Potrebujeme:
1 - 2 balenia sójových plátkov (podľa množstva krkov), 3 veľké papriky, 3-4 strúčiky cesnaku, akékoľvek huby či hríby (ale lesné sú lesné, vďaka, Janka W :)) 6-7 paradajok, viazaničku mladej cibuľky, olej, zemiaky, mlieko, slanú sójovú omáčku, sladkú papriku, čierne korenie mleté, tymian, mletú rascu (alebo ešte lepšie rímsky kmín) a soľ.

Najprv krájame a čistíme:
Papriku, rajčiny, mladú cibuľku aj cesnak na plátky. V tom čase v posolenej vode prevaríme sójové plátky, odstavíme, necháme ešte 10 minút postáť a precedíme.

Použijeme väčší hrniec či panvicu s pokrievkou. Na oleji speníme cibuľku a na chvíľu aj plátky cesnaku.

Pridáme huby či hríby a prehrejeme.

Nasledujú sójové plátky, mletá paprika, čierne korenie, tymián a kmín. Nezabudneme riadne frcnúť slanej sójovej omáčky a sójové plátky dobre v základe vymiešame či vyváľame, aby nimi chuť prenikla skrz naskrz.

Až následne prisypeme nakrájanú papriku a rajčiny. Ak nám ostala lyžica paradajkového pretlaku, pre zintenzívnenie chutí, šup tam s ním. Nie je podmienkou. Ešte mierne posolíme a prikryté vo vlastnej šťave dusíme 30-40 minút.

Na záver, ak máme pocit, že je šťavy málo, pridáme ešte pol pohára vody, prehrejeme a v prípade potreby dosolíme. Nie je potrebné ničím zahusťovať, zeleninka to krásne urobila za nás a aj bezlepkoví dietári nemusia vymýšľať a zháňať...

Dnešný recept bol jednoduchý, výborný, ale krátky. Viacerí si spomeniete, že na našom blogu sme už v zemiakovej kaši zapekali baklažán či kaleráb, ale nikdy sme vám neponúkli samotnú zapekanú zemiakovú kašu. A pritom je to jedna z našich najobľúbenejších príloh.
Jej príprava je skutočne jednoduchá a môžeme ju pripraviť opäť veľmi diétne a chutne.

Zemiaky uvaríme v posolenej vode, roztlačíme a vyšľaháme na kašu pokojne bez masla len s nízkotučným mliekom. Pekáč potrieme olejom, vložíme do neho kašu a zarovnáme. Je vhodné vidličkou na povrchu kaše porobiť nejaké pekné 'kliky - háky' Pekne to vyzerá a kaša sa bude krajšie zapekať.

Pečieme v predhriatej rúre 20-30 minút. Vôňa a chuť takto upečenej kaše každého presvedčí. A ak náhodou chceme mať na tanieroch úhľadné štvorce, stačí nechať kašu do druhého dňa vychladnúť. Bude držať pokope jedna radosť.

Tak a tu je naše diétne papanie.

Dobrú chuť.

Poznámka:
Tak a opäť sme na splave Hrona, takže na vaše milé a pochvalné reakcie budeme reagovat až zajtra. Mimochodom, toto je už náš tretí splav Hrona, ktorý absolvujeme spolu s ďalšími blogovými nadšencami. Ubehli už celé tri rôčky od začiatku nášho medvedieho blogovania. A čo myslíte, koľko sme za ten čas napísali príspevkov? Nuž receptov už je okolo 160 a ostatných príspevkov cca 130. Ale dosť bolo sebachvály, veď vy aj tak viete, akí sme my mackovia šikovní, tak čo to tu budem rozmazavať. :O)
tenjeho