TARATOR
Tarator je letná polievka z bulharskej kuchyne. Ako obvykle má mnohovariant a v každej rodine ju pripravujú trochu inak. My si pripravímevariantu mojej prababičky. Budeme na ňu potrebovať šalátovú uhorku, (jedna ako je na obrázku,vystačí na dve pekné porcie), kôpor, cesnak, kyslú smotanu a pohárneperlivej minerálky. Na dochutenie použijeme soľ a trochu olivovéhooleja.

Uhorku ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na drobné kúsky.

Pridáme k nej posekaný kôpor, smotanu a roztlačený cesnak a všetkospolu premiešame. Podľa chuti osolíme a odložíme do chladničky aspoň nadve hodiny (najlepšie do druhého dňa).

Pred podávaním vmiešame do taratoru vychladenú minerálku a na tanieri pokvapkáme olivovým olejom.

Ako obmenu skúste do taratoru vmiešať perlivú minerálku. Jedlo získazaujímavú štruktúru. Som presvedčený, že ďalšie svoje obľúbené obmenynapíše v diskusii Macko.

GASPAČO
Na ďalšiu studenú polievku si odskočíme do Španielska. Zeleninovégaspačo ma osobne veľmi nadchlo a stal som sa jeho veľkým priaznivcom.Na túto skvelú pochúťku si pripravíme asi pol kilogramu zrelýchparadajok (a znova upozorňujem, paradajky kupujte nosom, ak nevoňajú,nebudú ani chutiť), jednu väčšiu uhorku, zelené papriky, cibuľu acesnak. K tomu deciliter kvalitného olivového oleja. Všetko dochutímebalzamikovým octom a soľou. Nakoniec použijeme aj trochu petržlenovejvňate na ozdobu.

Paradajky narežeme do kríža a zalejeme ich vriacou vodou. Necháme ich stáť asi pol minúty a potom ich zlejeme.

Táto procedúra pomôže tomu, aby sa koža z paradajok ľahko ošúpala.Olúpané paradajky nakrájame na kusy. Uhorku ošúpeme, zbavíme jadier atiež nakrájame. Papriku očistíme, zbavíme semienok, umyjeme a nakrájame.Všetku zeleninu dáme do mixéra. Pridáme cibuľu, cesnak, olivový olej abalzamikový ocot a rozmixujeme dohladka. Ak je hmota príliš hustá,môžeme pridať trochu vody.

Podľa chuti osolíme a necháme naozaj poriadne vychladnúť. Na misemôžeme posypať nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Ako vložka sapoužívajú drobné kúsky použitej zeleniny, niekde spomínajú vajíčkonatvrdo, alebo krutóny. Mne však najviac chutí len takto, s krajcombieleho chleba.

BYLINKOVÁ POLIEVKA
Tak toto som vymyslel počas dlhých letných nocí, keď sa človek lepísám na seba a nedá sa mu spať. Skúsil som to len tak nesmelo ponúknuťMackovi, ale malo to naozaj veľký úspech. Pri výrobe bylinkovejpolievky som použil viazaničku bazalky, viazaničku petržlenovej vňate,trochu čerstvého tymiánu, liter plnotučného acidofilného mlieka akvalitný olivový olej. Na dochutenie použijeme soľ, trochu bielehokorenia a balzamikový ocot. Pre cesnakofilov dobrá správa, pokojne hopridajte.

Bylinky umyjeme a spolu s ostatnými ingredienciami strčíme do mixéra.Vo fľaške si necháme tak pol decilitra acidofilného mlieka. Poriadnerozmixujeme na hladkú hmotu.

Hotovú polievku necháme vychladnúť. Ozdobil som ju penou zo zvyšku acidka (poriadne som s ním triasol vo fľaši).

Ako vložku som použil malé koláčiky z lístkového cesta.

Tak k studeným polievkam nezostáva len popriať dobrú chuť. A niekedy nabudúce si skúsime ovocné.