reklama

Varíme s medveďom - Steak z tuniaka

Steaky nie sú práve vrcholom kuchárskeho umenia, napriek tomu sú často vrcholom jedálneho lístka. Oveľa dôležitejšie než kvalita kuchára, je v tomto prípade kvalita ingrediencií. Keď sme dostali tieto dva nádherné kusy tuniaka, ktorý bol čerstvo ulovený ešte v ten deň ráno, oboch nám napadlo, že konečne vyskúšame poriadny tuniačí steak.  k

Písmo: A- | A+
Diskusia  (98)

Tak trochu sme zariskovali, pretože v ten deň sme už nemali priestor na jeho prípravu, a tak sme ho len poriadne umyli, osušili a strčili do mrazničky. Pri rozmrazovaní pustil neobvykle veľké množstvo tekutiny, ale výsledok bol napriek tomu úžasné šťavnaté jedlo. Ak už sme nútení mäso zamraziť (nie je to najlepšie riešenie), tak po rozmrazení ho vždy naozaj poriadne usušíme.

Plátky tuniaka boli hrubé približne tri centimetre a o niečo väčšie ako celá dlaň. K steakom budeme potrebovať ešte šťavu a kôru z jedného citróna, jeden strúčik cesnaku, celý koriander, mleté čierne korenie, kúsok zázvoru, chilli, sójovú omáčku, olivový olej a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
ts
ts (zdroj: rdb)

Všetky ostatné ingrediencie v recepte slúžia na prípravu marinády. Cesnak ošúpeme a roztlačíme. Nastrúhame citrónovú kôru a vymačkáme šťavu. Zázvor ošúpeme a nastrúhame na jemno. Koriandrové semená rozbijeme v mažiari. Pridáme olivový olej, slanú sójovú omáčku, chilli, čierne korenie a všetko len veľmi jemne osolíme.

ts
ts (zdroj: rdb)

Marinádou natrieme tuniaka a všetko odložíme, buď na dve hodiny do chladničky, alebo necháme približne pol hodinu pri izbovej teplote.

ts
ts (zdroj: rdb)

Steak môžeme pripravovať na grile, alebo na grilovacej alebo steakovej panvici. Teraz dochádza k jedinému problému pri príprave všetkých druhov steakov. Dĺžka ich prípravy. Čas môže byť naozaj veľmi rôzny a najväčší vplyv pri každom steaku majú dve veci. Jednou je samozrejme kvalita a hrúbka mäsa a druhou je stav prepečenia, o ktorý máme záujem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tuniačie steaky sme pripravovali tak, aby boli v strede len jemne ružové, čiže klasické medium.

ts
ts (zdroj: rdb)

Steaky položíme až na naozaj úplne horúcu panvicu. Pri takejto hrúbke grilujeme z jednej strany štyri minúty a z druhej tri. Potom necháme ešte aspoň päť minút odpočívať a môžeme podávať.

Ak nemáte tuniaka, môžete podobné steaky pripraviť aj z lososa, alebo z makrely. Doba prípravy bude oveľa kratšia.

ts
ts (zdroj: rdb)

Ako prílohu sme zvolili zemiaky a mrkvu uvarené v pare. Zamiaky a mrkvu ošúpeme, nakrájame na kolieska, jemne osolíme a približne dvadsať minút necháme variť v pare. 

Na tanier rozložíme rukolu. Pokvapkáme ju citrónom a olivovým olejom. Na ňu rozložíme mrkvu a zemiaky a pridáme hotový steak. Bol to úžasný zážitok. Tuniak bol neuveriteľne šťavnatý (skoro ako keby ste nezakúsli do mäsa, ale do zrelého ovocia), krásne krehký a mal len veľmi jemnú rybaciu dochuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
ts
ts (zdroj: rdb)

Dobrú chuť.

ts
ts (zdroj: rdb)
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu