Čo budeme potrebovať:
Tak v prvom rade nám neostáva iné, len sa rozhodnúť, koľko hladných krkov chceme nachovať. Na Silvestra sme boli siedmi, druhý deň sme to s Medveďom obedovali a ešte som dal do mrazničky ďalších šesť špízov. Takže skutočne hromada jedla. Na bežnú porciu stačia dva, na medvediu tri špízy. Pre bežnú päťčlennú rodinu by som použil:
30 dkg kuracieho mäsa, 30 dkg šampiónov, 30 dkg kuracích pečienok, 3 vajcia, hladkú múku, štvrť kávovej lyžičky sodabikarbonátu, olej na vysmážanie a 2dcl piva. Skúsenejší kuchári postrehli, že sa jedná o výdatné, chutné a pritom veľmi lacné jedlo, ktoré som ochutil čiernym korenín, rascou, vegetou, soľou a slanou sójovou omáčkou. Samozrejme nemusíte sa vyhýbať bylinkám ako sú bazalka či tymian. Ja som sa tento raz rozhodol pre jednoznačnejšiu a jednoduchšiu chuť. Nezabudneme kúpiť špajdle.:)
Tak a ideme na to:
Pokiaľ sa nechceme zdržovať s vykosťovaním, použijeme kuracie prsia. Lepšie a hlavne šťavnatejšie sú však vykostené a kože zbavené stehná. Nám postačia dve celé veľké, alebo tri menšie stehná. Uvedomte si, že keď si spočítate celkovú hmotnosť materiálu na špízy, dostanete takmer jeden kilogram hmotnosti. Keď ho obalíte v cestíčku, bude to skutočne hora špízov.
Kuracie mäso nakrájame na väčšie kocky a dobre ich pokvapkáme slanou sójovou omáčkou. Pečienky nakrájame podobným spôsobom. Z jednej celej kuracej pečene vám vyjde minimálne osem kúskov. Pečeň jemne nasolíme (kašleme na povery), okoreníme a orascujeme. Šampióny umyjeme a očistíme (len ak je to potrebné), pokrájame na kúsky a posolíme. Pri krájaní dbáme, aby kúsky neboli primalé, pretože by sa nám pri zapichávaní do špajdlí rozsýpali. Je dobré ich nechať hodinku po nasolení postáť, aby nám zmäkli. Za ten čas nám pekne odležia aj kuracie kúsky v 'sójovke'.
Špajdle rozrežeme ostrým nožom čo najšikmejšie na dve polovice. Šikmým rezom sa nám jednotlivé kúsky špajdlí pekne zaostria.
Striedavo napichávame kura, pečeň, šampión, kura, pečeň a šampión a špíz je hotový. Počas práce si môžeme hovoriť: "Ľúbi ma, neľúbi ma...", alebo si spievať: "Jedna druhej riekla..." a za chvíľu sme hotoví.

Pristúpime k príprave cestíčka:
Je absolútne jednoduchá. Vajcia vyšľaháme s pivom, pridáme podľa chute vegetu, soľ a korenie. Nezabudneme na sodabikarbonát, ktorý nám počas smaženia cestíčko nadýcha. No a samozrejme vmiešame múku. Konzistencia cestíčka musí byť tuhšia, ako na palacinky, ale nie až do medovej konzistencie, aby sme po vysmažení špízy nemali tvrdé.
Olej rozohrejeme na panvici a špízy postupne namáčame do cestíčka a kladieme do oleja. Pomaly vysmážame. Cestíčko nám bude stekať. Špízy preto môžeme zvrchu ešte ďalším cestíčkom zakvapkávať. Nie veľa a samozrejme len do prvého otočenia. Vysmažíme pekne do zlatova a špízy necháme na servítke, aby sa prebytočný olej odsal.
Podávame s ryžou, ale báječne sa hodí aj zemiakový majonézový šalát či zemiaková kaša.
Vegetariáni, pokiaľ ešte stále tento recept čítate, (...lebo nás proste milujete... ) skúste kuracie mäso nahradiť sójovými plátkami zmäknutými v horúcej vode a pokvapkanými sójovou omáčkou. Pečeň môžete nahradiť napríklad na kolieska nakrájanou posolenou, zmäknutou a pokorenenou cuketou.
Nemáte radi pivo? Nahraďte ho v cestíčku mliekom.

Ale mäsožravci môžete do špízov pridať ešte aj kolieska klobásy, proste zapojte fantáziu a verte, že chutí to presne tak, ako vyzerá. Famózne.
Dobrú chuť želajú medvede.
tenjeho