Varíme s Medveďom - Smažené hrachové placky s tofu soté

Dávnejšie už rozmýšľam nad originálnejšou úpravou hrachu, akou je kaša či polievka a to s plným rešpektom k obom, nakoľko obe tieto varianty úpravy patria v našom medveďom brlohu k veľmi obľúbeným. No a dnes ma konečne trklo. Mám rád placky, mám rád hrachovú kašu, tak teda nech sú placky z hrachovej kaše. A keďže je načase osloviť aj vegetariánov, tak sa pohráme aj s vegetariánskym 'soté'.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (47)

Potrebujeme:

Na hrachové placky samozrejme 0,5 kg hrachu, 3 vajíčka, 2 lyžice zemiakového škrobu, soľ, majorán, čierne mleté korenie a olej na vysmážanie.

Na tofu - soté viazaničku mladej cibuľky, alebo väčší pór či cibuľu, sezónnu zeleninu (ja som použil mrkvu, cuketu, rajčiny a papriku), najmä nastrúhaná mrkva je výhodná z hľadiska konzistencie. Ďalej je to údené tofu, olej, provensálske byliny a soľ. Nemal som potrebu príliš tento pokrm dochucovať, nakoľko zelenina spolu s údeným tofu je chuť výrazná až až.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Začneme plackami:

Hrach preberieme, umyjeme a v menšom množstve vody uvaríme do mäkka. Dávame pozor, aby vody nebolo priveľa, zároveň však občas trochu vody dolievame a variaci sa hrach premiešavame, aby nám neprihorel. Keď už vznikne polorozvarená hustejšia hrachová kaša, máme dovarené.

Kašu necháme aspoň 30 minút chladnúť (balkón je super), následne ju môžeme ešte trochu viac poroztláčať roztláčatkom (šťuchadlom) na zemiaky. Posolíme, pridáme čierne korenie, majorán, dve kopcovité lyžice zemiakového škrobu (Solamyl), tri vajíčka a dobre vymiešame. Základné cesto na placky je hotové.

Obrázok blogu

Veľké placky by sa pri obracaní roztrhali, ale malé placôčky (na každú kopcovitá lyžica cesta a zhruba 4 placky na jednu panvicu) idú smažiť perfektne. Každú lyžicu cesta pekne uhladíme na rozpálenom oleji v panvici a necháme smažiť na strednom stupni, kým nám okraje placiek nezhnednú (hnedá nie je čierna:)). Potom opatrne podoberieme širším podberákom a otočíme.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

No a takto vyzerajú hotové placky. Je značný problém nejesť ich také horúce a čerstvé priamo z panvice. Navyše určite nenasajú toľko oleja ako klasické zemiakové placky, ktoré tiež milujem.

Obrázok blogu

V tejto chvíli by mnohí z nás mohli ukončiť varenie nasekaním dobrého šalátu s trochou oleja, octu, soli a vňate a placôčky jesť s ním. Či dokonca len prípravou dobrého jogurtového dresingu s trochou soli s cesnakom a placky jesť namočené v ňom. A určite by boli spokojní. Soté z údeného tofu však placky skvele dopĺňa, a tak som sa hral ďalej.

Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Tofu aj ostatnú zeleninu nakrájame na kocky.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Začíname vždy s tofu. Nakrájané ho dáme na rozohriaty olej a počas stáleho miešania (aby sa neprichytilo) ho osmažíme.

Obrázok blogu

Pridáme cibuľu a chvíľu ďalej restujeme. Zároveň pridáme soľ a provensálky.

Obrázok blogu

Na rad prichádza ostatná zelenina. Všetko dobre premiešame, pridáme decko vody, prikryjeme a dusíme pri občasnom premiešaní asi 20 minút.

Obrázok blogu

Potom odkryjeme a tekutinu ešte pár minút redukujeme. Voňavé soté, ktoré je príjemnou zmesou vône zeleniny a údenej arómy z tofu je na svete.

Obrázok blogu

Toto už by celkom vydalo aj na sviatočný nedeľný vegetariánsky obed. Podávame s kúskami sviežej zeleniny.

Obrázok blogu

Dobrú chuť, milí naši.:)

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu