Pripravíme si balenie zelenej špargle, pol kilogramu mrkvy, pol litra mlieka, šálku kukuričnej polenty, parmezán alebo iný podobný syr a kokosový olej (môžeme nahradiť obyčajným).
Jedlo okoreníme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a muškátovým orieškom.

Zo spodku špargle odrežeme zdrevnatený koniec a spodnú tretinu špargle olúpeme. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké kolieska.

Špargľu uvaríme v jemne osolenej vode asi päť minút.

Na kokosovom oleji opražíme mrkvové kolieska. Poriadne, aby mrkva skaramelizovala až do hneda. Takto skaramelizovaná jarná mrkva je tak sladká, že by sa pokojne dala použiť ako plnka do sladkých koláčov.

Mlieko zohrejeme pridáme do neho soľ, čerstvo namleté čierne korenie a na špičku noža mletého muškátového orieška.

Pridáme polentu a uvaríme kašu.

Do horúcej kaše vmiešame lyžicu kokosového oleja a parmezán.

Na spodok zapekacej misy rozložíme skaramelizovanú mrkvu aj s olejom, v ktorom sme ju pražili.

Rozložíme predvarenú špargľu.

Všetko zalejeme polentou.

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov približne dvadsať minút.

Podávame s jemne nasekanými listami zeleného šalátu, ale celkom zaujímavé bolo skombinovať túto zeleninovú zapekačku s pečenými zemiakmi. Jemné jedlo plné zeleninovej chuti má zaujímavú sladko slanú chuťovú kombináciu.

Dobrú chuť.
