cca 10 minút) A nákyp je hotový.

Podávame so sviežim šalátom, alebo čalamádou či cvikľou. V tejto ročnej dobe, keď už rajčiny tak nevoňajú, sa mi osvedčila kombinácia rajčín, nastrúhanej mrkvy, petržlenovej vňate, octu, soli a olivového oleja.

Dobrú chuť.

tenjeho