Varíme s medveďom - Štedrák

Štedrák je veľmi tradičný sviatočný koláč z kysnutého cesta. Pripravuje sa predovšetkým na štedrý deň, ale prečo si túto pochúťku nepripraviť aj kedykoľvek v priebehu sviatkov. Napríklad ako efektný múčnik na oslavu konca roka. Kysnuté cesto hoci vyzerá zložito je v podstate jednoduché. Má len niekoľko základných pravidiel, ktoré je vždy dobré dodržať a môžeme sa do neho pustiť bez strachu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Keď ideme pripravovať kysnuté cesto, snažíme sa dodržať nasledujúce pravidlá
- všetky suroviny na kysnuté cesto by mali mať rovnakú teplotu
- múku do misy by sme vždy mali preosiať
- nikdy neošmeknime miesenie. Čím sa viac s cestom "pohráme" tým, bude lepšie.

Pripravíme si veľkú misu, do ktorej preosejeme tridsať dekagramov hladkej múky, štyridsať dekagramov polohrubej múky a dve kopcovité lyžice práškového cukru. K tomu pridáme dva žĺtky, dvadsaťpäť dekagramov masla, alebo iného tuku na pečenie, jeden sáčik vanilínového cukru, nastrúhanú kôru z polovice citróna a štipku soli. Teraz necháme všetky ingrediencie odstáť tak pol hodinu, aby získali tú potrebnú rovnakú teplotu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Zatiaľ si pripravíme kvasnice. Do dvoch decilitrov teplého mlieka dáme polievkovú lyžicu cukru, premiešame, rozdrobíme kocku kvasníc a znova premiešame. Po približne pol hodine kvasnice naskočia a môžeme pokračovať.

Obrázok blogu

Kvasnice vylejeme k ingredienciám na cesto a všetko premiesime.

Najprv všetko mačkáme dohromady, prehadzujeme a znova mačkáme. Snažíme sa aby sa všetky ingrendiencie spojili. Ak je cesto príliš suché môžeme pridať vlažnú vodu, ale určite jej nebude treba viac ako dva decilitre.

Mieseniu cesta treba dať čas a námahu. Je to tá najprácnejšia časť prípravy kysnutých koláčov. Môže ju za nás vykonať aj kvalitný robot.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Naozaj sa snažíme vytvoriť čo najkompaktnejšiu a najhladšiu hmotu.

Prikryjeme uložíme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.

Po hodine znova premiesime a znova necháme kysnúť.

Obrázok blogu

Počas kysnutia cesta si pripravíme plnky. Mali by byť najmenej štyri. Vyberte si z nasledujúcich, alebo si vymyslite svoje vlastné.

Slivková - do troch kopcovitých lyžíc slivkového lekváru pridáme dve lyžice vriacej vody a hrsť nadrobno nasekaných sušených sliviek

Tvarohová - dvadsaťpäť dekagramov klasického tvarohu vymiešame s hrsťou hrozienok a dvomi bielkami

Orechová - do hrnca dáme variť deciliter mlieka a päť dekagramov masla. Pridáme mleté orechy, lyžicu rumu, alebo rumovej esencie a práškový cukor podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Maková - do hrnca dáme variť deciliter mlieka a päť dekagramov masla. Pridáme mletý mak, hrozienka a práškový cukor podľa chuti.

Jablková - jablká nastrúhame a spolu s decilitrom vody dáme variť. Varíme pokiaľ sa nevyvarí všetka tekutina. Pridáme cukor a škoricu. Premiešame a necháme vychladnúť

Kakaová - kakao pomiešame s práškovým cukrom. Keď budeme plnku sypať na cesto poukladáme na ňu oriešky masla.

Ovocná - zmes ovocia podľa chuti nakrájame na veľmi malé kocky a premiešame s piškótovou strúhankou.

Študentská - nahrubo nasekané sušené ovocie a orechy

Verím, že dokážete vymyslieť aj ďalšie plnky. Na obrázku sú plnky maková, tvarohová, slivková a orechová.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Cesto druhý krát vykyslo. Rozdelíme ho na päť častí. Každú samostatne premiesime do bochníka a znovu necháme vykysnúť.

Obrázok blogu

Tortovú formu vymažeme olejom a odspodu vystelieme aj papierom na pečenie. Bochník vyvaľkáme na hrúbku najviac dvoch milimetrov a vyrežeme z neho kruh, ktorý presne zapasuje do tortovej formy.

Obrázok blogu

Natrieme plnkou a vyvaľkáme ďalší plát a použijeme ďalšiu plnku. A znova, a znova až pokiaľ neminieme všetky pripravené plnky.

Obrázok blogu

Ako poslednú plnku sme použili tvarohovú. Z posledného cesta našúlame krátke tenké "šnúrky" z ktorých spravíme vrchnú mriežku. Celé necháme ešte najmenej pol hodinu odpočívať.

Potom štedrák šupneme do trúby vyhriatej na stopäťdesiat stupňov a pečieme približne tridsaťpäť až štyridsať minút.

Obrázok blogu

Necháme trochu vychladnúť. Opatrne vyberieme z tortovej formy, posypeme práškovým cukrom a šup s ním na sviatočný stôl.

Obrázok blogu

Ak dodržíme presný postup, cesto bude aj o tri dni mäkké a pružné. Plné chutí a vôní použitých plniek.

Želáme vám, aby váš nový rok bol rovnako sladký voňavý a štedrý ako je tento koláč. K tomu zdravie, radosť, šťastie, lásku, pokoj a samozrejme dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu