Potrebujeme:
Na hrachové placky samozrejme 0,5 kg hrachu, 3 vajíčka, 2 lyžice zemiakového škrobu, soľ, majorán, čierne mleté korenie a olej na vysmážanie.
Na tofu - soté viazaničku mladej cibuľky, alebo väčší pór či cibuľu, sezónnu zeleninu (ja som použil mrkvu, cuketu, rajčiny a papriku), najmä nastrúhaná mrkva je výhodná z hľadiska konzistencie. Ďalej je to údené tofu, olej, provensálske byliny a soľ. Nemal som potrebu príliš tento pokrm dochucovať, nakoľko zelenina spolu s údeným tofu je chuť výrazná až až.

Začneme plackami:
Hrach preberieme, umyjeme a v menšom množstve vody uvaríme do mäkka. Dávame pozor, aby vody nebolo priveľa, zároveň však občas trochu vody dolievame a variaci sa hrach premiešavame, aby nám neprihorel. Keď už vznikne polorozvarená hustejšia hrachová kaša, máme dovarené.
Kašu necháme aspoň 30 minút chladnúť (balkón je super), následne ju môžeme ešte trochu viac poroztláčať roztláčatkom (šťuchadlom) na zemiaky. Posolíme, pridáme čierne korenie, majorán, dve kopcovité lyžice zemiakového škrobu (Solamyl), tri vajíčka a dobre vymiešame. Základné cesto na placky je hotové.

Veľké placky by sa pri obracaní roztrhali, ale malé placôčky (na každú kopcovitá lyžica cesta a zhruba 4 placky na jednu panvicu) idú smažiť perfektne. Každú lyžicu cesta pekne uhladíme na rozpálenom oleji v panvici a necháme smažiť na strednom stupni, kým nám okraje placiek nezhnednú (hnedá nie je čierna:)). Potom opatrne podoberieme širším podberákom a otočíme.

No a takto vyzerajú hotové placky. Je značný problém nejesť ich také horúce a čerstvé priamo z panvice. Navyše určite nenasajú toľko oleja ako klasické zemiakové placky, ktoré tiež milujem.

V tejto chvíli by mnohí z nás mohli ukončiť varenie nasekaním dobrého šalátu s trochou oleja, octu, soli a vňate a placôčky jesť s ním. Či dokonca len prípravou dobrého jogurtového dresingu s trochou soli s cesnakom a placky jesť namočené v ňom. A určite by boli spokojní. Soté z údeného tofu však placky skvele dopĺňa, a tak som sa hral ďalej.
Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Tofu aj ostatnú zeleninu nakrájame na kocky.

Začíname vždy s tofu. Nakrájané ho dáme na rozohriaty olej a počas stáleho miešania (aby sa neprichytilo) ho osmažíme.

Pridáme cibuľu a chvíľu ďalej restujeme. Zároveň pridáme soľ a provensálky.

Na rad prichádza ostatná zelenina. Všetko dobre premiešame, pridáme decko vody, prikryjeme a dusíme pri občasnom premiešaní asi 20 minút.

Potom odkryjeme a tekutinu ešte pár minút redukujeme. Voňavé soté, ktoré je príjemnou zmesou vône zeleniny a údenej arómy z tofu je na svete.

Toto už by celkom vydalo aj na sviatočný nedeľný vegetariánsky obed. Podávame s kúskami sviežej zeleniny.

Dobrú chuť, milí naši.:)

tenjeho