Varíme s medveďom - Špenátový koláč

Jesenný špenát je úžasný. Má obrovské mäsité listy, ktoré sa už síce nedajú použiť na šalát, ako tie drobné jarné, ale sú tak plné chuti, že ak ich správne spracujeme, určite nás nadchnú. Keď som tie veľké trsy špenátu videl na trhu na Žilinskej, bolo mi okamžite jasné, že so mnou odídu domov. Už po ceste som premýšľal o tom čo z nich spravím. Možno proste len podusený špenát s volským okom. Alebo ním naplním mäsovú roládu. Alebo ho naplním nejakou chutnou hríbovou plnkou a spravím špenátovú roládu. Nakoniec zvíťazil jednoduchý recept, hoci tú špenátovú roládu si určite niekedy vyskúšam.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Špenátové koláče nie sú žiadnou novinkou. Klasicky sa pripravujú na spôsob kišu, alebo sa špenátom plní lístkové cesto. Môj dnešný špenátový koláč bude ale trochu iný. Ako východiskový recept poslúžil tradičný slovenský osúch.

Najprv si pripravíme cesto. Budeme potrebovať šesťdesiat dekagramov múky, deciliter oleja, trištvrte kocky kvasníc, teplú vodu, cukor a soľ. Múku môžete použiť podľa svojej chuti bielu, grahamovú, alebo zmes. Ja som použil pol kilogramu celozrnnej špaldovej a desať dekagramov pohánkovej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do misy vysypeme múku, pridáme lyžicu soli. V teplej vode s cukrom necháme vzísť kvasnice. Olej a kvások vylejeme do múky a spracujeme hladké cesto.

Obrázok blogu

Okrem cesta budeme potrebovať kilogram špenátu, olej, cibuľu, cesnak, vajce, pätnásť dekagramov syru feta, soľ a čierne korenie.

Obrázok blogu

Zo špenátových listov poodtŕhame hrubšie stopky a listy umyjeme v studenej vode a osušíme.

Pripravíme si veľký hrniec s vodou, ktorú privedieme k varu. Do vriacej vody natlačíme listy a necháme variť dve minúty.

Zlejeme a ihneď prepláchneme studenou vodou.

Odtečený špenát nasekáme na menšie kúsky.

Na panvici zohrejeme olej a speníme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme cesnak, nasekaný špenát, veľmi jemne soli a čierneho korenia a dusíme asi desať minút. Necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Za ten čas cesto krásne vykyslo.

Rukami ho roztlačíme do plechu, ktorý pred tým vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame trochu oleja s jedným vajíčkom a celý koláč bohato potrieme. Spotrebujeme asi polovicu vajíčka.

Na koláč rozložíme podusený špenát. Zvrchu ešte všetko potrieme vajíčkom, ktoré nám zostalo a...

bohato posypeme rozmrveným feta syrom.

Pečieme asi dvadsaťpäť až tridsať minút v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov. Koláč je hotový vtedy, ak špajľa, ktorú do neho zapichneme zostane po vytiahnutí čistá, teda nenalepí sa na ňu cesto.

Voňavý koláč, nadýchané cesto z tmavej múky a výrazná chuť špenátovo syrovej plnky.

SkryťVypnúť reklamu

Podávali sme ho ako ľahkú večeru s veľkým zeleninovým šalátom. Zelené listy, paradajky, olivy, vyfiletovaný pomaranč a zálievka z pomarančovej šťavy, olivového leja a soli.

Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu