Potrebujeme:
Na štyri skutočne veľké porcie balenie sójových plátkov, malú smotanu na varenie 10%-nú, veľký pór (viazaničku mladej cibuľky), hrášok a fazuľové struky po jednom balení, môžu byť mrazené, veď to bude iba dobrá bežná večera. Ďalej je to slaná sójová omáčka, zo tri strúčiky cesnaku, kocka zeleninového bujónu (nemusí byť), sladká mletá paprika, čierne korenie, muškátový kvet, rímsky kmín, trocha pohánkovej či kukuričnej múky na zahustenie, olej a soľ.

Práca je úplne minimálna:
Sójové plátky vložíme do posolenej vody, necháme zovrieť a chvíľu vo vriacej vode postáť. Po precedení necháme mierne vychladnúť a každý plátok môžeme aj jemne v prstoch vyžmýkať. Lepšie potom naberú chuť ingrediencií počas ďalšej prípravy. Ak ako prílohu použijete dlhé čínske rezance, ako ja, je vhodné plátky rozkrájať na štvrťky, aby sa to potom dalo papať ako špagety. Myslím, že som spomínal, že sójové plátky považujem za ďaleko lepšie, ako kocky.
Pór rozkrojíme pozdĺžne a nakrájame, cesnak očistíme a pokrájame na kúsky. No a celá robota je hotová.

Na troche oleja (vody) speníme pór a trochu neskôr pridáme aj cesnak.

Nasleduje sladká papriku, čierne korenie, asi len 1/3 kávovej lyžičky muškátového kvetu a 1/2 lyžičky rýmskeho kmínu, nie viac. Jedná sa o veľmi aromatické koreniny. Ďalej pridáme soľ a sójovú omáčku.

Vložíme zmäknuté sójové plátky, mrazené fazuľové struky, prilejeme pohár vody a zakryté dusíme do zmäknutia strukov.

Struky sú mäkké, alebo takmer mäkké?

Pridáme mrazený hrášok, ďalší jeden-dva poháre vody a dusíme ešte zhruba 10 minút.

Takto to má vyzerať.

Na záver rozmiešame smotanu na varenie s 2-3 lyžicami pohánkovej, alebo kukuričnej múky, vlejeme do omáčky, pridáme kocku bujónu a dobre povaríme. Podľa potreby dosolíme.

Podávame s vhodnou prílohou. Nám v poslednej dobe skutočne učarovali čínske ryžové rezance. Sú určite racionálnejšie, ako tradičné cestoviny a ich príprava je nesmierne jednoduchá. Takéto široké rezance stačí zaliať vriacou posolenou vodou a nechať 10 minút postáť. Tenšie cestoviny len 5 minút. Samozrejme následne precediť. Žiadne varenie, žiadny olej, vôbec sa nezlepia a sú výborné. Vyskúšajte.

Dobrú chuť.

tenjeho