Špenátové koláče nie sú žiadnou novinkou. Klasicky sa pripravujú na spôsob kišu, alebo sa špenátom plní lístkové cesto. Môj dnešný špenátový koláč bude ale trochu iný. Ako východiskový recept poslúžil tradičný slovenský osúch.
Najprv si pripravíme cesto. Budeme potrebovať šesťdesiat dekagramov múky, deciliter oleja, trištvrte kocky kvasníc, teplú vodu, cukor a soľ. Múku môžete použiť podľa svojej chuti bielu, grahamovú, alebo zmes. Ja som použil pol kilogramu celozrnnej špaldovej a desať dekagramov pohánkovej.
Do misy vysypeme múku, pridáme lyžicu soli. V teplej vode s cukrom necháme vzísť kvasnice. Olej a kvások vylejeme do múky a spracujeme hladké cesto.

Okrem cesta budeme potrebovať kilogram špenátu, olej, cibuľu, cesnak, vajce, pätnásť dekagramov syru feta, soľ a čierne korenie.

Zo špenátových listov poodtŕhame hrubšie stopky a listy umyjeme v studenej vode a osušíme.
Pripravíme si veľký hrniec s vodou, ktorú privedieme k varu. Do vriacej vody natlačíme listy a necháme variť dve minúty.
Zlejeme a ihneď prepláchneme studenou vodou.
Odtečený špenát nasekáme na menšie kúsky.
Na panvici zohrejeme olej a speníme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme cesnak, nasekaný špenát, veľmi jemne soli a čierneho korenia a dusíme asi desať minút. Necháme vychladnúť.

Za ten čas cesto krásne vykyslo.
Rukami ho roztlačíme do plechu, ktorý pred tým vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame trochu oleja s jedným vajíčkom a celý koláč bohato potrieme. Spotrebujeme asi polovicu vajíčka.
Na koláč rozložíme podusený špenát. Zvrchu ešte všetko potrieme vajíčkom, ktoré nám zostalo a...
bohato posypeme rozmrveným feta syrom.
Pečieme asi dvadsaťpäť až tridsať minút v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov. Koláč je hotový vtedy, ak špajľa, ktorú do neho zapichneme zostane po vytiahnutí čistá, teda nenalepí sa na ňu cesto.
Voňavý koláč, nadýchané cesto z tmavej múky a výrazná chuť špenátovo syrovej plnky.
Podávali sme ho ako ľahkú večeru s veľkým zeleninovým šalátom. Zelené listy, paradajky, olivy, vyfiletovaný pomaranč a zálievka z pomarančovej šťavy, olivového leja a soli.
Dobrú chuť.