Varíme s Medveďom - Staročeské Vianoce

Tak veru, tak, milí naši. Tohtoročné vianočné varenie sa bude niesť v duchu sviatočnej staročeskej kuchyne. A hneď na začiatku musím upozorniť všetkých prísnych držiteľov pôstu, najmä tých, ktorí túžia vidieť na Štedrý večer zlaté prasiatka, že o zlatých prasiatkach vôbec nič neviem. Zato zlaté medvede môžete vidieť, aj keď si do kapustnice švacnete klobásu a do staročeského Kubu oškvarky. Stačí sa pozrieť na našu fotku...:)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (81)

Začneme vianočnou kapustovou polievkou, zvanou 'Couračka'.

Potrebujeme:

Na 1kg kvasenej kapusty, zhruba 0,5 kg kvalitnej údenej domácej klobásy, 1 veľkú cibuľu, 2-3 lyžice hladkej múky, 1 veľkú kyslú smotanu a kopcovitú lyžicu masti.

Couračku ochutíme mletou rascou, sladkou paprikou a soľou. Nič viac. V jednoduchosti a akejsi priamočiarosti v chuti, je skutočný pôvab tohto pokrmu. Aj naši hostia chválili...

Obrázok blogu

Kyslú kapustu nakrájame na menšie kúsky a použijeme aj šťavu z nej. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky, klobásu nakrájame na kolieska a kyslú smotanu dobre vymiešame s múkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Na masti orestujeme cibuľu do sklovita,

Obrázok blogu

pridáme klobásu, ktorú tiež orestujeme, mletú sladkú papriku a mletú rascu.

Obrázok blogu

Ďalej nasleduje kvasená kapusta, ktorú pridáme vrátane šťavy. (ako hovoria Česi, vrátane 'láku') Rozmiešame, prikryjeme a na miernom plameni podusíme do polo mäkka. (cca 30 minút)

Obrázok blogu

Hrniec následne doplníme horúcou vodou (z kila kapusty bude Couračky za dobrý kýbel) a necháme prevrieť.

Obrázok blogu

Na záver vmiešame smotanu s múkou a dobre prevaríme. Aspoň 10 minút. Výsledok vidíme nižšie. Polievka je ideálna pre všetky kuchárske embryá. Je taká jednoduchá, že na nej niečo pokaziť, by znamenalo doživotný zákaz priblížiť sa ku kuchyni. Takže bacha! :)

SkryťVypnúť reklamu

Počujte, vy otravní pôstnici. Keď klobásu nahradíte zemiakmi, bude vaša Couračka pôstna. Zemiaky však musíte uvariť v malom množstve posolenej vody zvlášť. V kyslom prostredí v kapuste by nezmäkli. Takže do orestovanej cibule pridáme sladkú papriku, mletú rascu, kapustu aj so šťavou a podusíme. Na záver pridáme uvarené zemiaky a zátrepku...

Obrázok blogu

Staročeský 'Kuba'.

Dávno som sa chystal vyskúšať toto najtradičnejšie staročeské jedlo.

Na zhruba 4 - 6 porcií potrebujeme:

400 g jačmenných krúp, 40 g sušených lesných húb, namočených cez noc v 0,5 l studenej vody, 1 veľkú cibuľu, 5 strúčikov cesnaku, 1 kocku bujónu, alebo silný mäsový vývar, 2 lyžice masti (výborná je husacia, alebo kačacia, nie je podmienkou), čierne mleté korenie, mletú rascu, majorán a soľ.

SkryťVypnúť reklamu

Môžeme pridať aj 20 dkg škvariek, alebo na kocky nakrájané varené údené mäso, čím sa stane z jednoduchého a vynikajúceho staročeského pôstneho pokrmu ešte navyše aj exkluzívny, ale aspoň podľa môjho úsudku o nič lepší pokrm. My sme sa na túto exkluzívnu verziu pripravili veľmi poctivo a oškvarky si sami vytopili z čerstvej neúdenej slaniny. Ja som však žiadne vylepšenie v chuti nezaznamenal, s čím však Medveď nesúhlasil. Takže nechám na vás...

Obrázok blogu

Krúpy dobre niekoľkokrát prepláchneme v studenej vode. Opatrne zlievame a opäť prilievame ďalšiu vodu. Snažíme sa zliať stmavnuté krúpy, ktoré na rozdiel od zdravých plávajú. Všetko dovtedy, kým nie je voda skoro číra. Následne pridáme lyžicu soli a krúpy v nej uvaríme do polo mäkka. (cca 30 minút)

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Uvarené krúpy opäť prepláchneme vo vode a precedíme.

Obrázok blogu

Cibuľu a cesnak očistíme a cibuľu nakrájame na malé kocky.

Obrázok blogu

Na panvici rozpustíme masť a orestujeme cibuľu.

Obrázok blogu

Pridáme rascu, čierne korenie, majorán a namočené a odcedené huby. Orestujeme.

Obrázok blogu

Prilejeme vodu, v ktorej boli namočené huby, prihodíme kocku bujónu a ak sme sa rozhodli, tak oškvarky, či údené mäso. (Práve ma napadlo skúsiť oškvarky primiešať až do hotovej zmesi pred zapečením, aby sme ich po podusení nemali príliš mäkké.)

Obrázok blogu

Prikryjeme a 10-15 minút dusíme. Podľa potreby osolíme.

Obrázok blogu

Zmes vrátane tekutiny pridáme do uvarených krúp, pretlačíme do nej cesnak a všetko pomiešame.

Obrázok blogu

Vhodný pekáč vymastíme masťou a Kubu do neho rovnomerne navrstvíme.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 30 minút.

Obrázok blogu

Podávame s kyslou uhorkou, alebo kvasenou kapustou.

Obrázok blogu

Deti v pravde sme boli veľmi spokojní. Kubu sme 'na betón' nevarili posledný krát. Navyše nie je nič jednoduchšie, ako pripraviť ho v diétnej forme. Mňam!

Hubník.

Tak si myslím, že hubník je u nás najznámejšie zo staročeských jedál.

Na 6 porcií (ja som robil 2x väčší hubník :)) potrebujeme:

30-40g sušených húb namočených v 0,3 dcl studenej vody najlepšie cez noc, 500 g veky (toastového bieleho chleba, alebo pečiva, aj celozrnného), 1 veľkú cibuľu, 5 strúčikov cesnaku, 2-3 vajíčka, 2-3 lyžice detskej krupice alebo strúhanky, 3 dcl mlieka, 1 kopcovitú lyžicu bravčovej (husacej, kačacej) masti, 50g masla, čierne mleté korenie, mletú rascu, majoránku a soľ. Staročesi by sa možno čudovali, ale ja som sa neudržal a pridal som aj čerstvú petržlenovú vňať.

Obrázok blogu

Pečivo nakrájame na neveľké kocky, zalejeme ho mliekom a pomiešame. Cibuľu a cesnak očistíme a cibuľu nakrájame nadrobno, huby scedíme, prípadne prekrojíme na menšie kúsky, petržlenovú vňať nasekáme na jemno a vajíčka rozšľaháme.

Obrázok blogu

Na masti urestujeme cibuľu,

Obrázok blogu

pretlačíme do nej cesnak a ešte chvíľu restujeme.

Obrázok blogu

Pridáme huby, čierne korenie, majorán, rascu a soľ. Všetko prehrejeme

Obrázok blogu

a prilejeme vodu, v ktorej boli namočené huby. Prikryjeme a 10-15 minút dusíme.

Obrázok blogu

Na v mlieku namočené pečivo vykydneme huby aj s tekutinou, prisypeme petržlenovú vňať, strúhanku či krupicu a pomiešame.

Obrázok blogu

Následne pridáme rozšľahané vajíčko a opäť premiešame. Hmota sa nám krásne spojí. Podľa potreby dosolíme. Všetko už teraz vonia na zbláznenie...:)

Obrázok blogu

Pekáč vymastíme masťou a zmes v ňom rovnomerne navŕšime.

Obrázok blogu

Márna sláva, dnes kalórie nerátame. Na vrch pokladieme kúsky nakrájaného masla. Drbs! :)

Obrázok blogu

Pečieme na 160 stupňoch asi 40 minút.

Obrázok blogu

Podávame s kyslou uhorkou či kapustou.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Staročeská štedrovečerná večera by asi nebola mysliteľná bez kusa poriadnej vianočky. Tú však robiť nemusíme. Krásne ju už urobil a nafotil náš kamarát z 'najkamarátovitejších', Borisko.

Milí naši verní. Nech sa vám záver roka vydarí k úplnej spokojnosti. Do srdiečok kvapku po kvapke kýble vianočnej nálady, pohody a radosti. Medveď vám popraje budúci víkend a samozrejme sa môžete tešiť na sladké vianočné prekvapenie.

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

INESS

INESS

107 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu