Keď ideme pripravovať kysnuté cesto, snažíme sa dodržať nasledujúce pravidlá
- všetky suroviny na kysnuté cesto by mali mať rovnakú teplotu
- múku do misy by sme vždy mali preosiať
- nikdy neošmeknime miesenie. Čím sa viac s cestom "pohráme" tým, bude lepšie.
Pripravíme si veľkú misu, do ktorej preosejeme tridsať dekagramov hladkej múky, štyridsať dekagramov polohrubej múky a dve kopcovité lyžice práškového cukru. K tomu pridáme dva žĺtky, dvadsaťpäť dekagramov masla, alebo iného tuku na pečenie, jeden sáčik vanilínového cukru, nastrúhanú kôru z polovice citróna a štipku soli. Teraz necháme všetky ingrediencie odstáť tak pol hodinu, aby získali tú potrebnú rovnakú teplotu.

Zatiaľ si pripravíme kvasnice. Do dvoch decilitrov teplého mlieka dáme polievkovú lyžicu cukru, premiešame, rozdrobíme kocku kvasníc a znova premiešame. Po približne pol hodine kvasnice naskočia a môžeme pokračovať.

Kvasnice vylejeme k ingredienciám na cesto a všetko premiesime.
Najprv všetko mačkáme dohromady, prehadzujeme a znova mačkáme. Snažíme sa aby sa všetky ingrendiencie spojili. Ak je cesto príliš suché môžeme pridať vlažnú vodu, ale určite jej nebude treba viac ako dva decilitre.
Mieseniu cesta treba dať čas a námahu. Je to tá najprácnejšia časť prípravy kysnutých koláčov. Môže ju za nás vykonať aj kvalitný robot.

Naozaj sa snažíme vytvoriť čo najkompaktnejšiu a najhladšiu hmotu.
Prikryjeme uložíme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.
Po hodine znova premiesime a znova necháme kysnúť.

Počas kysnutia cesta si pripravíme plnky. Mali by byť najmenej štyri. Vyberte si z nasledujúcich, alebo si vymyslite svoje vlastné.
Slivková - do troch kopcovitých lyžíc slivkového lekváru pridáme dve lyžice vriacej vody a hrsť nadrobno nasekaných sušených sliviek
Tvarohová - dvadsaťpäť dekagramov klasického tvarohu vymiešame s hrsťou hrozienok a dvomi bielkami
Orechová - do hrnca dáme variť deciliter mlieka a päť dekagramov masla. Pridáme mleté orechy, lyžicu rumu, alebo rumovej esencie a práškový cukor podľa chuti.
Maková - do hrnca dáme variť deciliter mlieka a päť dekagramov masla. Pridáme mletý mak, hrozienka a práškový cukor podľa chuti.
Jablková - jablká nastrúhame a spolu s decilitrom vody dáme variť. Varíme pokiaľ sa nevyvarí všetka tekutina. Pridáme cukor a škoricu. Premiešame a necháme vychladnúť
Kakaová - kakao pomiešame s práškovým cukrom. Keď budeme plnku sypať na cesto poukladáme na ňu oriešky masla.
Ovocná - zmes ovocia podľa chuti nakrájame na veľmi malé kocky a premiešame s piškótovou strúhankou.
Študentská - nahrubo nasekané sušené ovocie a orechy
Verím, že dokážete vymyslieť aj ďalšie plnky. Na obrázku sú plnky maková, tvarohová, slivková a orechová.

Cesto druhý krát vykyslo. Rozdelíme ho na päť častí. Každú samostatne premiesime do bochníka a znovu necháme vykysnúť.

Tortovú formu vymažeme olejom a odspodu vystelieme aj papierom na pečenie. Bochník vyvaľkáme na hrúbku najviac dvoch milimetrov a vyrežeme z neho kruh, ktorý presne zapasuje do tortovej formy.

Natrieme plnkou a vyvaľkáme ďalší plát a použijeme ďalšiu plnku. A znova, a znova až pokiaľ neminieme všetky pripravené plnky.

Ako poslednú plnku sme použili tvarohovú. Z posledného cesta našúlame krátke tenké "šnúrky" z ktorých spravíme vrchnú mriežku. Celé necháme ešte najmenej pol hodinu odpočívať.
Potom štedrák šupneme do trúby vyhriatej na stopäťdesiat stupňov a pečieme približne tridsaťpäť až štyridsať minút.

Necháme trochu vychladnúť. Opatrne vyberieme z tortovej formy, posypeme práškovým cukrom a šup s ním na sviatočný stôl.

Ak dodržíme presný postup, cesto bude aj o tri dni mäkké a pružné. Plné chutí a vôní použitých plniek.
Želáme vám, aby váš nový rok bol rovnako sladký voňavý a štedrý ako je tento koláč. K tomu zdravie, radosť, šťastie, lásku, pokoj a samozrejme dobrú chuť.
